Router til de komplicerede opgaver

Router til de komplicerede opgaver

Share

Qno er ret ukendt i Danmark, men producentens nye router QVF7305er et imponerende stykke hardware, der på kort tid tog denne tester med storm

Det sker ikke så tit, at vi får en anderledes router ind på redaktionen. Men QVF7305 fra Qno var anderledes på en helt specielt måde, og det var ikke, at det var første gang, vi testede et produkt fra Qno. Næ – QVF7305 er en såkaldt multi-wan-router, så den kan tilsluttes flere forskellige wan.

Samtidig er det ikke en trådløs router, og den har kun en enkelt lan-port. Oven i hatten er den udstyret med en usb-port, hvor du har mulighed for at tilslutte en trådløs wan-forbindelse.

Den første overraskelse, vi dog fik, var, da vi pakkede routeren ud og kiggede nærmere på manualen. Den passede nemlig ikke til det produkt, vi havde fået tilsendt.

Her blev det beskrevet, hvordan routeren kunne tilkobles forskellige computere og netværk. Problemet var blot, at det tydeligvis ikke var samme router som vores … De tilslutningsmuligheder, der blev vist, var ikke de samme, som vores router var udstyret med.

Nem at sætte op

Ikke at det var noget problem. Vi koblede vores netforbindelse til wan1-porten og vores laptop til den enlige lan-port. Herefter loggede vi ind på routeren på adressen 192.168.1.1, med standardbrugernavn og password.

Det var så her, vi blev taget med storm, for nøj, hvor var der meget, vi kunne indstille. Vi fik med det samme en oversigt over de forskellige wan-porte og usb-porten og systeminformationer på selve routeren.

Se også:  Netgear Nighthawk S8000 (GS808E) [Test]: Mangler du LAN-porte? Køb en switch!

Derefter var det bare at gå i gang, og med en muliti-wan-router er der nok at tage fat på og nok, der skal gøres, hvis multi-wan-funktionen skal bruges.

Multi-wan skal typisk bruges til load-balancing, og det bærer funktionerne i routeren også præg af. Der er masser af indstillinger til at håndtere inbound
load-balancing, til at oprette grupper på ip-niveau og naturligvis styre, hvordan de enkelte porte skal fungere i forhold til hinanden, brugerne og det indhold de modtager.

Således kan du gå ned og lave QoS direkte på de enkelte porte og forskellige tjenester på de porte. Du kan dele båndbredde mellem ip-adresser, og du kan vælge, om det er upstream eller downstream, du vil styre.

Den er også udstyret med en ret avanceret firewall, hvor du blandt andet kan gå ned og slå bestemte domainer fra og blokere websteder, hvis de indeholder bestemte nøgleord, som du selv skriver ind.

Flere smarte funktioner

Herudover er der også indbygget et internetfilter, som gør, at du som administrator kan gå ind og lukke for bestemte protokoller. Du kan for eksempel bestemme, om du ønsker, at java, cookies, ActiveX og http-proxy-servere skal kunne gå igennem denne router eller ej, og så kan du lige lave en undtagelse, der siger, at visse sites, som du tror på, der er det o.k. med denne type webindhold.

Se også:  Netgear Nighthawk S8000 (GS808E) [Test]: Mangler du LAN-porte? Køb en switch!

Du kan også forhindre applikationer som MSN og Yahoo Messenger i at komme igennem din router, og så kan du igen opsætte en undtagelse, og det kunne jo passende være din egen computers ip-nummer.

Hvis du hører til den meget forsigtige type, kan du også lukke for, at der kommer bestemte filtyper igennem, såsom exe, flash, gif, jpg, mp3, pdf, png, rar og zip. Igen med muligheden for at gøre en undtagelse på ip-nummer-niveau.

Det sidste, vi skal notere her i denne test, er, at routeren også indeholder en rigtig smart vpn-funktion. Her kan du oprette en vpn-forbindelse som gateway til gateway og som client til gateway. Du kan tillade pptp-servere, og du kan lukke op for vpn pass through.

Men denne router kan så meget mere, i denne lille test har vi stort set kun skrabet lidt i overfladen.

Det, vi kunne konstatere rent ydelsesmæssigt, er, at det er tydeligt, at gigabit-routeren er lynhurtig. Den indeholder en dual core-cpu, hvilket gør, at ting som firewall og load-balancing ikke bliver nogen flaskehals i netværket.

Naturligvis kunne vi godt savne det trådløse netværk, men det kunne vi nu godt leve med.
I skrivende stund er routeren ikke på det danske marked. Men når dette blad udkommer, burde den være at finde i danske butikker. Det oplyser producenten til Alt om DATA.

Qno QVF7305
  • Ydelse
  • Features
  • Brugervenlighed
  • Pris

Alt om DATA siger

En meget avanceret router, der indeholder alt det, du skal bruge, og lidt til. Routeren har ikke firewall, hvilket vi dog godt kan undvære, og så har den en relativt høj pris. Men prisen hænger dog rimelig godt sammen med kvaliteten.

4.5
Brugerbedømmelse 0 (0 stemmer)
Sender
Del denne