Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: D-Link DIR-895L: Router til rige drengerøve

D-Links top-router er formgivet som et radar-usynligt stealth-objekt, men det rødlakerede kabinet og de 8 antenner gør den omtrent lige så diskret som en klassisk Chevrolet Corvette.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Alt om DATA har på det seneste testet flere router-løsninger, som kan tåle at stå fremme i selv det mest minimalistiske boligmiljø. Denne gang vender vi tilbage til nørd- og gamer-verdenen, hvor performance er konge, og designet overhovedet ikke kan blive sejt nok.

D-Link er langt fra den eneste producent af netværksudstyr, som bygger routere med mange eksterne antenner, der både kan øge rækkevidden og med en stor kasse tålmodighed fintrimmes til optimal dækning.

Men hvor andre firmaers routere fremtræder i mere eller mindre trist sort, har D-Link nærmest patent på en meget let genkendelig, dybrød højglans-lakfinish, der er umulig at overse.

Specifikationer i top

”AC 5300 MU-MIMO Ultra Wi-Fi Router” er det fulde navn på D-Links aktuelle top-router, som også hedder DIR-895L og står på skuldrene af flere, lavere specificerede modeller i samme design.

Som sædvanlig står ”5300” for routerens totale teoretiske båndbredde ved samtidig udnyttelse af to 5 GHz- og et enkelt 2,4 GHz-frekvensbånd.

I denne klasse er der ikke mange huller på udstyrslisten, som bl.a. omfatter MU-MIMO, der i princippet giver hver af op til fire brugere med kompatibelt grej en router for sig selv, 4 x 4 samtidige datastrømme, SmartConnect til valg af det bedst mulige af de tre frekvensbånd og Advanced AC SmartBeam til fokusering af Wi-Fi-signalerne.

Og så må vi ikke glemme de 8 antenner – det højeste antal på en router i AC-klassen. D-Link anbefaler, at antennerne ikke stritter lodret op, men orienteres udad og bagud i en vinkel på 45 grader i forhold til underlaget. Det er fint, men så kommer routerens fodaftryk også helt op på 57 cm i bredden og 33 cm i dybden.

En usædvanlig feature er en Router/Extender skydeomskifter på bagsiden, der gør det muligt at bruge DIR-895L som extender i Access Point- eller Media Bridge-indstilling. Denne og alle mange andre finesser er udførligt beskrevet i en 248-siders PDF-manual.

Nørdet opsætning

Den grundlæggende opsætning kan foretages via D-Links QRS Mobile-app på en mobil og tablet. Normalt er sådan en router-opsætning tilstrækkelig til de fleste af os, men når det gælder DIR-895L, kan det stærkt anbefales at bruge den traditionelle metode med at tilgå routeren i en browser og gennemgå alle indstillingerne.

Alene prioritering af datatrafik kan gøres til et kapitel for sig. Man kan prioritere efter applikationer og enheder. Én applikation, f.eks. mediestreaming, kan gives højeste prioritet, to andre applikationer kan få høj prioritet og yderligere tre applikationer medium prioritet.

Hvad angår enheder, kan man opbygge en hakkeorden, hvor én enhed får højeste prioritet, to høj prioritet og seks medium prioritet. Det er kun et par eksempler. Der er masser af andre knapper at skrue på i opsætningen.

Hurtig på den korte bane

Som sædvanlig har jeg testet routeren ved brug af Speedtest-appen i en smartphone på forskellige steder i mit lille hus med kælder (hvor routeren står), stueetage (køkken og tv-stue) og første sal. Denne gang har jeg brugt tre smartphones og fået stærkt varie-rende resultater. Se tabellen.

I forhold til en mesh-løsning kan Wi-Fi-signalet ikke følge med en mobil eller tablet, som bæres rundt fra rum til rum. Hvis der først er etableret forbindelse på f.eks. 5 GHz-båndet, skal smartphonen manuelt omskiftes til 2,4 GHz-båndet, når signalstyrken falder.

Det er også bemærkelsesværdigt, at den spritnye Huawei Honor 8 Pro generelt er hurtigst og leverer de bedste resultater i tv-stuen og på første sal, mens HTC 10 og den endnu ukendte NOA H10le fra Kroatien er hurtigst på de korte distancer.

DIR-895L er ikke alene dyr i anskaffelse. Den sluger også en del strøm – 16 W uden trafik og 22 W, når en smartphone kører Speedtest.