Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Router eller mesh?: Få hjælp til svaret her

<strong>Kan du nøjes med en router, eller skal du op i et mesh-system for at dække boligen perfekt med Wi-Fi? Få hjælp i denne test, hvor vi ser nøje på TP-Links to seneste bud på Wi-Fi-grej og giver dig gode råd.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De fleste boliger kan fint dækkes med Wi-Fi fra en ganske almindelig trådløs router. Men hvis man i sin konkrete situation oplever døde pletter uden signal i boligen, afbrydelser i data- og signaloverførsler og/eller pixelering i levende billeder, der kommer til at ligne skakbrætter, kan årsagen muligvis være dårlig Wi-Fi-dækning. Så kan løsningen meget vel være et mesh-system.

TP-Link har introduceret en ny router og et mesh-system med to enheder. De to produkters basisspecifikationer minder meget om hinanden, men det ene er næsten fire gange dyrere end det andet. Her tester vi de to løsninger, så du får hjælp til at træffe dit valg – router eller mesh.

 
Router TP-Link Archer AX73 til 1200 kroner

Enkel router til et typisk hjem

Archer AX73 ser elegant og lidt fræk ud med seks meget synlige antenner på en flad sort boks med syv indikatorer på fronten og et smart mønster i overpladen, som er en del af ventilationssystemet – og erfaringsmæssigt kan være en støvsamler.

Routeren ligger i hastighedsklassen AX5400 og er baseret på den seneste Wi-Fi 6-teknologi og har en total, teoretisk hastighed på 5,4 Gbps. AX73 har de to sædvanlige frekvensbånd på 2,4 GHz og 5 GHz, som kan kapere henholdsvis 574 Mbps og 4,804 GHz fordelt på seks streams. Det er flot, for det er ikke svært at finde konkurrenter i samme prisklasse med AX1800-performance og fire streams. Det er også muligt at integrere AX73 i et mesh-system. Denne løsning kalder TP-Link OneMesh.

TP-Link har ikke sparet på imponatoreffekterne i designet af Archer AX73-routeren. De seks potente antenner signalerer råstyrke, og indikatorpanelet på fronten appellerer til gamere og andre nørdede brugere.

Ellers er der ikke meget luksus over denne router. På bagpanelet er der 5 RJ45-gigabitporte – én WAN og fire LAN. Det har vi ligesom set før. På højre side er der en enlig USB 3.0-port.

Ibrugtagning og ydelse

Som næsten altid er det nemmest at tilgå denne router via en app, som hedder Tether (tøjre på almindeligt dansk).

Appen er hurtigt downloadet, hvis man er ny i TP-Link-universet, og oven i købet er AX73 hurtig til at boote. Følg anvisningerne, så er du oppe at køre på under et kvarter.

Appen er begrænset til de mest grundlæggende indstillinger. Hvis man vil trimme mere avancerede features som båndbredde-prioritering og forældrekontrol, skal routerens funktioner tilgås fra en browser.

I vores testmiljø leverer Archer AX73 en virkelig god dækning af kælderen og det meste af stueetagen. Op til første sal, hvor radiosignalerne skal passere en muret/støbt væg og to etageadskillelser, falder hastighederne markant. Dette er aldeles normalt.

Mesh-system TP-Link Deco X90 til 4500 kroner

Dekorativt – men bomstærkt

TP-Links mesh-systemer markedsføres under navnet Deco – de skal være designet så dekorativt, at de kan stå frit fremme i et pænt hjem. X90 er firmaets hidtil kraftigste og dyreste mesh-løsning. Hver af de to enheder i pakken koster omtrent dobbelt så meget som AX73-routeren. Er det rimeligt?

Designet er stilrent og udført i hvid plast af høj kvalitet. Inde i cylindrene gemmer sig seks antenner, hvoraf de to er smarte og kan tilpasse sig omgivelserne.

Det er ligegyldigt, hvilken enhed man starter med og opsætter som ”router”. Den anden bliver automatisk til ”satellit”. Strømtilførslen sker diskret til bundpladen, og tilslutningerne er begrænset til to RJ45-porte, hvoraf den ene har en båndbredde på 2,5 Gbps.

X90 er oppe i hastighedsklassen AX6600. Det betyder Wi-Fi 6-teknologi med en total, teoretisk hastighed på 6,6 Gbps. Der er tre frekvensbånd – ét på 2,4 GHz og to på 5 GHz, som kan overføre henholdsvis 574 Mbps, 1,201 Gbps og 4,804 GHz fordelt på otte streams. TP-Link lover, at kapaciteten rækker fra 200 samtidigt opkoblede klienter med lavt behov til mere dataslugende klienter som fem 4K-streamere, 20 overvågningskameraer eller 45 webbrowsere. 

TP-Link tager forskud på fremtiden. Udvalget er tilslutninger er begrænset til to RJ45-porte, men bemærk, at den ene understøtter 2,5 Gbps. Så er du klar, den dag teleudbyderne begynder at levere noget hurtigere end gigabit-internetforbindelser.

Inde i kabinettet sidder der seks antenner, hvoraf de to er ”smarte”. Ved hjælp af intelligente algoritmer kan flere Deco-enheder automatisk registrere hinanden og etablere en stærkere indbyrdes kommunikation ved at fokusere signalerne, så man kan dække et hjem på op til 650 kvadratmeter.

Ibrugtagning og ydelse

Til Deco-familien har TP-Link udviklet en særlig app. Indstillingsmulighederne er begrænsede, hvad der nok passer typiske X90-brugere glimrende.

Opsætningen er der ingen ben i, hvis man kan mobilisere en smule tålmodighed. Da vi havde parret enhed nummer to og flyttet den op i tv-stuen, som vi altid gør, lyste indikatoren straks rødt for nul signal. Efter diverse forsøg startede vi forfra og prøvede igen, men blev afbrudt af telefonen i omkring 10 minutter, og da vi vendte tilbage, var alt godt. Vi antager, at de to enheder i mellemtiden har haft en meningsfuld ”dialog”.

En vital del af ethvert mesh-system er backhaul-kanalen, som enhederne bruger til indbyrdes kommunikation og tilpasning til omgivelserne. TP-Links smarte AI-baserede teknologi er endnu et fremskridt, som forbedrer dækningen i et krævende miljø.

Testresultaterne taler for sig selv. Deco X90 snapper vores hidtil hurtigste og 30 procent dyrere reference-mesh-sæt i haserne.

På den krævende førstesal i vores testmiljø kan de to reference-klienter med Wi-Fi 6 – Samsung Galaxy Note10 og Acer Swift 3 – downloade ved hastigheder på den høje side af 400 Mbps. Det betyder klippestabil streaming af 4K-indhold.