Home » Sikkerhed » Mystisk hacker-adgang i bundkort afsløret efter seks år
Mystisk hacker-adgang i bundkort afsløret efter seks år

Mystisk hacker-adgang i bundkort afsløret efter seks år

Share

Et kinesisk hack er efter flere år i skjul fundet i firmware brugt af bundkort fra Asus og Gigabyte. Der er tale om et såkaldt rootkit, og er skidtet først inde, er det umuligt at slippe af med, advarer sikkerhedsfirma

Købere af bundkort kan ikke være sikre på, om de får mere med i pakken, end de har betalt for. Flere steder i verden har især private selvbyggere også fået et lille, modbydeligt hack med i form af et rootkit, dvs. en virtuel adgangsport til den computer, hvor bundkortet er monteret.

Sårbarheden er fundet af sikkerhedsfirmaet Kaspersky, som har døbt den CosmicStrand. Selskabet vurderer, at rootkittet ikke alene formår at skaffe sig adgang til vitale dele på Windows-pc’er; det har også formået at holde sig skjult siden 2016.

Rootkits kan ikke opdages

Inficeringen med CosmiStrand er sket via pc’ers firmware-platform UEFI. Metoden er, at rootkittet lægger sig i firmwaren til den hardware, som anvendes til at starte pc’en op. Det vil sige, at selv den sejeste antivirussoftware ikke har haft mulighed for at opdage CosmicStrand.

Se også:  Ny dataplatform skal gøre det nemmere at overskue hackerangreb

Værre endnu kan rootkittet formentlig ikke fjernes, selv om du formaterer og geninstallerer dit styresystem eller udskifter din harddisk.

”CosmicStrand er et sofistikeret UEFI-firmware-rootkit, der giver dets ejere mulighed for at opnå stor vedholdenhed, nok hele computerens levetid,” lyder meldingen fra Kaspersky.

Private bliver ramt i stor stil

Rootkittet er ifølge Kasperskys analyser programmeret af kinesiske hackere med fysisk adgang til de solgte bundkort fra Asus og Gigabyte. I de fleste tilfælde er der tale om salg til private, ofte selvbyggere, i Rusland, Iran, Vietnam og Kina.

CosmicStrand har ifølge Kaspersky formået at leve skjult siden de første versioner, som firmaets forskere har fundet i fra inficerede computere, og som altså kan dateres til 2016.

Se også:  Tre brancher er særlig hårdt ramt af ransomware-angreb

Da der er tale om privat salg, formoder firmaet ikke, at organiserede hackergrupper eller mellemstatslige organisationer står bag CosmicStrand.

Rootkits overtager maskinen

I de senere år er hackere blevet interesserede i rootkits, der kan give administratoradgang ved opstart, og før pc’en indlæser Windows og antivirusprogrammer. I dette tilfælde kan rootkittet være blevet brugt til installation af mere malware og til at stjæle data.

Med inficering på administratorniveau kan hackere også bruge den ramte pc til at indgå i såkaldte botnets. Disse netværk af sammenkoblede computere bruges for eksempel til storstilede angreb på servere for at udløse den såkaldte denial-of-service. I praksis går en hjemmeside ned, når utallige pc’er forsøger at tilgå den samtidig.

En af de få muligheder, du har for at undgå rootkits som CosmicStrand, er at købe bundkort hos en anerkendt forhandler eller hos producenten selv.


TAGS
antivirus
hacker
malware
ransomware
rootkit

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S