Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Roon Nucleus: Perfekt streaming til lydentusiasten

Roon er den modernemusikstyring til den kompromisløse lydentusiast. Den er et program til din computer eller mobiltelefon, og den er en hardware-streamer,<span class="Apple-converted-space"> </span>som er hundedyr – ikke noget, du har set før ….

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Spænd sikkerhedsbæltet: Her er den hidtil mest ambitiøse måde at håndtere moderne musikstreaming. Roon hedder den, og det er en løsning, du kan installere på din computer eller mobiltelefon. Med den får du samlet musikken fra alle dine digitale kilder på et sted: streamingtjenester (dog kun highend-tjenesterne Tidal og Qubuz), hjemmets NAS (med alle dine rippede cd’er), internetradio fra hele verden osv.

Roon Core er selve softwaren i systemet. Alt herfra kan kontrolleres med appen Roon Remote til computer og mobiltelefon. Med denne app kan du blandt andet sende musikken videre ud til dine trådløse højttalere, din mobiltelefon, dit stereoanlæg (hvis det er udstyret med en streamingmodtager). Roon Core er så at sige slusen mellem musikkilderne og -afspillerne.

Markant bedre lyd

Så snart du tilføjer en rippet cd til din NAS, vil programmet indhente såkaldt metadata – altså information om musikken, kunstneren og baggrundshistorien. Det samme gælder musik fra en streamingtjeneste. Så kan du i ro og mag læse om musikken, mens du lytter. På baggrund af den information kommer programmet også med forslag til anden musik, du bør lytte til.

Roon er også hardware. Du kan nemlig købe en musikstreamer, Roon Nucleus, der kan det samme som softwaren, men som også giver lydkvaliteten et overvældende kvalitetsløft. Det er en kompakt, kvadratisk enhed i flot, sorteloxeret metal og med en masse køleribber. Bagpå finder du en Ethernet-tilslutning, HDMI-udgange mm.


Du kan tilslutte Nucleus til en ekstern digitalkonverter med USB- eller HDMI-kabel. HDMI-udgangen kan også bruges til et display, der viser, hvad der aktuelt spiller.

Nucleus har Roon Core indbygget, så du skal ikke have softwaren installeret andre steder. Den bearbejder det digitale input, som du får fra din streamingtjeneste eller den digitale musik, du har lagret på NAS eller USB-harddisk.

Reelt er Nucleus også et netværkskort med indbygget hukommelse, og den sikrer ekstra god håndtering af den digitale strøm, der udgør musikken. Streamet musik kommer kort sagt til at lyde bedre, når den først har passeret gennem Nucleus.


Roon-programmet kan bruges på computer eller mobile enheder. Du kan blandt andet lagre spillelister på tværs af rippet cd-musik og musiktjenester.

Dybere bas – mere dynamik

Lydgengivelsen fra for eksempel en trådløs højttaler bliver bedre, end hvis du bruger den app, der følger med højttaleren, uanset fabrikat. Men det er først, når du slutter Roon Nucleus til en forstærker med digital konverter eller en ekstern digital til analog-konverter, at du hører, hvad Nucleus virkelig kan.

Musikken får ganske enkelt mere dynamik, finere detaljering og en bas, som opleves en oktav dybere end fra andre gode streamingenheder. Med et bliver streaminglyd til entusiastlyd – også fra dit hi-fi-anlæg.

Prisen er desværre også i særklasse. Hele 14.000 kroner skal du betale for en Roon Nucleus (inklusive et års abonnement på Roon Core). Gevinsten i form af markant flottere lyd betyder dog, at prisen utvivlsomt vil blive godkendt af kompromisløse lydentusiaster.