Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Robotterne skal passe de gamle i Odense og Århus

Århus og Odense indgår samarbejde med Panasonic om velfærdsløsninger for de ældre på både hospitaler og plejehjem.

Af Jan Dahlmann, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hospitaler, plejehjem og hjemmeplejen i Odense og Århus kommuner skal være testground for den japanske elektronikgigant Panasonis’s udvikling af ’velfærdsteknologi’. Det meddelte Panasonic og de to kommuner den 8. oktober i en fælles hensigtserklæring, der nu er ved at blive udmøntet i en mere konkret aftale.

Kommunerne er parter i et konsortium af Region Midtjylland, Region Syddanmark og universitetshospitalerne i Århus og Odense, RoboCluster ved Syddansk Universitet og Alexandra Instituttet i Århus.

I centrum for aftalen står Panasonic’s Robot Development Center, der er blandt de førende i verden inden for udvikling af robotteknologi til blandt andet plejesektoren, på hospitaler og til handicappede.

Japanerne har de seneste år demonstreret en række produkter, der er højteknologiske løsninger med et stort potentiale for mennesker med behov for hjælp.

»Japanerne er gode til det der med teknologien, men i Danmark kan vi måske tilføre deres løsninger noget design, brugervenlighed og – lad os nu se. Vi synes, det er kolossalt spændende, og vi er meget glade for samarbejdet, og vi håber, at der kan komme danske underleverandørjob ud af samarbejdet,« siger erhvervschef i Odense Kommune, Kim Ulrik Larsen.

Han ser nu frem til, at Panasonic på sigt etablerer en mindre udviklingsafdeling i Danmark, »for uden japanske ingeniører går det ikke.« Formålet er at udvikle og implementere brugen af velfærdsteknologi i plejesektoren og sundhedsvæsenet i de to kommuner. Hvad der konkret skal ske, er det for tidligt at sige noget om, men ’intelligente senge’ kunne være en mulighed.

»Man kunne forestille sig en seng, der er som en slags docking station for den sengeliggende, og som kunne kommunikere med en computer om patientens tilstand på forskellige parametre,« siger Per Ulrik Larsen.

I en pressemeddelelse fra Odense og Århus hedder det, at de »nye velfærdsteknologiske løsninger skal udvikles på en måde, så brugerne i sidste ende får en bedre sundhed og højere livskvalitet, medarbejderne sikres gode og moderne arbejdsforhold, samtidig med at kommuner og hospitaler kan effektivisere ved hjælp af teknologierne.«

En demografisk udfordring

Baggrunden for samarbejdet er den demografiske udfordring, mange danske kommuner står overfor. Der bliver flere og flere ældre, samtidig med at en stor del af dem, der i dag er beskæftigede inden for pleje- og sundhedssektoren, trækker sig tilbage i de kommende år. Samtidig er kommunerne og regionerne trængt på økonomien og må derfor søge nye løsninger.

»Vi skal søge nye veje i forhold til hele pleje- og sundhedssektoren. Velfærdsteknologi er et af svarene. Teknologien skal ikke erstatte de varme hænder – men frigive kræfter og ressourcer til den pleje, omsorg og behandling, hvor der skal og bør være mennesker bag,« siger borgmester i Århus, Nicolai Wammen.

De danske samarbejdspartnere skal bistå med test og færdigudvikling af Panasonics Robot Development Centers produkter, samt hjælpe med certificering til det europæiske marked.

Valget er faldet på Danmark på grund af vores veludbyggede pleje- og sundhedssektor og velfærdssamfund, samt den danske udbygning af flere såkaldte supersygehuse.

»Panasonic anser Danmark som det mest spændende sted indenfor velfærdsteknologi netop nu. At de vælger at teste og udvikle produkterne i Århus og Odense er et resultat af vores strategi på området om et tæt samarbejde mellem erhvervsliv, forskere og universiteter og det offentlige. Jeg anser det for et kæmpe vækst-potentiale i vores region,« siger Odenses borgmester, Anker Boye.