Home » Andet » Robotterne indtager gader og marker
Robotterne indtager gader og marker

Robotterne indtager gader og marker

Share

På den måde kender robotten positionen for hvert eneste frø og ved, hvor den efterfølgende skal rense og – lige så vigtigt – hvor den ikke skal rense. Robotten finder vej med GPS-signaler og er ikke afhængig af kameraer eller sensorer til genkendelse af planter og ukrudt, hvilket bidrager til øget driftsstabilitet.

Gør badestranden ren for småaffald

Sandstrande er ikke altid lige rene. Men det er dyrt eller miljøbelastende at rydde strandene med renovationsmedarbejdere eller traktorer. Nu har to amerikanske firmaer udviklet en lille, miljøvenlig elektrisk robot, der kører på både solenergi og batterier.

Robotten, der lyder navnet BeBot, hvilket er filippinsk slang for ”lækker strandpige”, kan forsigtigt grave 10 cm ned i strandsandet og si både plastikstykker, flaskekapsler, emballage og cigaretskod helt ned til en størrelse på 1 cm fra gennem en fin rist.

BeBot er udviklet af firmaet Poralu Marine i samarbejde med renovationsvirksomheden 4ocean. Den rengør her den berømte Waikiki Beach på Hawaii.

Robotten kan også rense for alger og udglatte sandtuer, ligesom den kan fjerne efterladte strandstole. Den finkæmmer og renser hele 3000 kvadratmeter i timen afhængigt af strandens terræn.

Se også:  Det optimale hjemmekontor: 3 steder du skal fokusere

Robotten er ikke selvkørende, men er fjernstyret og kan manøvreres på op til 300 meters afstand. BeBot er udstyret med larvefødder, der gør det muligt at vende på en tallerken, og den kan derfor også fungere i omgivelser, hvor pladsen er lidt mere snæver og begrænset som strandcafé-områder og terrassearealer.

Robotti kan så og harve og sprøjte

Robotti hedder en anden dansk serie af landbrugsrobotter. De kan både fjerne ukrudt, så, harve og sprøjte. Robotten er ikke elektrisk, men drives af biodieselmaskiner og leveres med standard-tre-punktstræk og Power TakeOff (PTO), som overfører motorkraft til det benyttede redskab. Maskinen kan dermed udstyres til at løse mange forskellige opgaver i marken året igennem.

Se også:  Ny undervandsdrone har otte drejelige motorer og kan udstyres efter behov

Selv om de virker store, vejer en Robotti halvt så meget som en traktor og er derfor mere skånsom mod jorden.

Robotten styres af sin egen indbyggede computer, der ud fra landmandens instruktioner finder og holder den efter forholdene mest fordelagtige udstukne arbejdsrute på markarealet. Det sker med computerprogrammet RTK-GPS (Real Time Kinematic Positioning) til GPS-navigation, som automatisk justerer for fejlmålinger og fejllæsning af gps-signalerne.

Desuden er Robotti udstyret med følere og overvågningskameraer, så den kan se forskel på afgrøder, omgivelser og mennesker. Dermed kan man uden risiko slippe den løs på marken uden menneskelig operatør, og landmanden kan, når som helst han ønsker det, koble sig på robottens kameraer og se, hvad den er i gang med.

Til kamp mod markens ukrudt

Selv om den endnu er på forsøgsstadiet, lever denne lille, gule, fjernstyrede Husky-robot fuldt ud op til sin opgave, der består i at fjerne ukrudtsplanten skræppe fra marker. Robotten er egentlig fra canadiske Clearpath Robotics, men er blevet modificeret af danske forskere fra DTU Elektro og af den danske robotsucces Universal Robots.

TAGS
erhverv
landbrug
robot

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S