Home » Andet » Robotterne indtager gader og marker
Robotterne indtager gader og marker

Robotterne indtager gader og marker

Share
Grønt lys for kør-selv-robotter

Transportministeriet har for nylig givet grønt lys for en ny forsøgsordning, der tillader testkørsler med små selvkørende robotter. Robotterne må dog højst køre seks kilometer i timen og veje op til 100 kilo. De må kun færdes på arealer, hvor øvrig færdsel er begrænset såsom fortove, stisystemer, marker og parkeringspladser.

Disse begrænsninger gør det billigere og hurtigere at teste autonome systemer i mobile robotter. Sikkerheden og risikoen for kollisioner med mennesker betinger nemlig små og langsomtkørende kompakte robotmaskiner, der ikke så let vil kunne øve skade på omgivelserne. Du hører jo ikke om ret mange ulykker med robotplæneklippere, vel?

Forsøgsordningen giver danske robotforskere fra eksempelvis DTU mulighed for at undersøge, hvilke signaler udendørs robotter skal have, for at vi mennesker intuitivt forstår deres intentioner (også kaldet intuitivt genkendelige intentionsmarkører). Omvendt skal robotter også selv udstyres med en vis og sikker sans for, hvordan de skal agere blandt mennesker.

Se også:  Ny undervandsdrone har otte drejelige motorer og kan udstyres efter behov

For en yderligere sikkerheds skyld skal robotterne dog også være indrettet sådan, at de kan styres af et menneske. Reglerne gælder for robotter på hjul, bælter eller lignende – altså ikke droner.

Solcellerobot luger og sår

Danmark er førende i verden på robotter. FarmDroid er en serie fuldautomatiske landbrugsrobotter, som firmaet af samme navn har udviklet i samarbejde med roboteksperten Esben Østergaard og innovationsmiljøet Syddansk Innovation.

Blandt modellerne er den solcelledrevne markrobot FarmDroid FD20, der ved brug af GPS-signaler markerer afgrødernes placering ved såning, hvilket gør det muligt for den at udføre mekanisk udlugning både mellem og i selve rækkerne.

Takket være overblikket kan robotten rense ukrudt så tæt, at efterfølgende manuelt rensearbejde normalt kan undgås. Rækkeafstand, planteafstand, sådybde, hastighed og tolerancer kan alt sammen justeres, så det passer til forskellige afgrøder, forskellige jordtyper og landmand­ens individuelle ønsker.

Farmdroid robotter har allerede sået og renset mere end 1500 hektarer rundt omkring i Europa.

Faktisk kan robotten begynde at luge, allerede inden afgrøden er spiret, men stopper også automatisk og giver landmanden besked, hvis noget afviger fra indstillingerne. FD20 er udviklet til at kunne håndtere forskellige afgrøder, og du kan derfor bruge den samme maskine til for eksempel sukkerroer, løg, spinat, grønkål, blomsterfrø og raps, og der tilføjes hele tiden afgrøder.

Se også:  Snart får robotter følsom hud – det åbner op for en helt ny type sexrobotter

Robotten drives af fire solcellepaneler, som oplader en batteripakke og sikrer op til 24 timers daglig CO2-neutral drift. Solcellerne producerer op til 1,6 kWh svarende til 20 kWh pr. dag. Så FarmDroid FD20 har ikke behov for ekstern opladning. Før start markeres markens hjørnepunkter samt eventuelle forhindringer såsom træer, elmaster mv. Derpå angiver landmanden afstanden mellem afgrøderne i rækken og indstiller sådybden.

TAGS
erhverv
landbrug
robot

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S