Home » Andet » Robotterne indtager gader og marker
Robotterne indtager gader og marker

Robotterne indtager gader og marker

Share

Robotterne er på vej ud i det fri. Ud på gader og stræder – og ikke mindst ud på markerne. Her kan gårdejeren snart koncentrere sig om at overvåge driften fra sin computerskærm på kontoret. Gummistøvlerne bliver stående. Danmark er godt med og på vej til at blive hotspot for udendørsrobotter

En lille gul robot triller langsomt over en sjællandsk græsmark på jagt efter ukrudt. En mere omfangsrig robot på hjul hjælper en jysk landmand med automatisk såning og lugning. I Aarhus trisser en ”skodrobot” rundt i gaderne og samler cigaretskod op, mens specielle strandrensende robotter renholder strandene i Sydflorida og på Hawaii.

Der er ingen tvivl om, at fremtiden tilhører sådanne hjælperobotter, der vil løse slidsomme opgaver som oprydning på strande, rengøring af gader og lugning af ukrudt.
Herhjemme findes der allerede flere producenter af udendørsrobotter, for eksempel Agrointelli og Farmdroid til landbruget, Tiny Mobile Robots og Conpleks til opstregning af vejstriber samt Capra Robotics, der er på vej med en robust mobil grundrobot med mulighed for at kunne udstyres til en mangfoldighed af udendørs opgaver.

Udviklingen bliver godt hjulpet af mere stabile trådløse forbindelser med 5G og mulighed for bedre og mere nøjagtig navigation med Galileo-satellitter – foruden herhjemme af en ny forsøgsordning, der tillader kørende robotter i det offentlige rum, når visse sikkerhedskrav er opfyldt.

Se også:  Snart får robotter følsom hud – det åbner op for en helt ny type sexrobotter
De behøver ikke være dyre

Landbruget en af de sektorer, der er længst fremme med brugen af udendørs robotter. Det skyldes især, at disse robotter ikke som ”city­robotter” skal køre rundt mellem mennesker. Produktionsdyr og afgrøder er ret ligeglade med at have selskab af kørende elektromekanik.

Men for at sådanne robotter skal vinde indpas, er det vigtigt at holde fremstillingsprisen nede. I modsætning til selvkørende biler, der forudsætter nogenlunde de samme typer sensorer, skal kørende brugsrobotter kunne håndtere en mængde forskellige opgaver og har derfor også brug for et meget varieret udvalg af sensor­enheder.

Robotternes indbyggede computerprogrammer og deres algoritmer skal derfor kunne kunne trænes ud fra mange forskellige slags sensordata. Men der mangler standarder, som gør det muligt at sammenligne indkomne data på tværs af sensorer. Derfor er det vigtigt, at robotkonstruktørerne begrænser sig til få og ikke mindst billige sensortyper.
Sensorer alene gør ikke fremtidens kørende robotter parate til at rykke ud på gader og marker.

Se også:  Denne minirobot skal svømme ind i kroppen med medicin

Skal de kunne klare de opgaver og forventninger, vi vil bruge dem til, skal de kunne navigere og manøvrere selvstændigt uden at have en operatør i nærheden. Indendørs navigerer eksempelvis hospitalsrobotter gerne efter et foruddefineret kort og hjælpelinjer i gulvet, men det er mindre praktisk udendørs. Her vil navigation på grundlag af satellitsignaler være det mest oplagte.

Mere præcis navigation

Tidligere har satellitbaseret navigation som eksempelvis GPS været hæmmet af en forholdsvis begrænset nøjagtighed inden for nogle meter, men i dag er der åbnet for civil brug af HAPS (High Altitude Platform Service), som sikrer en præcision ned til få centimeter på grundlag af det europæiske system til satellitpositionering kaldet Galileo. De danske robotproducenter står klar til at udnytte denne nye teknologi.

En anden god hjælp til fremtidens robotter er den mulige opkobling til det stadigt mere udbredte, lynhurtige og effektive 5G-netværk. Men selvom vi er på skarp forkant med udviklingen af robotteknologi både herhjemme og mange steder i udlandet, vil der formentlig (som det er tilfældet for autonome biler) gå mange år, før du ser fuldt autonome robotter i arbejde side om side med mennesker.

1 2 3 4 5Næste

TAGS
erhverv
landbrug
robot

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S