Home » Andet » Robotter skal løbe som kakerlakker
Robotter skal løbe som kakerlakker

Robotter skal løbe som kakerlakker

Share

Kakerlakker har udviklet en måde at løbe på, som bruger meget lidt energi og tankekraft – amerikanske forskere forsøger at overføre metoden til robotter.

Hvis du nogensinde har set kakerlakker pile hen over et gulv, har du fået en fornemmelse af, at de kan bevæge sig overraskende hurtigt. Faktisk er kakerlakker fordømt gode til at bevæge sig – de bruger meget lidt energi.

I fuld fart kan de vende på deres egen længde, og ujævnt terræn generer dem nærmest ikke.

For eksempel vil en kakerlak, der møder en forhindring, der er tre gange højere end deres hofter kun sætte hastigheden ned med en femtedel. Et menneske der mødte tilsvarende forhindring ville være nødt til at stoppe helt op – selvom supertrænede atleter måske kunne komme over med omkring halv hastighed.

De robotter, man i øjeblikket arbejder med, vil ikke kunne komme over.
Et andet genialt træk ved kakerlakker er, at de ikke bruger meget energi på at tænke over deres løb.

Se også:  Robotten klarer vinduespudsningen for dig

Deres ben fungerer nærmest automatisk, og det er de nødt til, fordi en kakerlak ikke har meget at tænke med. Men konstruktionen af dens ben og hele dens bevægelsessystem gør den til en ekstremt stabil løber – hvem har nogensinde set en kakerlak snuble?

Forskerne bruger også andre dyr som inspiration, for eksempel høns og struds. Fælles for dem er en meget interessant konstruktion af deres ben, som gør det meget lettere at regulere deres afstand til jorden.

Høns kan for eksempel lade deres ben reagere automatisk på et hul i jorden ved at ændre vinklen på deres ben, så det bliver længere. Reaktionen sker i benet og er ikke noget, som hønen behøver at tænke over.

På den måde kan den håndtere huller eller buler på op til 40 procent af dens hoftehøjde, uden at det påvirker dens hastighed. Det kræver ikke så meget tankekraft – som bekendt kan høns også gøre det uden hoved.

Se også:  Fremtidens sexrobotter kan opfylde flere behov

Men hvis du har set en høne løbe på ujævnt terræn, er det indlysende, at den er fantastisk adræt – den flintrer af sted. Men den er ikke stabil på samme måde som en kakerlak – de kan faktisk nemt snuble.

Forskerne forsøger at afsløre, hvordan disse dyr kan gøre det, og derefter prøver de at lave simple – men bedre konstruerede – systemer til robotter, så de også kan bevæge sig så godt.

Der er et eller andet vagt faretruende over en robot, der kan løbe bedre end os på ujævnt terræn, men det behøver vi nok ikke at være nervøse over.


TAGS
robot

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S