Home » Sikkerhed » Robotter går til kamp mod falske hjemmesider
Robotter går til kamp mod falske hjemmesider

Robotter går til kamp mod falske hjemmesider

Share

Med hjælp fra webcrawler-robotter er Bagmandspolitiet begyndt at udsøge falske hjemmesider, der kan mistænkes for at sælge kopivarer eller fiske personlige oplysninger

”Statsadvokaten for særlig Økonomisk og International Kriminalitet” (SØIK), eller i daglig tale bare Bagmandspolitiet, er gået målrettet ind i kampen mod den form for it-kriminalitet, der handler om svindeldomæner.

Det er som oftest udenlandske personer, der finder og opkøber ledige domæner for at udnytte dem til lyssky forretninger og formål som fupforretninger og forsøg på at fralokke os netbrugere persondata og bankoplysninger.

For så snart et domæne er udløbet, uden at det er blevet forlænget, kan enhver gå ind og overtage det. Men der er nogle særlige kendetegn, der er typisk for den slags domæner, og derfor er det også muligt at fange dem med netrobotter.

Det er altid et dårligt tegn, hvis de produkter, der sælges på hjemmesiden, slet ikke hænger sammen med domænenavnet. Hvis der for eksempel pludselig bliver solgt Luis Vuitton-tasker fra en lokal skakklubs hjemmeside, så er der højst sandsynlig et eller andet galt.

Det samme er sikkert tilfældet, hvis hjemmesiden lokker med dyre mærkevarer som Burberry og Mulberry eller Nike til billige penge. Det kan også være, at sproget er kludret, fordi det blot er hurtigt oversat til dansk af Google Translate.

Se også:  Pas på, hvor du gemmer virksomhedens data

Priserne er måske også skæve, fordi de er oversat lige så upræcist til danske kroner og øre og hverken rundet op eller ned, som handlende normalt gør herhjemme. Så er domænet i hvert fald sikker på at blive udvalgt til en tur forbi Sø- og Handelsretten.

De udenlandske svindlere anvender selv robotter til at afsøge nettet for eksempelvis danske domæner, der enten er eller er på vej til at udløbe, da disse så typisk efterhånden har opnået en rimelig god Google-rating.

Samtidig er det ingen garanti at holde sig til de danske domæner, for de udenlandske svindlere holder sig ikke for gode til at bruge danske domæner til at fuppe naive danske forbrugere.

Og hvad værre er, sælger de ikke bare falske kopivarer, men videresælger lige så gerne vores navn, adresse, personnummer (måske hele din identitet) foruden naturligvis dine kreditkortoplysninger.

Robotsamarbejde med e-handelsorganisationer

Men det er selvfølgelig ikke muligt for Bagmandspolitiet at gennemtrawle samtlige internetsider for uregelmæssigheder. Derfor samarbejder myndighederne på dette område med portaler som E-maerket.dk og andre organisationer, der på forskellige måder optræder som garant for tryg e-handel.

Se også:  3 digitale veje til evigt liv

Disse portaler har deres egne webcrawlerrobotter, som scanner nettet igennem for hjemmesider med mistænkelig fremtræden. Kun hvis robotterne opdager en hjemmeside, der synes åbenlyst mistænkelig, bliver den sendt videre til SØIK, der så vurderer, om der er grundlag for at gribe ind.

Først gennemgår siden dog et ret nøje tjek, for Bagmandspolitiet bliver jo selv den ene part i retssagen, og det kan ofte være vanskeligt at spore bagmændene, da det hverken kræver navn eller adresse at købe og registrere et domæne. Men SØIK arbejder sammen med de tilsvarende myndigheder i andre lande samt med Europol.

Hvis sagen ender med domsfældelse, hvilket hidtil er sket i næsten alle prøvede tilfælde, bliver hjemmesiden beslaglagt, og kendelsen sendt til DK Hostmaster og til registranten, der så kan reagere på den.

I mellemtiden indsætter DK Hostmaster et banner på den pågældende hjemmeside, der meddeler, at domænet er blevet beslaglagt. Kun i et enkelt tilfælde har registranten fået medhold.

TAGS
beskyttelse
internet-svindel
It-sikkerhed
robotter

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S