Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Al-Ko Robolinho 500 E: Terrængående plæneklipper

Denne Al-Ko Robolinho 500 E robot-plæneklipper kan ikke kun klippe græs på en stigning uden for kategori. Snart vil den også kunne tilsluttes Wi-Fi, så du kan styre klipningen af plænen fra din smartphone.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Regn har vi ikke haft meget af hen over sommeren, så måske har du ikke haft det store behov for en plæneklipper. Men det kan være, det kommer nu her i efteråret, og så er det rart at slippe alligevel. Det kræver kun en robotplæneklipper som denne nyhed Al-Ko Robolinho 500 E.

Det er imponerende og også sjovt at se Al-Ko-klipperen knokle op ad en hård stigning (op til 45 procent). Den har kraftige riller i hjulene bagest, og vægtfordelingen er så god, at maskinen ikke vælter under ”bjergbestigningen”. Netop styrke er en af de ting, man efterspørger som haveejer. Så det er et plus ved denne robotplæneklipper.

Bortset fra det ligner Robolinho 500E de fleste gode robotplæneklippere. Den passer sig selv, og du skal kun sjældent gribe ind. Den kører selv hen til ladestationen, når der ikke er mere strøm på batteriet, og da maskinen har en stærk motor kombineret med de nævnte grovrillede hjul, kan den håndtere de fleste plæner.

Selve klipningen har ærligt talt været svær at teste på sommerens ”afbrændte” græsplæner. Men med hele fire skær til at håndtere klipningen er vi sikre på, at den også klarer denne del godt. Vi kender Al-Ko udmærket, og den teknologi, producenten benytter, er gennemprøvet. De fire blade, der roterer under maskinen, er i øvrigt lette at skifte selv for ikke-fagfolk.

Godt alternativ: Worx Landroid M

Meget kompakt klipper. Den måler kun 38,5 x 26 centimeter og er derfor ekstra god til trange områder. Til gengæld knap så terrængående som den testede Al-Ko. Worx Landroid M koster 5895 kroner.

Enkel justering af højden

Opsætningen foregår som hos konkurrenterne med et kabel, som du skal grave ned langs plænens yderkanter – og efterfølgende justere, når du har fundet ud af, hvor maskinen ikke kan finde ud af at komme frem. Det er en langsommelig og til tider bøvlet sag at tage sig til på en fridag. Men når grænsedragningen først er på plads, kan du nyde driverlivet, mens robotplæneklipperen klarer jobbet. Og slap bare helt af. For du bliver ikke forstyrret. Støjen fra Al-Ko er ikke generende.

Under dækslet øverst finder du foruden det lækre display også et håndtag, hvor du nemt kan justere klippehøjden, der er angivet med tal på en skala. Her er opsætningen meget let at tilgå. Og du kan angive tidspunkter på dagen og ugen for, hvornår robotten skal klippe.
Vi testede en foreløbig Wi-Fi-variant af maskinen, som kan justeres med en app.

Denne funktionalitet er meget underholdende, men har ikke den store praktiske betydning. Du kan lave de samme justeringer som under dækslet, og når maskinen slår græs, så er den reelt helt selvkørende.

Men ifølge Al-Ko vil Wi-Fi-delen kunne flere ting (og komme på flere sprog), når den opdaterede version af plæneklipperen sendes ud på det skandinaviske marked til næste år.