Home » Robot » Rigtige, kloge mænd VS. rigtigt kloge computere
Rigtige, kloge mænd VS. rigtigt kloge computere

Rigtige, kloge mænd VS. rigtigt kloge computere

Share

Alle taler om kunstig intelligens og bevidste maskiner. Det gør Elon Musk også, og han sammenligner A-intelligens med A-bomber. Også Stephen Hawking debatterede AI-truslen kort før sin død. Danske eksperter ser dog ikke meget intelligens i denne debat

Tesla-stifteren Elon Musk blev født i Pretoria i Sydafrika. Han var som dreng ihærdig læser og lærte sig selv computerprogrammering som 10-årig, men han blev mobbet en del og på et tidspunkt smidt ned ad en trappe og gennembanket, til han besvimede. Så blev han så sur, at han emigrerede til Canada. Men hurtigt fik han øje på USA, som han mener, er det ”største land, der nogensinde har eksisteret på Jorden”, mens han tilføjer, at der ikke ville være noget demokrati i verden, hvis ikke det var for De Forenede Stater.

Så her bor og virker den nu 48-årige allround iværksætter, og ikke mindst kunstig intelligens ligger den driftige storentreprenør meget på sinde. Måske som mulig rival til hans egen. Det tilkendegav han eksempelvis i en tale ved en mediekonference i Texas for nylig, hvor han kaldte AI for en større fare for menneskeheden end atomvåben.

”Jeg er tæt på kunstig intelligens i mine firmaer,” slog han fast, ”og de potentielle muligheder skræmmer mig fra vid og sans.” I samme åndedrag henviste Musk til den computer, der i 2016 vandt over verdensmesteren i det superstrategiske brætspil GO. Det står for den visionære Tesla-milliardær som et klart eksempel på, at AI er ved at passere menneskets niveau.

Strawberry fields forever

Derfor havde Musk, også allerede før firmaet DeepMind blev opkøbt af Google i 2014, investeret heftigt i dette foretagende for efter eget udsagn at kunne holde øje med udviklingen af AI fra nærmeste sidelinje. Og denne proces går efter hans mening hurtigere, end de fleste nok ville bryde sig om (hvis de vidste det).

AI var også emnet for en samtale, som Elon Musk forinden havde ført med Demis Hassabis, der er en af de førende eksperter i USA på området. Musk pointerede, at det ultimitive mål for hans SpaceX virksomhed var at kolonisere andre planeter og i første omgang Mars, for så ville menneskeheden have en flugtvej, hvis AI skulle gå grassat og vende sig mod menneskeheden. Det gjorde nu ikke synderligt indtryk på Hassabis, der blot indvendte, at mon ikke den maskinelle intelligens så bare ville følge med ud i rummet?

Se også:  Fords robotter bringer pakken helt til døren

Musk antager dog ikke, at en mulig kunstig superintelligens vil opstå i form af autonome robotter. ”Det vil der næppe være nogen fare for, for folk ser jo ikke, at der går robotter rundt over alt,” observerer han. ”Joh, vi har robotstøvsugere, men de tager vel næppe magten over verden.”

I stedet er Musk af den overbevisning, at AI vil opstå i skyen, og at robotter kun vil være et muligt fysisk redskab for en kunstig superintelligens. ”AI behøver ikke engang at ville skade os af ond vilje,” uddyber han, og som eksempel tænker han sig, at en jordbæravler udvikler en intelligent jordbærplukkerrobot, der bliver styret af selvlærende algoritmer, så den hele tiden bare bliver bedre og bedre til at plukke jordbær. Den vil derfor ikke ønske andet end at gøre hele verden til ét stort jordbærbed. Strawberry fields forever. Og der vil ikke være plads til mennesker i den plantage.

Filosofiprofessor Nick Bostrom advarede allerede i sin bog ”Superintelligence” fra 2014 mod en fjendtlig kunstig superintelligens, der ville hindre ethvert forsøg på kontrol.

Musk sætter trumf på ved at tilføje, at mennesket bare ikke vil sit eget bedste, og det har det aldrig villet. Og det er så meget mere uheldigt, da mennesket samtidig er den første og eneste biologiske art på Jorden, der er i stand til at udslette ikke bare alle andre, men også sig selv.

Elon Musks nyligt fraskilte kone skuespillerinden Talulah Riley har fortalt, at hun har haft adskillige natlige samtaler med Elon om AI. Han er logisk til det brutale og håndterer alting, som var det skakbrikker, har hun berettet. Og når han spiller skak om menneskets fremtid i en verden med AI, bliver mennesket hver gang sat mat.

Storskræmmende scenarie

Måske derfor søger Elon Musk til stadighed at være et skridt foran. Han er udadvendt i helt ekstrem grad og sanseligt dybt interesseret i mange ting. Bl.a. nu også i den lidt aparte canadiske og umådeligt indadvendte tidligere psykologistuderende og for tiden electronica-musiker Grimes med det borgerlige navn Claire Boucher.

Se også:  Nu tager de lærenemme maskiner over

Denne romance blev en realitet, da Musk tweetede en flad ordspilsjoke om et AI-tankeeksperiment kendt som ”Rokos Basilisk” (et virkeligt skræmmende scenarie). Musk troede, at han var ene om den rimeligt indforståede vits, men en anden havde hele tre år tidligere tweetet samme indskydelse. Denne anden var Grimes, og der blev skabt nærkontakt af alle grader. Indtil videre holder alliancen tilsyneladende.

Vi er alle cyborger

Det allerbedste modtræk mod en gal AI er efter Elon Musks mening at fraternisere med ”fjenden”, og derfor har han også udtænkt en metode, der gør det muligt for mennesker at kommunikere direkte med computere. Tanken er at sprøjte millioner af bittesmå interfacemolekyler ind mellem kraniekassen og hjernen, hvilket er en teknologi, han kalder ”neural lace” (se også AOD nr. 13/2017). På den måde mener Musk at kunne sammenbringe menneskelig intelligens og digital intelligens, hvilket han ikke betragter som så grænseoverskridende endda.

”Vi er allerede cyborger” (blanding af biologisk væsen og maskine). Vores mobiler og computere er jo blot forlængelser af vores kroppe,” konstaterer han. Problemet er kun, at et traditionelt computer-interface er baseret på tastatur eller tale, og det er langsomt og usikkert. Med neural lace vil et menneske efter Tesla-milliardærens overbevisning kunne ”samtale” direkte og trådløst med enhver tænkelig dataenhed med lynets fart.

Den lamme fysiker Stepen Hawkings begyndte at interessere sig for AI, da han kunne konstatere, at hans talemaskine efterhånden havde lært sig både hans tænkemåde og talemåde.

Dette perspektiv er måske blot 4-5 år væk, men Musk mener også, at det ikke nødvendigvis bliver med os ved roret. Ved Recode’s årlige Code Conference i Rancho Palos Verdes i Californien sidste år, slog Musk nemlig atter til lyd for den i øvrigt velkendte og udbredte teori om, at vi mennesker kun er avatarer i et mægtigt simulationsspil, der er skabt af overlegne intelligenser, de være sig ekstraterrestrisk eller af jordisk maskinel herkomst (se AOD marts 2018). Og Musk hilser betrygget, at to Silicon Valley milliardærer angiveligt er i gang med at udvikle en algoritme, der kan skaffe os ud af denne Matrix-lignende situation.

TAGS
AI
Kunstig intelligens
robot

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S