Ridderlig router med ridse

Ridderlig router med ridse

Share

Vi har denne gang kigget på en dual band 802.11n-router, der henvender sig til den krævende privatbruger. Der er tale om en featurerig router, der momentant har en brist

Asus RT-N66U indgik ikke i stortesten af usb-WiFi-adaptere, fordi interfacet nægtede at fungere. I slutfasen viste det sig at hænge sammen med en meget specifik fejl, vi aldrig før har set herinde på redaktionen. Det danske webinterface fungerede ikke. Da der blev slået over på det engelske interface, skete miraklet. Alt virkede efterfølgende uden nogen problemer.

Der kommer med tiden en firmwareopdatering, der løser problemet, men noget lignende må helst ikke ske. Uagtet det har vi testet den efter samme fremgangsmåde som i stortesten i nummer 7. Denne gang med fokus på routeren, partneren blev usb-WiFi-adapteren Asus N53U.

Tryk på kedlerne

RT-N66U har den samme sorte blanke overflade med det changerende mønster, som er kendt fra flere af Asus’ seneste netværksprodukter. Den trådløse 802.11n dual band-router har tre eksterne aftagelige antenner, fire 1Gbit/s-lan-porte og en 1Gbit/s-wan-port. Den har betydelige kraftreserver, specielt i krævende opstillinger, som testmålingerne viste. Ydelsen understøtter beamforming. Det vil sige, at foruden en cirkulær trådløs dækning sender routeren en stærkere stråleformet signal i retning af detekterede trådløse enheder.

Se også:  Bundkort [Stortest]: Her er det bedste bundkort

RT-N66U kan håndtere en masse datasessioner samtidig, derfor er den også udstyret med 256MB ram. Resultatet af den kraftige ydelse er dog også, at routeren bliver ret varm såvel på under- og oversiden. Der kan køres samtidigt på såvel 2,4GHz-frekvensbåndet som på 5GHz-frekvensbåndet. Hastigheden opgives samlet til op til 900Mbit/s, en teoretisk værdi, som langtfra nås. Ud over førnævnte befinder der sig to usb 2.0-porte på bagsiden.

Webinterfacet

Når webinterfacet ellers virker, er det flot og brugervenligt af et routerinterface at være. Der medfølger en cd med guide til opsætning, men det er næsten lige så let at sætte routeren op via webinterfacet.

Hovedskærmen giver en oversigt over internetstatus, anvendt sikkerhedskryptering samt antallet af tilsluttede netværksenheder. Hvis der er tilsluttet usb-harddisk eller printer, kan det ses her. I venstre side findes en menu med oversigt over forskellige elementer af netværket samt avancerede netværksindstillinger opdelt efter type. Indstillingsmulighederne ledsages af forklarende tekst, så man som bruger ikke bliver helt rundforvirret.

Sikkerhed og andre features

Man kan selvfølgelig anvende wps-sikkerhed, routeren er som standard indstillet til dette. Ellers er der wep, wpa- og wpa 2 personal samt wpa- og wpa 2-enterprise. Andre sikkerhedselementer er firewall med SPI-intrusion detection og DoS-protection.

Se også:  Her er de bedste routere til studiet

Der er også adgangskontrol i form af forældrekontrol, netværksfilter, url-filter og port-filter. Det er også muligt at oprette et gæstenetværk. Så kan gæsterne frit gå på internettet, uden at de opnår adgang til det hjemlige netværk. Ud over sikkerhedsfunktionerne understøtter routeren flere downloadprotokoller som eksempelvis BitTorrent. Der er også indbygget båndbreddekontrol for up- og download, også på programniveau.

Mestrer forhindringer

RT-N66U er hurtig på 2,4GHz-båndet og endnu hurtigere på 5GHz-frekvensbåndet. Vores målinger bekræftede, at de to frekvensbånd ikke påvirkede hinanden ved samtidig opkobling. En anden ikke-uvigtig detalje var, at det var så godt som ingen jitter på forbindelserne, og pakketab var ukendt. Det såvel over 5, 10 og 12 meters afstand.

Routeren er altså velegnet til onlinespil, VoIP og streamet indhold, hvor en lav jitter-værdi er meget vigtig. Over 2,4GHz lå

hastighederne på 58,5Mbit/s, den faldt ikke meget til 10 meter og steg så igen i målingen over 12 meter til 56,3Mbit/s ved større afstand og flere forhindringer i luftlinje.

Over 5GHz var hastigheden 112Mbit/s over 5 meter. Den faldt til 89,2Mbit/s over 10 meter og en smule mere til 86,7Mbit/s ved 12 meter.

Routeren har altså en god udgangsydelse tæt på, men den holder specielt en imponerende hastighed over afstand.

Asus RT-N66U Dark Knight
  • Rækkevidde
  • Ydelse
  • Features
  • Brugervenlighed
  • Pris

Alt om DATA siger

Routeren her er i den dyre ende af skalaen til private brugere. Men den er spækket med features og har en fremragende ydelse, især over afstand. Brugerinterfacet er glimrende, det danske interface er ordnet.

4.5
Brugerbedømmelse 0 (0 stemmer)
Sender
Her er den bedste dagspris på:
ASUS RT-N66U priser
Del denne