Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Revolutionerende dansk golf-sensor hjælper verdensstjernerne

Hvis du vil være verdensstjerne inden for golf, er der ingen vej uden om den danske sensor og computer TrackMan – hvad enten du træner på grønt græs eller i en super-realistisk indendørs simulator.

Af Caspar Haarløv, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Golftræneren lægger bolden klar, vælger kølle, og med et nøje indøvet drej med hele kroppen hamrer han bolden af sted. 1/2000 del af et sekund er bolden i berøring med køllehovedet, derefter forsvinder den i en høj bue, og få sekunder senere lander bolden 200 meter længere ude af golfbanen St Andrews Links Old Course. Tilsyneladende. For i virkeligheden ligger bolden blot to meter foran os.

Vi befinder os i et kælderlokale i Vedbæk og bolden knaldede direkte ind i et lærred, der viser et simuleret billede af den berømte skotske golfbane. Men hvordan bolden i virkelighedens verden ville have fløjet gennem luften, hvor den ville have landet, og hvor præcist den ramte køllehovedet, det kan vi alt sammen se på skærmen.

En radar kigger med

Afstanden mellem skærm og spiller er så kort, og farten på bolden samtidig så høj, at det hverken er muligt at se bolden i luften eller at adskille de to knald, det giver, når bolden rammes af køllen og derefter rammer lærredet. Men bag spilleren står en lille radar, og den har tid nok til at måle boldens bevægelse så nøjagtigt, at den kan regne alle relevante data ud, som om skuddet havde fundet sted på en ægte golfbane.

Hele simulatoren er en imponerende 3D-installation, der føles som at træde ind i et computerspil uden briller: Foran os er væggen ét stort lærred, og her kan vi vælge mellem et bredt udvalg af verdens mest berømte golfbaner. Det er derfor, at vi kan stå i Danmark og spille på en skotsk bane.

Med et par klik kommer vi til Bahamas eller Brasilien. Vi kan udfolde os om natten og om vinteren. Vi kan spille sammen med spillere på vidt forskellige niveauer uden at gå i vejen for hinanden. Vi tager særligt krævende slag om og om igen. Og så videre og så videre. På den måde er det golf med samme urealistiske frihed som i et computerspil.

Men det, som gør det rigtigt sjovt, er, at det ikke er almindeligt computerspil: Det føles som rigtig golf. Vi skyder med rigtige køller og rigtige bolde og bruger samme muskelkraft som på en rigtig golfbane. Og vores teknik bliver bedømt lige så nådesløst præcist som i virkeligheden.

Det skyldes den radar, som står bag spilleren, og som er udviklet af det danske firma TrackMan. Radaren består af to Doppler-radarer på henholdsvis 10 GHz og 24 GHz samt et kamera, der optager 240 billeder i sekundet.

Ved hjælp af alle disse registreringer bliver det muligt at definere præcist, hvor hurtigt bolden flyver, hvilken bane den tager, og hvordan den spinner (både dens spinakse og rotationshastighed). Og boldens placering, når den er landet, kan angives millimeterpræcist. Tilsvarende nøjagtige data findes for køllen og køllehovedet.

Normalt foregår denne registrering på en golfbane i det fri. Professionelle trænere og spillere over hele verden tager deres TrackMan med sig, når de spiller. Og her beregner maskinen ikke, hvor den tror, at bolden lander. Den måler direkte på bolden indtil den ligger stille.

Gennem årene har det givet TrackMan en database på flere millioner udførte slag, som kan bruges til at beregne alle data på slaget, også selvom bolden kun flyver få meter i en simulator i en kælder i Vedbæk. I en vis forstand er simulatoren kun et imponerende tilbehør til trackeren.

Benytter miltærteknologi

TrackMan-måleren har også indbyggede HD-kameraer og vejer kun 2,8 kilo.

Den lille TrackMan har blandt andet en radar indbygget. Det er en Doppler-radar, som blev udviklet militært under Anden Verdenskrig som en metode til at måle bevægelige genstande på.

Kort fortalt udnytter teknikken den såkaldte Doppler-effekt. Den sender et mikrobølgesignal ud mod et ønsket mål og analyserer derefter, hvordan objektets bevægelse har ændret frekvensen af ​​retursignalet.

Imponerende track-record

Firmaet TrackMan blev grundlagt i 2003 af Morten og Klaus Eldrup-Jørgensen samt radaringeniøren Fredrik Tuxen. De to brødre er ivrige golfspillere, der begge har været på landsholdet, og Klaus Eldrup-Jørgensen, der i dag er direktør for TrackMan, er tidligere danmarksmester i flere omgange.

Begge havde i årevis brugt mange timer hver dag på at øve teknik og drømte om en måde, hvorpå det ville være nemmere at se, om man forbedrede sig. Kunne man måle bolden nemmere og mere præcist end med målebånd og landmålerudstyr?

Missiler og fly for eksempel kan man jo tracke med radar. Den tanke greb Fredrik Tuxen, der på det tidspunkt arbejdede med radartracking af missiler til Forsvaret. Den brugte radar blev bygget om og gjort mindre, og dens brugerinterface læsbart og forenklet. 15 år efter den første prototype omsætter TrackMan i dag for tæt på en halv milliard kroner om året. Der er 275 ansatte, og virksomheden er flyttet fra Klaus’ garage til Navisions berømte, nu gamle hovedkvarter i Vedbæk, hvor produkterne både udvikles, sælges og produceres.

TrackMan kan også benyttes indendørs i en simulatoropstilling, hvor golfbanen bliver vist på et stort lærred.

TrackMan fik hurtigt fod på det amerikanske marked – og blev opfordret til at udvikle et tilsvarende system til baseball. I dag er der ifølge direktør Klaus Eldrup-Jørgensen installeret en radar fra TrackMan på samtlige professionelle baseball-stadioner i verden. Det er en større radar, der er specialfremstillet til baseball og bruges til at give fjernsynsseerne, trænere, talentspejdere og dommere præcise data om både boldene og spillernes bevægelser.

Også amerikansk fodbold er TrackMan i gang med at sætte nøjagtige data på. Den danske virksomhed har allerede indgået aftaler med producenterne af verdens mest sete tv-program, Sunday Night Football på NBC. Dernæst kommer cricket. Og europæisk fodbold – hvor perspektivet er, at teknologien blandt andet kan være med til at udvikle spillernes sparketeknik i dødboldsituationer.

Det skal være så godt som muligt

De fleste af TrackMans produkter er ikke beregnet på den almindelige forbruger, men på tv-stationer, professionelle klubber og stadion-ejere. En TrackMan 4 til golf kan man dog sagtens bære med sig ud på golfbanen.

Men den koster omkring 125.000 kroner, og derfor er det selvfølgelig heller ikke normalt for en golfspiller at have sin egen. Svaret på hvorfor prisen skal være så voldsom, er ifølge direktør Klaus Eldrup-Jørgensen, at man fra starten har satset på at lave det bedste produkt på markedet:

”Vi vil være førende med kvalitet. Det koster, men sådan er det. De gode vil have gode data,” siger Klaus Eldrup-Jørgensen til Datatid TechLife og forklarer, at man også får de fleste af komponenterne lavet i Danmark og selv sætter dem sammen i hovedkvarteret i Vedbæk.

For en træner kan maskinen været et uundværligt værktøj, der præcist diagnosticerer, hvor han skal gribe ind og hjælpe. Cirka 5000 trænere og 800 professionelle spillere over hele verden har en TrackMan. Mange klubber har investeret i en. Og ud af 220 golfklubber i Danmark har 140 adgang til en TrackMan – enten fordi klubben har købt en eller en eller flere af deres trænere har købt en.

Ifølge direktør Klaus Eldrup-Jørgensen bruger 86 ud af de 100 bedste professionelle golfspillere i verden en TrackMan til at optimere spillet.
”Vi forærer ikke nogen væk,” siger direktør Klaus Eldrup-Jørgensen.
”Det er ikke sponsorater. De har selv købt den!”