Home » Underholdning » Revolutionerende dansk golf-sensor hjælper verdensstjernerne
Revolutionerende dansk golf-sensor hjælper verdensstjernerne

Revolutionerende dansk golf-sensor hjælper verdensstjernerne

Share

Hvis du vil være verdensstjerne inden for golf, er der ingen vej uden om den danske sensor og computer TrackMan – hvad enten du træner på grønt græs eller i en super-realistisk indendørs simulator

Golftræneren lægger bolden klar, vælger kølle, og med et nøje indøvet drej med hele kroppen hamrer han bolden af sted. 1/2000 del af et sekund er bolden i berøring med køllehovedet, derefter forsvinder den i en høj bue, og få sekunder senere lander bolden 200 meter længere ude af golfbanen St Andrews Links Old Course. Tilsyneladende. For i virkeligheden ligger bolden blot to meter foran os.

Vi befinder os i et kælderlokale i Vedbæk og bolden knaldede direkte ind i et lærred, der viser et simuleret billede af den berømte skotske golfbane. Men hvordan bolden i virkelighedens verden ville have fløjet gennem luften, hvor den ville have landet, og hvor præcist den ramte køllehovedet, det kan vi alt sammen se på skærmen.

En radar kigger med

Afstanden mellem skærm og spiller er så kort, og farten på bolden samtidig så høj, at det hverken er muligt at se bolden i luften eller at adskille de to knald, det giver, når bolden rammes af køllen og derefter rammer lærredet. Men bag spilleren står en lille radar, og den har tid nok til at måle boldens bevægelse så nøjagtigt, at den kan regne alle relevante data ud, som om skuddet havde fundet sted på en ægte golfbane.

Se også:  Genialt grej til sport

Hele simulatoren er en imponerende 3D-installation, der føles som at træde ind i et computerspil uden briller: Foran os er væggen ét stort lærred, og her kan vi vælge mellem et bredt udvalg af verdens mest berømte golfbaner. Det er derfor, at vi kan stå i Danmark og spille på en skotsk bane.

Med et par klik kommer vi til Bahamas eller Brasilien. Vi kan udfolde os om natten og om vinteren. Vi kan spille sammen med spillere på vidt forskellige niveauer uden at gå i vejen for hinanden. Vi tager særligt krævende slag om og om igen. Og så videre og så videre. På den måde er det golf med samme urealistiske frihed som i et computerspil.

Men det, som gør det rigtigt sjovt, er, at det ikke er almindeligt computerspil: Det føles som rigtig golf. Vi skyder med rigtige køller og rigtige bolde og bruger samme muskelkraft som på en rigtig golfbane. Og vores teknik bliver bedømt lige så nådesløst præcist som i virkeligheden.

Det skyldes den radar, som står bag spilleren, og som er udviklet af det danske firma TrackMan. Radaren består af to Doppler-radarer på henholdsvis 10 GHz og 24 GHz samt et kamera, der optager 240 billeder i sekundet.

Se også:  Nydelse eller ydelse? – sommerens bedste sportsudstyr

Ved hjælp af alle disse registreringer bliver det muligt at definere præcist, hvor hurtigt bolden flyver, hvilken bane den tager, og hvordan den spinner (både dens spinakse og rotationshastighed). Og boldens placering, når den er landet, kan angives millimeterpræcist. Tilsvarende nøjagtige data findes for køllen og køllehovedet.

Normalt foregår denne registrering på en golfbane i det fri. Professionelle trænere og spillere over hele verden tager deres TrackMan med sig, når de spiller. Og her beregner maskinen ikke, hvor den tror, at bolden lander. Den måler direkte på bolden indtil den ligger stille.

Gennem årene har det givet TrackMan en database på flere millioner udførte slag, som kan bruges til at beregne alle data på slaget, også selvom bolden kun flyver få meter i en simulator i en kælder i Vedbæk. I en vis forstand er simulatoren kun et imponerende tilbehør til trackeren.

Benytter miltærteknologi

TrackMan-måleren har også indbyggede HD-kameraer og vejer kun 2,8 kilo.

Den lille TrackMan har blandt andet en radar indbygget. Det er en Doppler-radar, som blev udviklet militært under Anden Verdenskrig som en metode til at måle bevægelige genstande på.

Kort fortalt udnytter teknikken den såkaldte Doppler-effekt. Den sender et mikrobølgesignal ud mod et ønsket mål og analyserer derefter, hvordan objektets bevægelse har ændret frekvensen af ​​retursignalet.

TAGS
Golf
sport
TrackMan

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S