Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Reolhøjttalere skal høres – ikke ses

Reol-ikonet Montana tilbyder nu også en komplet hi-fi-løsning bestående af højttalere i tre størrelser og en ambitiøs stereoreceiver.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Montana producerer systemreoler, men lagde for nogle år siden ud med en lille serie højttalere, som var skræddersyede til firmaets reolmoduler. Så var tanken, at kunderne selv skulle sørge for forstærkere og anden elektronik, men det gik slet ikke. Når de fortalte en kvik forhandler, hvad de ville med elektronikken, blev alt for mange omvendt til at købe hele anlægget hos hi-fi-fagmanden. Ergo måtte Montana tilbyde en komplet løsning, og foreløbig er højttalersortimentet blevet suppleret med en spændende dansk-udviklet stereoreceiver.

Kompakte højttalere kaldes ofte reolhøjttalere, fordi de kan stå i en reol. Men det skal de naturligvis ikke, siger rigtige hi-fi-nørder, som køber standere, spikes og andet tilbehør, der får deres reolhøjttalere til at fylde lige så meget i rummet som traditionelle gulvhøjttalere.

Helt anderledes er det med Montanas tre højttalere, som kan gøres helt usynlige. Men hvis man ønsker det, kan man forsyne dem med stof eller metalgitre i kontrastfarver – eller lade dem stå helt uden fronter.

Da højttalerne ikke skal stå frit, er designet lige så nøgternt som de reoler, de skal stå i. Men det betyder ikke, at der ikke er tænkt i akustiske baner ved udformningen af kabinetterne. Højttalerne vejer meget mere, end man umiddelbart skulle forvente. Det skyldes solide kabinetter, samt at der ikke er sparet på magneterne til enhederne. Desuden er højttalerkabinetterne afkoblet med skumgummipuder mellem kabinetsiderne og reolerne, så det hele ikke står og synger med.

Den daglige betjening kan klares med denne app, men den er kun tilgængelig til iOS-enheder. Der er ikke planer om at inkludere Android. Den daglige betjening kan klares med denne app, men den er kun tilgængelig til iOS-enheder. Der er ikke planer om at inkludere Android.



Danskudviklet receiver
Montanas baby optager ikke meget mere plads end 8 Blu-ray-film i kassetter. Med et bruttovolumen på 2,3 liter og en beskeden 6,4 cm fuldtoneenhed er der ingen risiko for at få ømme mavemuskler af bassen fra denne højttaler. Og prisen er der dog intet småt over. Et par Small-højttalere skal koste 4800 kroner.

Så er der mere hi-fi over Medium-højttaleren med et bruttovolumen på 14,5 liter og en 2-vejs bestykning bestående af en 15 cm bas/mellemtone og en 2,5 cm dome-diskant med tekstilmembran.

Her er vi oppe i en klasse, hvor man kan vente en god gengivelse af musik og filmlyd på lydniveauer, som er rigelige for de fleste mennesker og rum. Prisen er heller ikke så afskrækkende – 7032 kroner for et par.

Hvis Large-modellen skulle sælges som en fritstående højttaler, ville de fleste nok finde den for stor og klodset. Men det er noget helt andet, når den er camoufleret som et Montana-modul og indgår i en større løsning i et rum. Her får man en pænt stor bas/mellemtone på 20 cm og en avanceret ringradiator-diskant på 2,9 cm i et kabinet med et bruttovolumen på hele 31,5 liter, hvilket gør det muligt at komme helt ned til 28 Hz. Prisen for et sæt er 8756 kroner.

Ligesom de tre Montana-højttalere er kraftværket i systemet udviklet af Carsten Tinggaard, som med 14 års erfaring fra Danmarks højttalerindustri er gået solo med firmaet PointSource Acoustics.

Receiveren ligner ikke noget traditionelt hi-fi-produkt, og den er meget passende døbt Montana Sound Unit eller blot MSU. Den skal koste 6713 kroner.

Selv om mange af Montanas moduler sagtens kan rumme hi-fi-produkter i den traditionelle bredde på 43 cm, er MSU blevet konstrueret som en meget kompakt sag på 29,5 x 7,1 x 24,9 cm. Men tag ikke fejl af ambitionsniveauet og råstyrken, som er omvendt proportionalt med størrelsen.

Udgangseffekten fra den højeffektive Klasse-D forstærker baseret på Texas Instruments’ dansk-udviklede TAS5624-chip opgives konservativt til 2x 100 W i 4 ohm. Kan man leve med uhørlige 0,2 % total harmonisk forvrængning, kan bæstet levere 2x 125 W.
Hvis vi ser på Montana MSU som en hi-fi-stereoreceiver, starter den med en FM/DAB+ tuner til radiomodtagelse. Internetradio kræver en separat boks eller en mobil-app til en betalingstjeneste.

Der er audio-indgangsbøsninger for to analoge kilder (phono og minijack) og to digitale kilder (optisk og koaksial).

Meget fornuftigt er der tre HDMI-indgange til Blu-ray, dvd, tv-tuner, Chromecast, Apple TV osv. samt en HDMI-udgang til et tv. Højttalerne tilsluttes via ret solide skrueterminaler, der også kan tage bananstik, og skulle der være behov for ekstra bas, er der en phonobøsning til en subwoofer samt justeringsmuligheder for signalet til denne i en undermenu. Det er åbenbart undgået Montanas opmærksomhed, at hovedtelefoner er hotte i disse tider. Det havde været rart med en tilslutning til sådan et par ørevarmere.

Portrætfoto af hele Montana Sound-familien, bestående af højttalere i tre størrelser, en stereoreceiver og en fjernbetjening. Portrætfoto af hele Montana Sound-familien, bestående af højttalere i tre størrelser, en stereoreceiver og en fjernbetjening.


Kun for iOS-produkter
Montanas receiver kan kommunikere med smartphones og tablets. Men Carsten Tinggaard valgte kun at skrive en app til iOS-produkter, og der er ikke planer om at åbne receiveren for det flertal, som foretrækker Android og Windows. Bluetooth er også fravalgt.
MSU-brugere med iPhones og iPads kan downloade en app, som sætter dem i stand til at streame indhold fra deres smarte enhed. Pc’er på hjemmenetværket kan tilgå MSU’en via iTunes og AirPlay.

Nærbetjeningen på Montana MSU er ultra-minimalistisk med tre trykknapper plus et hjul med endnu en trykknap i midten. Hjulet fungerer både til navigation i menuer og som volumenknap. Det sidste står der ikke noget om på fronten.

Fjernbetjeningen med seks knapper må betegnes som overskuelig. Det meste af den øvrige betjening kan klares med iOS-appen, men de avancerede netværksmenuer skal tilgås via knapperne på MSU’en, og de grundlæggende Wi-Fi-indstillinger går nemmest med en kablet opkobling af en iOS-enhed til USB-terminalen på bagpanelet. Forvirret? Så er der lidt hjælp at hente i den medfølgende Quick Setup Guide på engelsk. Fem af otte sider brugt til netværksopsætning. Menustrukturen er også noget for sig selv. Den minder om skærmbilleder fra 1980’ernes pc'er. Men det fungerer.

Som stereoforstærker er Montana MSU rigtig god og meget neutral, og de forskellige forprogrammerede ”Tone Genre”-indstillinger skal kun betragtes som fintrimninger med begrænset indvirkning på klangbalancen. Helt fint. Men det havde været smart, hvis den digitale signalprocessor var blevet programmeret til optimering af lyden fra de tre højttalere. Forstærkerens råstyrke er i orden, og hvis musikken kommer til at lyde anstrengt, er det næsten altid højttalernes skyld.

Den indbyggede tuner kan modtage både FM og DAB+.

Til allround-musiklytning er Medium-højttaleren vores favorit, og det er den, vi bedømmer i faktaboksen. Den har en energisk spillestil, dynamisk bas, klare stemmer og behagelig diskant. Subjektivt lyder den højere end den store Large-højttaler, selv om den sidste ifølge specifikationerne har 3 dB højere følsomhed.

Large-højttaleren giver klart mest for pengene, og dens dybbas er virkelig god, men mellemtonen virker mere tilbagelænet, og dis-kanten kan være lidt spids. Det er nok prisen for at bruge en forholdsvis stor 20 cm bas i en 2-vejs konstruktion.

Small-højttaleren kan bruges til nyheder og baggrundsmusik. Den primære grund til at betale så meget for så lidt højttaler er designintegrationen med Montana-modulerne.

Montana Sound er gennemført reol-hi-fi – her med Large-højttalerne. Med frontstof eller metalgitre foran audiokomponenterne kan ingen gætte, at her er et kompetent stereoanlæg. Montana Sound er gennemført reol-hi-fi – her med Large-højttalerne. Med frontstof eller metalgitre foran audiokomponenterne kan ingen gætte, at her er et kompetent stereoanlæg.