Guide: Rens din pc på den nemme og sikre måde

Guide: Rens din pc på den nemme og sikre måde

Share

Det gratis program Clean Master fjerner cache-filer, back-ups og alle andre slags filer, som bare ligger og fylder op. Vil du også have en hurtigere og ”renere” pc, så læs her, hvad du skal gøre

Programmerne på vores pc’er elsker at bruge løs af diskpladsen. De efterlader cachefiler, sikkerhedskopier af gamle downloads, arbejdsfiler og mapper med så obskure navne, at det ikke er til at gennemskue, hvad formålet er.

Det meste af tiden er det ikke et problem. Programmerne er designet til at arbejde på den måde, og deres data er med til at få det hele til at køre. Men i dag, hvor vi har små ssd’er, ofte som systemdrev, tæller hver en gigabyte. Og det er her, rengøringsprogrammerne kommer ind i billedet.

CCleaner er et populært valg, men her vil vi introducere en relativ ny aktør på scenen: Clean Master. Som sideprodukt af en populær Android-app, er Clean Master en meget hurtig scanner, der tydeligt viser oprindelsen af de filer, som den fjerner. Pro-grammet er på engelsk.

Datatid TechLifes bedste tip
Opret et gendannelsespunkt for systemet, før du sletter data fra din pc, så du kan fortryde, hvis det bliver nødvendigt.

1 Installér programmet
Find Clean Master på www.cmcm.com/en-us/clean-master-for-pc. Se demonstrationsvideoen eller gå direkte ombord og klik på linket ”Free Download”. Filen er ikke stor, så det bør gå hurtigt. Kør installationsprogrammet fra din browser eller ved at dobbeltklikke på filen i mappen “Overførsler”.

DT02_rens01

2 Start første scanning
Når installationen er færdig, starter du Clean Master for at scanne din computer. Det tog ingen tid på vores i5-pc, men ejere af langsommere maskiner eller maskiner med en fyldt harddisk skal nok væbne sig med tålmodig-hed, mens programmet høvler alle data igennem. Når det er gjort, vises en skærm med resultatet.

DT02_rens02

3 Få resultaterne
Vores testcomputer er ny og ren, alligevel formår programmet at finde et par gigabyte af data, som det mener er overflødige. Med en 220 GB ssd som boot-drev er der ikke meget plads at lege på, så det er værd at rense selv små marginaler. Lad dig ikke friste af den store grøn-ne ”Clean Now”-knap uden at nærstudere resultatet først.

DT02_rens03

4 Grav dybere
Vi ser nærmere på resultaterne og støder på en sektion kaldet ”System cache”. Alt, som er markeret ”system”, bør behandles forsigtigt. Et rengøringsprogram sletter sandsynligvis ikke noget afgørende for driften af din pc, men du kan ikke være sikker. Vi fandt gamle Windows Defender-opdateringsfiler. Disse kan fjernes uden problemer.

DT02_rens04

5 Ignorer webcachen
Chrome er den vigtigste browser på vores test-pc, så vi er ikke overraskede over de 500 MB, som den bruger i sin cache. Det er en blanding af cookies, offline websider, web app-data og filer gemt af browseren for hurtig og gnidningsfri søgning. Filerne er nyttige og ikke så store, så vi klikker på Chrome-ikonet og vælger ”Ignore”.

DT02_rens05

Del denne