Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Red Hat: Digitaliseringen vil få flere til at vælge Linux frem for Windows

I takt med at virksomhederne digitaliserer deres forretning, bliver Linux en stadig vigtigere del af deres infrastruktur – helt umulig at undvære i stor skala og på vej over i de små virksomheder. Det mener Red Hat i Skandinavien.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Danmark er traditionelt set et Windows-land. Langt de fleste servere i Danmark benytter Windows, men den tendens er måske ved at ændre sig. AOD PRO har talt med Red Hats skandinaviske kontor, og Magnus Glantz, Senior Solution Architect, fortæller, at det er digitaliseringen der driver udviklingen hen imod flere Linux-installationer.

”Virksomhederne har fuld gang på digitaliseringen i øjeblikket, ikke mindst i Danmark, og det betyder også, at de i stadig stigende grad kommer til at benytte Linux,” mener Magnus Glantz.

Årsagen til det skifte er, at Linux skalerer langt bedre end for eksempel Windows gør, hævder han. Når det kommer til effektivitet i stor skala, har Linux vist, at det er det bedste operativsystem, og derfor vil danske virksomheder automatisk vende sig mod Linux, når de har brug for skaleringskraft i forbindelse med digitaliseringen.

Store virksomheder over på Linux

”Vi ser allerede i dag, at store danske virksomheder massivt benytter sig af Linux, men når digitalisering og micro-services bliver hverdag for de små og mellemstore virksomheder, bliver Linux også aktuelt for dem,” mener Magnus Glantz.

At Linux er oplagt til tjenester, der kræver skalering på stort niveau, ses blandt andet ved, at tjenester som Facebook, Instagram, Twitter, SnapChat og LinkedIn, med deres kæmpestore computermiljø ikke er baseret på Windows, men på Linux.

”Det kræver en skalering på et niveau som Windows ikke kan håndtere, det kræver et system som Linux”, pointerer Magnus Glantz.

Der er dog andre årsager til at Linux i øjeblikket er ved at finde ind i danske virksomheders it-systemer. Der er ingen leverandørbinding som ved Windows.

De unge vænner sig til at bruge Linux under uddannelsen, siger Magnus Glantz. De unge vænner sig til at bruge Linux under uddannelsen, siger Magnus Glantz fra Red Hat.

”I en digitaliseret virkelighed vil computersystemer i stigende grad blive kernen i virksomhedernes forretning, og så giver Linux rigtig god mening. Du skal nemlig ikke have en speciel kontrakt med en leverandør for at få Linux, og for mange kan det gøre hele forskellen,” siger Magnus Glantz.

Skiftet kommer med de unge

Men samtidig er der ved at ske et skifte hos de unge, som forlader universiteterne i disse år. En udvikling som Magnus Glantz allerede har set i Sverige.

”Her er det helt almindeligt, at universiteterne benytter sig af open source – som blandt andet Linux – i undervisningen, og de unge vænner sig derfor til at bruge det under uddannelsen. I Danmark er det typisk Microsoft-systemer, vi ser på universiteterne, men jeg er sikker på, at det også vil ændre sig fremover,” mener Magnus Glantz.

Endnu ikke på pc’er

Linux vil dog næppe blive hverdag på bærbare pc’er. Magnus Glantz forventer ikke, at vi kommer til at se Linux på en laptop i den nære fremtid.

”Du kan naturligvis sagtens får Linux på laptoppen, men jeg tror ikke, at det er noget, som kommer til at stige nævneværdigt. Udviklere vil køre Linux, men brugerne vil stadig have mest glæde af at køre Windows eller Mac på deres laptop,” slutter Magnus Glantz.




IT-JOB

DTU, Danmarks Tekniske Universitet

Funktionel udvikler med teknisk flair til Oracle EPM

AURA A/S

Test Manager

Centrica Energy

Senior Business Analyst

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Kollega til risikostyringsteamet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere