Home » Styresystem » Red computeren med en geninstallation
Red computeren med en geninstallation

Red computeren med en geninstallation

Share

Se, hvad du kan gøre, hvis din computer slet ikke vil køre

Hvis der er liv i harddisken, men Windows-pc’en ellers slet ikke vil makke ret, kan løsningen være at geninstallere styresystemet.

Det betyder også, at du skal geninstallere alle dine programmer.

Det lyder måske drastisk, men kan faktisk lade sig gøre, og det kan betyde, at du ikke skal købe en ny computer.

Start med at finde den originale installationsdisk. Den indeholder en kopi af Windows og den vigtige produktnøgle, som er en 25 tegn lang alfanumerisk kode med mellemrum mellem hvert femte tegn.

Led efter koden på kabinettet – for eksempel undersiden af computeren.

[pt id=’2026197′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”På bærbare finder du ofte produktnøglen til Windows på et klister mærke der sidder neden under kabinettet – hvis ikke der fulgte en Windows-disk med computeren.”‘]

På bærbare finder du ofte produktnøglen til Windows på et klister mærke, der sidder neden under kabinettet – hvis ikke der fulgte en Windows-disk med computeren.

Hvis du ikke mener at have fået en disk med softwaren, skal du ikke fortvivle.

Mange pc-producen-ter lægger alle nødvendige filer til en geninstallation af Windows i en såkaldt rescue-partition, en gemt sektion på harddisken, som kan gennemføre geninstallationsprocessen.

Det er forskelligt – efter pc-fabrikat – hvordan du får adgang til partitionen. Normalt skal du tænde for maskinen og næsten med det samme trykke på tasterne ”alt” + ”F10” eller ”ctrl” + ”F10”.

Lav en søgning på Google på din pc’s navn og skriv samtidig ”rescue partition”.

På den måde skulle det lykkes dig at få adgang til en særlig menu, som giver dig mulighed for gennemføre en komplet gendannelse af Windows-systemet.

Menupunktet du skal vælge, kan hedde ”Factory default” eller andre lignende ting, og du skal under alle omstændigheder vælge en komplet gendannelse.

Derefter kan du stort set læne dig tilbage og lade maskinen finde ud af resten.

Hvis du fik en cd/dvd med en kopi af Windows på sammen med din pc, skal du blot indsætte denne disk i din maskine og reboote.

Se også:  Sådan redder du en Windows-computer, der nægter at starte

Svar ja til diskens spørgsmål, om du vil reboote, hvilket den så normalt vil gøre.

Derefter slettes pc’ens harddisk, og Windows installeres på den.

Det lyder måske noget skræmmende, men det er faktisk ret enkelt, og du kan se trinene i processen på billederne øverst på siden.

Når Windows-installationen er gennemført, skal du koble computeren på internet.

Hvis du benytter en trådløs forbindelse, skal du blot indtaste internetforbindelsens adgangskode.

Skulle du have glemt koden, så kig på undersiden af routeren, hvor den som regel er angivet (en kombination af tal og bogstaver).

Nu er vi kommet så langt, at Windows skal aktiveres. I Windows 7 klikker du på tasten ”Windows” og skriver ”Aktiver Windows” i søgefeltet og trykker på tasten ”Enter”.

Windows vil så sætte sig i forbindelse med Microsofts servere og bekræfte, at du benytter en ægte kopi af styresystemet.

[pt id=’2026200′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”En genvej til funktioner: Klik på Windows-knappen og brug søgefeltet. “‘]

En genvej til funktioner: Klik på Windows-knappen, og brug søgefeltet.

Før du geninstallerer, skal du tage en backup af de vigtigste Windows-filer og -mapper.

Vores test-pc havde 50 GB kritiske data, hvilket svarer til den plads, der er på 12 tomme dvd’er eller 70 cd’er.

Så den eneste realistiske mulighed er at lægge backuppen på en ekstern harddisk. En god harddisk med 500 GB fås for under 500 kroner.

Den nemmeste metode er at kopiere din brugermappe. Den rummer alle dine dokumenter, musik, kontakter osv.

Du finder den ved at dobbeltklike på ”Computer”, siden på ”Lokal disk”. Højreklik derefter på ”Brugere”, og vælg ”Kopier”.

Klik på den blå ”Tilbage”-pil øverst til venstre for at åbne dit eksterne drev. Marker drevet, højreklik, og vælg ”Sæt ind”.

Når du er færdig med reformateringen, tilslutter du det eksterne drev på ny, åbner det og højreklikker på mappen ”Brugere”.

Se også:  Menneskeligt set: Er det gode det bedstes fjende?

Vælg ”Kopier”. Dobbeltklik herefter på ”Computer” og siden på ”Lokal disk”.

Vælg “Brugere”, ”Kopier”, og lad Windows overskrive. Alle de gamle filer er nu tilbage på plads.

[pt id=’2026202′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Lav en backup af mappen ”Brugere” og læg den ind igen når Windows er blevet geninstalleret. Så har du bevaret alle dine vigtigste filer.”‘]

Lav en backup af mappen ”Brugere” og læg den ind igen, når Windows er blevet geninstalleret. Så har du bevaret alle dine vigtigste filer.

Hvis din pc ikke vil boote – starte – fra din Windows-installationsdisk, skal du ændre Boot-rækkefølgen i bios, som er et lille program i pc’ens processor.

Når du starter pc’en, aktiverer og kontrollerer bios’en alle komponenter i maskinen.

Den sender informationen videre til Windows. Bios’en kontrollerer også komponenternes indstillinger, så når du er inde i bios’en, skal du ikke blive fristet til at pille ved det, der står. Det kan skade pc’en alvorligt.

[pt id=’2026203′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Bios kontrollerer pc’ens komponenter. Derfor skal du ikke lade dig friste til at ændre noget når du er inde i den. “‘]

Bios kontrollerer pc’ens komponenter. Derfor skal du ikke lade dig friste til at ændre noget, når du er inde i den.

Når din pc booter, trykker du på tasten ”delete” eller på nogle computere ”F2”. Du kan eventuelt via Google finde frem til, hvad din pc kræver.

Der findes flere forskellige slags bios, men normalt skal du gå ind i boot-menuen og sætte dit cd- eller dvd-drev til den første boot-enhed (”device one”).

Herefter vælger du ”Save” og ”Exit” (ofte ”F10”). Din pc vil nu starte forfra (”reboote”) og begynde at hente data fra din Windows-installationsdisk.

Når installationen er færdig, skal du ikke gå ind i bios igen for at ændre indstillingerne tilbage til de oprindelige.

1. Efter opstarten

Når din pc er startet op, skal du sætte dine sprogindstillinger. Vær grundig på dette punkt, så du ikke vælger forkert. Når du er klar klikker du på knappen ”Next” eller ”Næste” og derefter ”Install” eller ”Installer”.

[pt id=’2026204′ size=’large’ link=’file’]

 

2. Reformater harddisken

Herefter vælger du ”Custom (advance)”. Klik ”Drive Options” (Advanced) og ”Active Partition”. Når dette er gjort, klikker du ”Next”, hvorefter Windows begynder at blive kopieret fra disken til din harddisk.

[pt id=’2026205′ size=’large’ link=’file’]

 

3. En genstart eller to

I Windows 7 tager kopi-processen normalt under en halv time. Din pc vil formentlig genstarte en gang eller to. Til sidst vil du blive spurgt om produktnøglen. Skriv den ind, når du bliver bedt om det.

[pt id=’2026206′ size=’large’ link=’file’]

 


TAGS
Guide
Tips og trick
Windows
Windows 7

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S