Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan beskytter du dig mod hacker-angreb

En bølge af hacker-angreb hærger verden lige nu. Danmark er i risikozonen for at blive det næste land, der bliver lagt ned af ransomware, som fryser dine data indtil du betaler løsesum for dem. Med sund fornuft og nogle simple forholdsregler kan faren for at blive ramt dog minimeres. Her er nogle gode råd ...

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Op mod 50 lande har i weekenden været ramt af seriøse hacker-angreb, og trusselsniveauet er fortsat højt. It-svindlernes mål er at tage din computer som gidsel og dermed kryptere indholdet. For at få dine data frigivet, forlanges en løsesum.

Læs også:  Er jeg blevet hacket? Sådan ved du det

For at undgå at din computer bliver det offer, er der nogle forholdsregler du kan tage: 

Tag backup

Billeder af dine børn, dine rejser, dit bryllup og andre store stunder kan man ikke sætte en pris på. Din musiksamling, filmsamling og værdifulde dokumenter er også sure at miste. Men det er dem, der rammes, når hackerne krypterer din harddisk og forlanger løsesum for at frigive dem igen. For virksomheden kan det være vitale filer som kunderegistreringer, regnskaber og lignende, som ikke bare kan ramme økonomien, men også omdømmet og troværdigheden.

Har du taget en backup af filerne, har hackerne imidlertid ikke noget at forhandle med. Så kan du blot formattere harddisken, og lægge filerne tilbage igen. Så er problemet løst.  

Brug din sunde fornuft

Ransomeware angriber computeren ved at brugeren klikker på et link eller en fil på nettet, der er inficeret. Det sker ofte gennem phishing e-mails, der ser så ægte ud, at de kan være svære at gennemskue. Hvis du vil undgå, at ondsindede koder slipper ind på din computer, og at du lige pludselig ikke har adgang til dine filer, så skal du aldrig klikke på et link, før du har undersøgt det nærmere. Hold musen over linket og se, hvilken webadresse der kommer frem og tjek afsenderadressen, hvis det drejer sig om en e-mail.

Opdater Windows

Det er et sikkerhedshul i en ældre version af Windows, der har gjort det muligt for at hackerne at ramme de mange computere rundt om i verden. Det er derfor af afgørende vigtighed, at du holder dit styresystem fuldt opdateret, så alt hvad der kan være af sikkerhedshuller er lappet.

Beskyt din PC

Langt hen af vejen er man rigtig godt stillet med et ordentligt antivirusprogram, løbende opdateringer og vedligeholdelse af sin PC. Men hertil er det vigtigt at vælge et sikkerhedsprogram, der både indeholder firewall og antiphishing, som beskytter imod it-angreb udefra.

Windows er udstyret med en indbygget firewall, men det er langt fra nok til at holde it-svindlere væk. På samme måde som et fint, hvidt stakit foran et villahus, er det godt at have et Windows’ firewall-system, men det er ikke tilstrækkeligt, hvis uvedkommende bryder ind. Det er vigtigt at beskytte sin computer med en ekstra firewall og et godt sikkerhedsprogram for at undgå at blive taget som software-gidsel i it-svindlernes spil. 

Hvis uheldet er ude

Alle eksperter og myndigheder er enige om et råd: betal ikke, hvis dine data bliver låst – det vil kun øge interessen for ransomware blandt kriminelle, og du ved ikke, hvad dine penge bliver brugt til. Start med at besøgeNomoreransom.org, der er et fælleseuropæisk samarbejde mellem IT-sikkerhedsfirmaer og politi. Her kan du få råd om forebyggelse og hjælp, hvis uheldet er ude.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere