Sådan beskytter du dig mod hacker-angreb

Sådan beskytter du dig mod hacker-angreb

Share

En bølge af hacker-angreb hærger verden lige nu. Danmark er i risikozonen for at blive det næste land, der bliver lagt ned af ransomware, som fryser dine data indtil du betaler løsesum for dem. Med sund fornuft og nogle simple forholdsregler kan faren for at blive ramt dog minimeres. Her er nogle gode råd …

Op mod 50 lande har i weekenden været ramt af seriøse hacker-angreb, og trusselsniveauet er fortsat højt. It-svindlernes mål er at tage din computer som gidsel og dermed kryptere indholdet. For at få dine data frigivet, forlanges en løsesum.

Læs også:  Er jeg blevet hacket? Sådan ved du det

For at undgå at din computer bliver det offer, er der nogle forholdsregler du kan tage: 

Tag backup

Billeder af dine børn, dine rejser, dit bryllup og andre store stunder kan man ikke sætte en pris på. Din musiksamling, filmsamling og værdifulde dokumenter er også sure at miste. Men det er dem, der rammes, når hackerne krypterer din harddisk og forlanger løsesum for at frigive dem igen. For virksomheden kan det være vitale filer som kunderegistreringer, regnskaber og lignende, som ikke bare kan ramme økonomien, men også omdømmet og troværdigheden.

Se også:  Forestående cyberangreb kan lægge hele internettet ned

Har du taget en backup af filerne, har hackerne imidlertid ikke noget at forhandle med. Så kan du blot formattere harddisken, og lægge filerne tilbage igen. Så er problemet løst.  

Brug din sunde fornuft

Ransomeware angriber computeren ved at brugeren klikker på et link eller en fil på nettet, der er inficeret. Det sker ofte gennem phishing e-mails, der ser så ægte ud, at de kan være svære at gennemskue. Hvis du vil undgå, at ondsindede koder slipper ind på din computer, og at du lige pludselig ikke har adgang til dine filer, så skal du aldrig klikke på et link, før du har undersøgt det nærmere. Hold musen over linket og se, hvilken webadresse der kommer frem og tjek afsenderadressen, hvis det drejer sig om en e-mail.

Se også:  16.084.426 hackerangreb ramte Danmark i 2017
Opdater Windows

Det er et sikkerhedshul i en ældre version af Windows, der har gjort det muligt for at hackerne at ramme de mange computere rundt om i verden. Det er derfor af afgørende vigtighed, at du holder dit styresystem fuldt opdateret, så alt hvad der kan være af sikkerhedshuller er lappet.

Del denne