Eksperter: Hackere vil kidnappe dine data i 2017

Eksperter: Hackere vil kidnappe dine data i 2017

Share

I 2016 sprang den udspekulerede hackingmetode ransomware ud i fuld flor. Men IT-sikkerhedseksperter frygter, at 2017 bliver lige så slemt hvis ikke værre. Mindre kompetente kriminelle kan nemlig føle sig fristet af den lukrative forbrydelse – og det betyder større risici for ofrene, mener eksperter.

2016 er af sikkerhedseksperter blevet kaldt for “Ransomwarens år”. Den ondsindede hackingmetode, går i al sin enkelhed ud på, at ofrets computer bliver krypteret og låst, og de kriminelle afkræver løsesum for at åbne den. Det skete hele 150.000 gange på danske computere i første halvår af 2016, viser en undersøgelse fra sikkerhedsselskabet Trend Micro.

Lars Henneberg fik låst sin arbejdscomputer

Ofte inficeres ofrets computer, fordi han eller hun har åbnet en fil eller et link, der aktiverer virussen. Det oplevede Lars Henneberg, der er direktør i Henneberg Stilladser i Hillerød. Hans firma blev i sommeren 2016 ramt af et ransomware-angreb.

– Jeg fik en mail fra PostNord om en pakke, jeg skulle hente. Jeg havde ikke bestilt noget, men det kunne andre i familien eller virksomheden jo have gjort, så jeg åbnede mailen. Der stod et pakkenummer, og alt så fint ud. Der var ikke meget tekst, og derfor tænkte jeg ikke over, at der kunne være noget galt. Så klikkede jeg på linket uden at tænke mere over det, siger Lars Henneberg.

Et øjeblik senere var alle hans filer krypterede. Han kunne åbne dem, men indholdet var volapyk. En besked dukkede op på skærmen: han havde 48 timer til at betale, og ellers ville hans filer blive slettet.

– Jeg følte mig magtesløs, for det hele gik i stå. Mit firma var helt nede og ligge i en uge, hvor jeg hverken kunne fakturere eller betale regninger, siger Lars Henneberg.

Se også:  Advarsel: IT-kriminelle angriber med henkastede USB-sticks
Mere påpasselig i dag

For Lars Henneberg betød mødet med ransomware, at han måtte købe en ny computer, for at undgå, at der stadig lå virus på den inficerede computer. Men ud over det, ser han sig selv som heldig.

– Heldigvis havde jeg sørget for at have en cloud-backup hos danske Trustbox, så efter jeg fik den nye computer, kunne jeg bare geninstallere det hele og arbejde videre. Men jeg tør næsten ikke tænke på, hvis jeg ikke havde haft backup. Det ville have været belastende for mine kunder, krævet et stort stykke arbejde og betydet en masse mistede billeder og filer.

I dag åbner han ikke mails fra ukendte adresser – og specielt ikke fra PostNord.

Se også:  Annonce: Danske topvirksomheder tages som datagidsler
Backup er eneste sikre forsvar

Ransomware er de seneste år blevet en millionindustri, som mange kriminelle deltager i. Det betyder at mange private og virksomheder rammes.

Del denne