Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ram [STORTEST]: Få fart over feltet med den bedste ram til gaming

Priserne er blevet betydeligt bedre, så det er et godt tidspunkt til indkøb. Det er dog vigtigt at vide, hvad du skal kigge efter. Her får en test af de bedste ramklodser.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Valget af den bedste ram til gaming kan være som at gribe ud efter et halmstrå. Det kan være fristende blot at finde de største dimm’er, som ens bundkort kan håndtere, men valget af den rigtige ram har lige så meget at gøre med frekvenser og tidsforbrug som med hurtighed og størrelse.

Ram-priserne har heldigvis været relativt stabile i det seneste halve års tid. Det er en forbedring i forhold til de priser, vi så sidste år, og det er derfor et godt tidspunkt til indkøb. Det ændrer dog ikke ved, at det er vigtigt at vide, hvad man skal lede efter.

Derfor får du denne test, som giver dig et overblik over de bedste muligheder.

Jargonen pakket ud

DIMM’er

Dual In-line Memory Module, et lille kredsløbskort, der passer til bundkortet.

Frekvens

Målt i MT/sek. (ofte, men ukorrekt, skrevet som MHz). Tallet angiver, hvor mange dataoverførsler et DIMM kan bearbejde på et sekund. Moderne ddr4 overfører data to gange pr. clockcyklus, og derfor kører 3.000 MT/sek. faktisk ved 1.500 MHz. Højest er bedst.

CAS-latens

Column Access Strobe Latency er forsinkelsen mellem hukommelses-controlleren, der beder om data fra ram, og de data, der er til rådighed. Det er det første tal, der er anført i sættets tidsforbrug-streng, og lavest er bedst.

Tidsforbrug

Et mål for det tidsrum (målt i antallet af clockcyklusser), som det vil tage ram at gennemføre en handling, der er bestilt af hukommelsescontrolleren. Det vigtigste er det første, CAS-latens. Lavest er bedst.

XMP

Extreme Memory Profile er indbygget i DIMM’er og instruerer pc’ens BIOS om brug af frekvens, tidsforbrug og spænding. XMP er en genvej til overclocking uden justering af hver indstilling. Den bliver oftest aktiveret med et klik eller to fra bundkortets setup-skærmbillede.

Læs testene på de næste sider ...

Trident Z RGB Trident Z RGB

Trident Z RGB

Til dem, der gerne vil have et lysshow

Oplyste ram-moduler har eksisteret i et stykke tid, og RGB-løsninger er nu almindelige. G.Skills Trident Z RGB er et af de mest smagfulde eksempler på RGB-belysning, vi har set.

Sættet illuminerer sig selv med fem individuelt tilgængelige RGB-LED’er og en spreder, der leverer en afdæmpet glød, som ser fantastisk ud i stort set enhver pc. De elegante varmespredere har til al overflod en mørk side og en lys side, der afbalancerer udseendet.

Hukommelsens ydelse er lige så god som udseendet. Man kan få Trident Z-serien i hastigheder, der varierer fra 2.400 til 3.600. Bemærk dog, at G.Skill ikke leverer en lavere XMP-værdi til kort, der ikke kan klare ddr4-3.600. Køberen skal sikre sig, at al hardwaren understøtter den højere datarate.

Med finindstilling og justering kan man som regel vride et par hundrede flere MT/sek. ud af sættet. Trident Z RGB-serien er bestemt værd at overveje til ethvert byggeprojekt.

[wp-review id="3131841"]

Trident Z Royal Series Trident Z Royal Series

Trident Z Royal Series

Til maskinen, der har alt

Vi vil normalt ikke anbefale en sporadisk gamer at bruge over 10.000 kroner – og heller ikke for de fleste superbrugere. Men hvis du er interesseret i oprette en ram-disk (en latterligt hurtig harddisk, der bor i din ram, og som mister alle data, når du slukker for maskinen), eller har behov for at have en overvældende mængde ram til intensive arbejdsopgaver såsom servervirtualisering eller video/foto-redigering, er G.Skills Trident Z Royal-serie et strålende valg.

Serien er navnlig tiltrækkende, hvis du nødvendigvis må have et festfyrværkeri af RGB-oplyste diamanter, som lokker dine gæster til at kaste misundelige blikke ind i din pc’s indre. Eller også kender du en gamer, der er millionær, og som ikke kan få udgifterne til at slå til.

Heldigvis parrer dette Royal-sæt substans med blingbling. Det omfatter en fremragende aluminiums-varmespreder, der bortleder varmen under belastning, og en klippesolid frekvens i forening med forrygende tidsforbrug, og det hele resulterer i en lynhurtig ydelse.

[wp-review id="3131845"]

Ripjaws V Ripjaws V

Ripjaws V

Et glimrende valg til maskiner i mellemklassen

Dette er den anden generation af ddr4-hukommelse fra G.Skill, og det står klart, at firmaet har lyttet til kunderne. Den nye serie er billigere, hurtigere og har en mindre vulgær køler. Vores erfaring er, at Ripjaws V-sættet på 16 GB er det bedste valg, når det gælder et sæt med ordentlig kapacitet og en fremragende ydelse.

Sættets fokus på reduceret pris giver os enkle varmespredere af formpresset aluminium, der er piftet lidt op med en sort anodiseret finish plus klistermærker. På trods af besparelserne har modulerne alligevel stadig G.Skills normale garanti.
Uden nogen overclocking klarede Ripjaws V sig usædvanlig godt i vores benchmarks, hvor det slog adskillige andre sæt i 2.400 MT/sek.-klassen.

Og man kan stadig opnå en over-clock til 2.800-3.000 MT/sek. med et enkelt nøk opad i spændingen. Man kan endda nå op på 3.200 MT/sek. eller højere, men så får man formentlig også nogle stabilitetsproblemer.Uanset om G.Skill Ripjaws V kører ved standardhastighed eller overclocket, er dette sæt svært at slå.

[wp-review id="3131849"]

Viper Elite Viper Elite

Viper Elite

Et godt valg, hvis man skal spare

Patriot Viper Elite 8 GB er måske ikke den billigste ddr4-hukommelse, man kan finde, men efter vores mening leverer denne løsning mest for pengene til den, der skal spare.

Dette dual-channel-sæt ligger prismæssigt under konkurrenter som HyperX Fury og Corsair Vengeance LPX, men det giver en tilsvarende ydelse. Og i modsætning til billigere sæt omfatter Viper Elite features ordentlige kølere og mulighed for overclocking.

Reduceret pris og og øget kompatibilitet er de bedste grunde til at købe ddr4-2400. Hvis man vil have det fulde udbytte af det, som Viper Elite kan levere, kan simpel over-clocking presse ydelsen, så den svarer til det, man ser hos langt dyrere konkurrenter.

En af de imponerende ting ved ddr4 er, at den generelt fungerer ved 1,2 V, og selv de mindste stigninger i spænding giver en markant bedre clockhastighed, samtidig med at den er køligere end ssr3. Vi nåede op på 2.800 MT/sek. og 3.000 MT/sek. uden problemer, og 3.200 MT/sek. er inden for rækkevidde.

[wp-review id="3131853"]

Ballistix Tactical Tracer RGB Ballistix Tactical Tracer RGB

Ballistix Tactical Tracer RGB

Det bedste til fuldt tilpasningsdygtig RGB

Hvis du går op i at skræddersy og modificere din pc, er det værd at overveje Crucials Ballistix Tactical Tracer RGB-serie. Den nyeste Ballistix-ddr4-hukommelse kan fås i konfigurationer fra 16 til 64 GB ved 2.666 MT/sek. og 3.000 MT/sek.

Den egner sig til en lang række af byggeprojekter, og den er ikke urimelig dyr. Det bedste salgsargument her er sættets 16 tilgængelige RGB-LED’er med otte kontrollerbare zoner og en lysbjælke (der nemt kan fjernes), som fordeler og fremhæver RGB-effekterne.

Crucial leverer gratis 3D-filer, som giver mulighed for at printe forskellige lysbjælker, der giver et stort udvalg af synsindtryk til projektet. Superbrugere kan modificere eksisterende filer og printe deres egne personlige design. Man kan også vælge helt at fjerne lysbjælken.

Ballistix Tactical Tracer RGB giver den tilpasningsdygtighed, som G.Skills Trident Z RGB-serie mangler, og når man ser på den software og de muligheder, der følger med Ballistix-sættet, er det nemt at se, hvorfor det er et oplagt valg til pc-selvbyggere.

[wp-review id="3131857"]

Dominator Platinum RGB Dominator Platinum RGB

Dominator Platinum RGB

Noget af det bedste ram til gaming

Corsair har overgået sig selv med Dominator Platinum RGB-blokkene. Det oprindelige ddr4-sæt har længe været vores foretrukne hukommelsesløsning i den høje ende. Dets elegante ydre, patenterede DHX-køleteknologi og uovertrufne ydelse har gjort det til et formidabelt flagskib i årenes løb. Nu er det ikoniske Dominator Platinum kommet tilbage med et frisk, diskret design og Corsairs nye Capellix LED-teknologi.

Dominator Platinum RGB har stadig klassens bedste ydelse, men har tilføjet SKU’er (Stock Keeping Unit) med højere frekvenser og 12 individuelt tilgængelige Capellix RGB-LED’er. De nye LED’er er klarere og mere effektive end hos tidligere versioner. Hertil kommer Corsairs formidable iCUE-software, og resultatet er, at Dominator Platinum RGB er blevet det bedst ydende RGB-sæt på markedet.

Prisen afviger ikke for meget fra den oprindelige ikke-RGB-version af Dominator Platinum, men der er stadig tale om mange penge. Vi synes dog, at det er alle pengene værd, hvis man har råd til det.

[wp-review id="3131831"]