Home » RAM » RAM-power i computeren
RAM-power i computeren

RAM-power i computeren

Share

13 fakta om ram-hukommelsen i din computer: Læs, hvordan du får masser af power til dine programmer, hvad ram er for noget, hvor meget du skal bruge, og hvilken slags du skal bruge.

1 Hvad er RAM?

RAM står for Random Access Memory, og det er en afgørende del af enhver computer. ”Memory” refererer til denne brugerhukommelses rolle som midlertidig lagerplads for din computers mest kritiske, aktuelle data. Se på det som små dueslag, der opbevarer særlige dele af dine data, før de flyver videre. RAM leveres som små kredsløb med hukommelseschips.

2 Hvad udfører RAM?

Med sin hurtighed fungerer RAM som din computers hjerne. Den har til opgave at huske alt, som din pc skal have hurtig adgang til – lige fra placeringen af mapper på din computerskærm til de næste fem sekunder af den video, du sidder og nyder. Når din pc udfører en opgave, som kræver beregninger (stort set det hele), fungerer RAM som en hurtig kladde, hvor tallene skubbes ind og ud af den og bliver bearbejdet på stedet.

3 Kan RAM gemme mine billeder?

Nej. Dine billeder kan ligge i RAM’en midlertidigt, hvis du har hentet dem ind for at se dem på skærmen, men RAM er ikke et permanent lager. Den største del af hukommelsen er midlertidig, så indholdet slettes, når computeren lukkes ned.

4 Hvorfor er der en RAM-grænse?

Teknisk fortalt kan 32-bit-systemer håndtere i alt 232 adresser. Det svarer til 4 gigabyte. Når grafikkortets hukommelse – det kan være 1 gigabyte – regnes med, så har Windows kun de resterende adresser at arbejde med. Mere avancerede 64-bit-systemer kan adressere op til 4 petabyte. Det svarer til 4 millioner gigabyte.

5 Hvordan får jeg mere?

Køb nogle RAM-moduler og indsæt dem i computerens bundkort. Men du kan ikke bruge hvilken som helst slags RAM. Tjek eller spørg butikken om den RAM, du vil købe: Passer den til din computer? For hvis den ikke passer, virker den slet ikke.

Se også:  Ram [STORTEST]: Få fart over feltet med den bedste ram til gaming

6 Hvilken RAM skal jeg bruge?

Du kan kigge computerens manual igennem eller undersøge en af de eksisterende chips. Tjek RAM’ens hastighed (angivet som GHz) og timing (angivet i formatet x-x-x-x). På de fleste RAM-producenters hjemmesider kan du i en konfigurator indtaste din computers navn og få angivet, hvilken RAM, du skal have. Så er du sikker på at få fat i den rigtige RAM. Se for eksempel www.kingston.com.

[pt id=’2017394′ size=’large’ link=’file’]

 

7 Skal jeg købe al min RAM på én gang?

Hvis din pc – bærbar eller stationær – har et eller flere RAM-slots ledig, kan du indsætte et ekstra modul for at øge kapaciteten. Det er den billigste vej til ekstra fart. Men fordi produktionskvaliteten svinger, er al RAM lidt forskellig. Så det bedste resultat opnås ved at købe par eller såkaldte tripletter. Disse RAM-moduler er produceret i samme omgang og vil derfor have samme opførsel og hastighed. Dermed opnås den bedste overordnede ydelse.

8 Hvordan skifter jeg min laptop-RAM?

RAM i bærbare computere indsættes normalt fra undersiden af kabinettet – bag et låg, som kan skrues af. Nogle gange skal man dog afmontere hele undersiden af kabinettet. Og så kan du komme ud for, at der kun et enkelt RAM-slot, for mange bærbare har fået det andet slot placeret på den modsatte side af bundkortet under tastaturet. Brug en lille skruetrækker til at løfte klipsene omkring tastaturets kant. Herefter kan tastaturet løftes ud, og det andet slot bliver synligt. For at fjerne et eksisterende RAM-modul skal du trække klipsene på begge sider udad. Derved vil RAM-modulet springe op og kan trækkes ud. Installer det nye modul ved at trykke det ned i slottet, mens du holder det i en let opadvendt vinkel. Pres ned for at klikke modulet på plads.

9 Hvordan skiftes stationæres RAM?

Åbn kabinettet. De lange kredsløbskort, som kan have metalkølelegemer, er dine RAM-moduler. Sørg for, at din krop er forbundet til jord – ved at røre noget stort og metallisk, og sørg for, at computeren er trukket ud af stikket. Tryk ned på klemmerne på begge sider af slotsene, og løft den eksisterende memory op, hvis det er nødvendigt. Tryk det nye modul forsigtigt ned. På nogle bærbare pc’er, især netbooks, skal du skille hele kabinettet fra hinanden for at komme til hukommelsesmodulerne. Vær forsigtig.

[pt id=’2017396′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Standard: RAM købes som standard-indstiksmoduler du nemt selv kan montere i computeren.”‘]

Standard: RAM købes som standard-indstiksmoduler, du nemt selv kan montere i computeren.

10 Hvordan opdager jeg fejl?

Hvis du prøver at starte en pc, der er uden RAM, kommer du ikke ret langt. Tilsvarende, hvis din pc’s RAM er beskadiget. Og du opdager det hurtigt, for du vil ikke komme forbi startskærmbilledet, og du vil få en melding om, at pc’en har en fejl på sin POST (Power On Self Test). Det er en hurtig hardwarekontrol, som sker usynligt, når en pc startes. Hvis du oplever dette, kan du forsøge at fjerne et af modulerne og starte pc’en op uden dette. Hvis det stadig ikke virker, duer RAM-modulerne ikke. Du må anskaffe nogle nye. Forkerte eller beskadigede moduler kan ikke genoprettes.

Se også:  Ram-klodser falder i pris - sådan gør du de bedste køb

11 Hvorfor giver mere RAM bedre ydelse?

Fordi det er den hurtigste form for lager, kort og godt. Når al RAM i din computer er fuldt optaget, vil computeren etablere yderligere, midlertidig lagerplads på harddisken. Dette lager er både betydeligt langsommere at få adgang til end RAM, og det holder din harddisks læsemekanisme beskæftiget, så adgang til disken bliver langsommere. Tilfør mere RAM, og dette problem forsvinder.

12 Hvor meget RAM har jeg?

Tryk samtidig på Ctrl, Shift og Esc. Så får du joblisten frem. Klik på fanen Ydeevne. Systemets RAM-størrelse er angivet i boksen øverst til venstre, mens det aktuelle forbrug fremgår af boksen nederst til venstre.

13 Hvor meget RAM skal jeg bruge?

En Windows 7-computer vil til langt de fleste formål køre fint med 2 GB RAM.

[pt id=’2017397′ size=’large’ link=’file’]

 


TAGS
hukommelse
Kingston
Ram

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S