Home » Sikkerhed » Raid mod ransomware
Raid mod ransomware

Raid mod ransomware

Share

Hackere har for nyligt oversvømmet Danmark med en ransomware kendt som Wannacry eller WannaDecryptor. Men hvad er ransomware, og hvordan kan du sikre dig?

Selv om 2017 langt fra er forbi endnu, ser det ud til, at ransomware bliver en af årets store digitale plager. Et af de hidtil værste anslag fandt sted hen over foråret, hvor en ransomware betegnet Wannacry (”Jeg har lyst til at græde”) ramte Danmark i form af inficerede mails beregnet til at gøre dig nysgerrig. Men åbnede du den vedhæftede fil, tillod du samtidig en fjendtlig kode at kryptere alle filer på din computer og harddisk.

Både små svindlere og garvede kriminelle

WannaCry ramte ikke kun Danmark, men også Norge, Holland, Belgien og Spanien. Det afslørede sig senere, at alle de inficerede mail var identiske bortset fra sproget, der altid var det lokale for landet. Det antyder, at bagmændene var de samme, ligesom formålet.

Ransomware er nemlig først og fremmest en type malware (fællesbetegnelse for al software-dårligdom), der er designet til at afpresse for penge. Betegnelsen er en sammentrækning af det engelske ord for løsepenge “ransom” og “software” (programkode).

Se også:  En lille chip med stor virkning

Udbredelsen af ransomware er ikke blevet mindre af, at det er utroligt let at erhverve sig ransomware-produkter, ligesom det er nemt at rette angrebene mod bestemte målgrupper. Småkriminelle kan derfor i dag uden den store tekniske viden nemt finde og tilrette ransomware til egne formål. Derfor kan disse angreb også optræde meget forskelligt og opfindsomt og komme fra vidt forskellig side. Samtidig er også de store og mere professionelle grupperinger af it-kriminelle blevet mere opfindsomme og dygtige.

ransomware

Ofre for den berygtede ransomware ”WannaCry” kunne se denne besked tone frem på skærmen.

Det klassiske eksempel er phishing-mails, hvor du modtager en mail, der udgiver sig for at komme fra din bank eller NemID med en advarsel om, at dit kreditkort eller nøglekort er spærret, og at du for at ophæve spærringen skal genindtaste alle dine personoplysninger. Men det kan også dreje sig om en ”venlig” mail fra Skat om, at du får penge tilbage, hvis du blot lige opgiver konto og kode.

Både frygt og fristelse er gode lokkemidler, og det har mange tankeløse computerbrugere måttet sande i tidens løb. Forventninger har samme virkning. Handel via nettet er i dag så udbredt, og når it-kriminelle udsender måske tusinder af mail, at der er en pakke på vej, vil der altid være nogle, der glemmer al forsigtighed og måske åbner den vedhæftede ”Track and Trace”-fil, eller hvad det nu kan være, skønt deres antivirus-program ringer med alle klokker.

Se også:  Nu får Danmark en mærkningsordning for it-sikkerhed

Ud over e-mail med vedhæftede filer kan ransomware også optræde i form af links eller inficerede websites (eller områder af websites som eksempelvis en reklame). Klikker du på disse elementer, installerer du ransomware på din computer uden, at du er klar over det eller bemærker det.

Og sker det, bliver samtlige filer på både din computer og samtlige enheder, der er forbundet til den med kabel eller trådløst via Wi-Fi mv., inficeret og krypteret dvs. kodet, så de bliver ulæselige. Og på skærmen kan du så læse, at den eneste måde at få adgang til dine filer igen er ved at betale for at få en særlig dekrypteringsnøgle til måske 2-3000 kroner, og betalingen skal typisk falde i virtuelle Bitcoins, der er meget svære at spore.

ransomware

Husk at have funktionen ”Protected View” slået til i dit Word Office program (her Office 2013).

TAGS
It-sikkerhed
ransomware
wannacry

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S