Guide: Raid din ssd og få højere fart

Guide: Raid din ssd og få højere fart

Share

Der var engang, da raid 0 var et grimt ord. Et uhelligt akronym, som man forbandt med defekte operativsystem-drev.

Meget har imidlertid ændret sig siden harddiskenes dage, og i dag er det en effektiv måde at opnå pci-e-agtige lagerhastigheder på 2,5”-ssd’er. Raid – Redundant Array of Independent Disks – består i at tage flere diske og konfigurere dem, så de giver glimrende muligheder for pc-entusiasten. Her skal vi beskæftige os med raid 0, også kendt som data-striping. Princippet er enkelt: Tag et par identiske ssd’er, fordel data mellem dem, og læs og skriv disse data fra begge drev samtidig.

Det skal du bruge: To SSD’er. De skal have identisk kapacitet. Plus et Intel-bundkort, der understøtter raid 0.

Se også:  Kom i gang med Linux

1 Formater dine drev
Hvis du har planer om at bruge dette som operativsystem-drev, skal begge drevene være formateret. Man kan ikke oprette et raid-array i Windows til styresystemet uden at klone styresystemet til et andet drev og derefter formatere og kopiere det tilbage. Du formaterer begge drev ved at boote på en Windows-disk, vælge “Installer”, “Brugerdefineret installation” og dernæst “Formatér”. Slet derefter alle partitioner på begge drev.

2 Find dine porte
Efter formateringen skal du sikre dig, at dine ssd’er er sluttet til de korrekte raid 0-kompatible SATA-porte på dit bundkort. Slå op i manualen. De vil befinde sig under Intels chipsæt, som regel yderst til højre, tæt på din ram.

3 Skift lagertype
Gå nu ind i BIOS [Billede A]. Irriterende nok varierer denne procedure fra producent til producent. Du skal finde “Storage Configuration” i avanceret opsætning. Skift lagertypen fra “AHCI” til “RAID,” hvorefter du gemmer ændringerne og genstarter.

Se også:  Kom i gang med Linux
Del denne