Home » Hovedtelefoner og højttalere » Radioen er meget mere end DAB
Radioen er meget mere end DAB

Radioen er meget mere end DAB

Share

De nyeste DAB-radioer giver ikke blot digitale og analoge radiosignaler, men også et væld af indhold via internettet og mobiltelefonen. Vi ser på mulighederne og tester fire nye DAB-radioer

De digitale teknologier skaber nye behov, når det handler om hjemmets lydprodukter. Ikke kun når det gælder radiolytning, der er godt på vej til at skifte fra de gamle analoge bølger over til de nye digitale DAB-signaler. Men også når det gælder musik, der i stigende grad spilles fra internettet og vores mobile enheder. Så hvorfor ikke slå alt dette sammen i ét apparat, som kan det hele? Det har man på forskellig vis forsøgt med de fire DABradioer, vi tester her.

Scansonic R4S har højttaler på toppen, hvilket sikrer en fyldig lyd.

En radio først og fremmest

De fire deltagere er først og fremmest radioer. Det ses klart og tydeligt i designet. Trods relativt store forskelligheder har de alle den tradionellle firkantede form.

Supersound II+ og R4S minder om i hinanden i den forstand, at de begge har blank sortlakeret overflade samt et kasseformet look. Med den opadvendte højttaler og den mere enkle front baseret omkring det store navigationshjul og behagelige grønne display skiller R4S sig dog positivt ud.

Designmæssigt blegner de dog begge i forhold til Pure og IRC‘s radioer. Kvalitetsfornemmelsen er høj i den stilfulde Evoke D6, som har et klassisk look i træ og aluminum, mens IRC The Transistor har et moderne og raffineret design med læderhåndtag og en ulden stoffront, der giver mindelser om en anden dansk lydmager, Libratone.

Der er adgang til både DAB+ og FM i alle fire radioer, men derudover disker testdeltagerne op med et imponerende udvalg af andre funktioner. Eksterne afspillere kan tillsluttes via almindeligt minijack-kabel, og der er desuden udgang til hovedtelefoner hos dem alle. Hos R4S er der tilmed line out, så du kan koble radioen til dit anlæg.

To af radioerne har Bluetooth, så du kan forbinde bærbare, tablets og mobiler trådløst: Pure Evoke D6 og IRC The Transistor.

Denne funktion må du undvære på Supersound II+ og R4S. Til gengæld byder de på indbygget Wi-Fi, der åbner for et væld af muligheder for at streame internetradio og podcasts samt musik fra hjemmets netværk. Supersound II+ har endda Spotify Connect, som giver direkte adgang til musikstreaming via Spotify (det kræver, at du har et Premium-abonnement hos tjenesten).

Evoke D6 har et klassisk design i egetræ.

Alle disse muligheder gør dog det hele lidt indviklet og mindsker den simplicitet, der ellers kan være ganske befriende ved en radio. For at finde frem til internet-stationer må du ind i menuer og rode efter kanalerne eller søge efter dem ved møjsommeligt at rulle frem til hvert enkelt bogstav med navigationshjulet. Heldigvis kan du gemme presets på radioerne – kun tre på R4S så du hurtigt kan finde tilbage til ynglingsstationerne, når de én gang er fundet.

Se også:  Nu er der tændt for Sonos Radio i Danmark

Mere simpelt er det med Bluetooth. Har du først parret radioen med din computer, mobil eller tablet, så er det disse enheder, der klarer resten. Og da enhver smartphone, bærbar og tablet jo er forbundet til internettet får du i princippet de samme muligheder – plus en masse flere – som på en Wi-Fi-forbunden radio.

Selvom selve radiofunktionerne er nogenlunde lige nemme at anvende på de fire deltagere, er Bluetooth-radioerne mere overskuelige at bruge end de to andre. Især The Transistor er eksemplarisk, når det kommer til brugervenlighed. Radioen styres utrolig nemt via de store knapper på toppen, og som en ekstra trumf er der NFC, som gør, at du blot skal føre mobilen forbi højttalerfronten for at tilkoble den trådløst. Enkeltheden er dog ikke gået udover funktionaliteten, for på trods af den simple betjening er der blevet plads til både alarm, sleep timer og equalizer.

Der er rigelig af knapper og hjul til at klare betjeningen på Supersound II+.

Også Evoke D6 er ret velforsynet. Uden at det går meget ud over brugervenligheden, får du både alarmer, sleep timer, equalizer samt ikke mindre end 30 presets i alt og et væld af underindstillinger.
Supersound II+ og R4S mangler heller ikke funktioner og indstillinger, men navigationen er ikke helt så nem på de to radioer, der tilsyneladende er udstyret med præcis samme styresystem. Opbygningen og layoutet er i hvert fald fuldstændig ens. På R4S får du dog også vækkeur og sleep timer.

Stor forskel i lyden

Lyden er selvfølgelig afgørende på apparater som disse, uanset hvilke funktioner, de så har. Her må man indstille sig på, at det er radioer, vi har med at gøre. Man skal derfor ikke forvente en lyd som en dedikeret højttaler. Generelt har lyden fladere karakter og knap så meget fylde.
Alligevel lykkes det et par af deltagerne at imponere. Pure leverer måske ikke ligefrem verdens mest spændende lyd, men den er ren og relativt fyldig og står helt klar, selv når du skruer helt op.

Takket være det opadvendte højttalerdesign er R4S dog i stand til at levere væsentlig mere krop og fylde til din musik end nogen af de andre radioer. Dog begynder bassen at kommme på overarbejde, når der skrues for højt op, hvilket ikke er så rart at høre på.

Se også:  Disse podcasts hittede hos danskerne i år: Én genre dominerer stort

Supersound II+ og The Transistor har begge en meget “radio-agtig” lyd. De kommmer ikke ret langt ned i det lave register, hvilket egentlig heller ikke gør så meget, hvis du primært bruger dem til at høre taleradio. Til musik er det dog ikke ideelt. The Transistor klarer dog opgaven acceptabelt, hvis ikke man skruer helt op, mens Supersound II+ generelt har en lidt irriterende diskant.

De mange muligheder gør apparaterne egnede som andet end bare køkkenradioer. Eksempelvis er de oplagte at tage med på ferie eller bare i parken. Et par af dem har derfor batteri, så de ikke er afhængig af stikkontakt.

I IRC er det indbygget, men ved Pure fås de som et tilkøb. Løsningen er mere ligetil hos IRC, hvor der ikke er meget at tage stilling til.
Til gengæld giver Pure mulighed for at spare lidt penge, hvis ikke du har brug for batteriet.

IRC leverer en moderne opdatering af transistorradioen med simpel betjening på toppen.

Enkeltheden sejrer

De fire testdeltagere illustrerer ganske fint, hvor meget radioen har udviklet sig på det seneste. Fra kun at være et apparat, der henter signaler ned fra æteren, kan du nu sende stort set alt indhold til det. Jo flere funktioner man propper ind i dem, jo mere ryger enkeltheden imidlertid, og til vores smag bliver de Wi-Fi-forbundne radioer lidt for snørklede at bruge i det daglige. En simpel Bluetooth-forbindelse giver umiddelbart mere mening, da du så bare kan lade radioen være radio, og give mobilen jobbet at klare de indviklede opgaver, når der er behov for det.

Generelt set har vi således den bedste oplevelse med Evoke D6, som i såvel lydkvalitet som design leverer høj kvalitet. Brugervenligheden er ligeledes høj og udvalget af funktioner tilpas. Lydmæssigt klarer Scansonic sig dog bedst – i hvert fald ved moderat volumen – og er da uden tvivl også den bedste af de to Wi-Fi-radioer.

Kun hvis Spotify Connect er en funktion, der kan være vigtig for dig, er Supersound II+ værd at overveje. IRC The Transistor tager kegler på brugervenligheden og er et virkelig godt bud på en moderne opdatering af den klassiske transistor, da den på en nem og overskuelig facon giver dig adgang til de nyeste muligheder.


Scansonic R4S
  • Brugervenlighed
  • Funktionalitet
  • Ydelse
  • Pris
4
Sending
User Review
0 (0 votes)
TAGS
DAB
IRC
Pinell
Pure
Radio
scansonic

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S