Radaren vil  generobre luftrummet

Radaren vil generobre luftrummet

Share

Radaren har siden anden verdenskrig været et af de vigtigste våben i krige. Med tiden er fjendtlige objekter dog blevet bedre og bedre til at skjule sig for de usynlige bølger. Men radaren har ikke tabt kampen – den slår tilbage med nye teknologiske fremskridt

Lige siden radaren fik sit gennembrud under anden verdenskrig som et uundværligt våben i krige, har der været en kamp mellem radaren og de objekter, som den skal afsløre. Løbende er der blevet udviklet metoder til at gemme sig for radarbølgerne. Fly og skibe har fået særlige overflader, som har gjort dem usynlige. Radaren har været i defensiven, men kampen er aldrig blevet tabt, og nu gør radaren nye fremskridt i dette uendelige slag på teknologi.

Det var allerede i 1920’erne, man opdagede, at radiobølger også kunne anvendes til at ”se” gennem tåge og regn og endda opdage fjendtlige fly og skibe. Under anden verdenskrig udviklede man radarsystemer, der både kunne angive afstanden til objekterne og deres højde over jorden. Bølgelængden var relativt lang, og opløsningen tilsvarende dårlig. Med opfindelsen af magnetronen, der kan frembringe mikrobølger, blev nøjagtigheden imidlertid nærmest revolutioneret. Nu kunne selv et ubådsperiskop med en tykkelse som en stok ses på radarskærmen.

Den britiske Artisan-radar kan spotte en tennisbold, der bevæger sig med over lydens hastighed op til 25 km væk.

Den britiske Artisan-radar kan spotte en tennisbold, der bevæger sig med over lydens hastighed op til 25 km væk.

1 2 3 4 5 6 7 8 9Næste

Del denne