Home » Hardware » Qualcomm og non-x86 er på vej
Qualcomm og non-x86 er på vej

Qualcomm og non-x86 er på vej

Share
Vender strømmen?

Det, som den seneste Snapdragon-platform (og den kommende 8cx) demonstrerer, er, at ARM-baserede laptops omsider er inden for rækkevidde. De er ikke længere kuriositeter, der koster for meget og yder for lidt. De er laptops, der tilbyder ægte alternativer til x86-maskiner.

Kunne det føre til, at flere laptop-producenter overvejer at forlade Intel og AMD og i stedet bruge ARM-hardware i deres produkter? Måske. Intel har ikke været fremragende til at holde producenterne om bord, og det hænger sammen med en række højtprofilerede sikkerhedsfejl i firmaets chips.

ZombieLoad er den seneste trussel mod Intel-cpu’er.

Meltdown og Spectre prægede overskrifterne sidste år, og ZombieLoad blev opdaget for relativt nylig. De har fået mange producenter og udviklere til at ile med at levere patches, der kan afværge konsekvenserne af disse sårbarheder.

Disse fejl irriterer ikke blot producenterne, som synes, at det nu er dem, der skal ordne Intels problemer. De fleste af løsningerne involverer, at man deaktiverer Hyper-Threading, som er en funktion, der genererer virtualiserede processorkerner med henblik på forbedret multitasking, og det har medført nogle drastiske indvirkninger på ydelsen, efter at disse patches er blevet brugt.
For eksempel har Apple afsløret, at installation af ZombieLoad-patchen kan føre til fald i ydelsen på op til 40 procent – det påvirker navnlig Macs med multikerne-processorer.

Det er naturligvis irriterende for kunder, der må konstatere, at deres dyre enheder
yder ringere, men det ser heller ikke godt ud for producenterne. Hvis ens Mac pludselig begynder at køre langsomt, vil man formentlig bebrejde Apple, før man bebrejder Intel.

Se også:  Mangeårig VMware-chef bliver ny chef hos truet Intel

Nu vi er ved Apple, går der vedholdende rygter om, at firmaet har planer om at opgive Intel og producere sine egne skræddersyede ARM-baserede chips i 2020. Apple er et foretagende, der sætter pris på at have kontrol over alle aspekter af sin hardware, og vi tror derfor, at dette i stigende grad er en sandsynlig mulighed.

Ikke blot vil firmaet have været forbløffet over at skulle reducere ydelsen hos sine Macs på grund af ZombieLoad (der ikke påvirker AMD- og ARM-processorer); det er for nylig blevet foreslået, at faldet i Mac-salg skyldes “processorbegrænsninger i første kvartal, hvilket førte til et fald i omsætning sammenlignet med sidste år”. Tim Cook var meget tæt på at nævne Intel ved navn, og det lover ikke godt for forholdet mellem de to foretagender.

Sådan kan en Qualcomm Snapdragon 8cx-laptop se ud.

Hvis et firma så stort som Apple dropper Intel til fordel for ARM, kan vi sagtens forestille os, at andre virksomheder følger trop. En anden laptop-producent, der er parat til at gå fra Intel til sine egne processorer (men af helt andre grunde) er Huawei.

Du har sandsynligvis set i nyhederne, at USA’s regering har blacklistet det kinesiske firma på grund af frygt for spionage, og det har ført til, at de fleste amerikanske virksomheder er holdt op med at handle med det.

Se også:  Processor-duel: Intel Core i9-10980XE vs. AMD Threadripper 3970X

Det betyder, at Intel ikke længere skal levere processorer til Huaweis MateBook-serie af laptops. Derfor er firmaet blevet tvunget til at overveje at lave sine egne processorer, og vi tror, at der sandsynligvis bliver tale om non-x86. Tidligere på året udstillede Huawei sin Kunpeng 920-cpu, der er en ARM-baseret cpu, som ifølge producenten er den højest ydende ARM-cpu, der findes.

Man skulle tro, at Huaweis overgang til ARM, når det gælder laptop-processorer, giver sig selv set i lyset af firmaets seneste problemer. Problemet er blot, at ARM også har meddelt, at man ikke længere vil samarbejde med Huawei. Det kan få enorme konsekvenser for begge firmaer – især dog for Huawei, der bliver nødt til at opbygge sin egen RISC-baserede cpu fra grunden.

Alt i alt tegner fremtiden for non-x86-laptops til Windows (og Mac) bestemt lysende. Vi forventer ikke, at Intel-baserede maskiner pludselig forsvinder helt fra laptoplandskabet, men udsigten til at få flere valgmuligheder hilser vi afgjort velkommen.

Disse ARM-baserede alternativer fører til virkelig innovative nye funktioner i det temmelig stivnede laptopformat, og det glæder os også. Og nu, da Intels tidligere urørlige dominans er truet, ser vi frem til at erfare, hvordan chipproducenten reagerer. Pludselig er laptops blevet spændende igen.

TAGS
ARM
cpu
intel

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S