Home » Hardware » Qualcomm og non-x86 er på vej
Qualcomm og non-x86 er på vej

Qualcomm og non-x86 er på vej

Share
Fremtiden for Snapdragon

Snapdragon 850 repræsenterede et stort spring hen imod et anvendeligt alternativ til x86-laptops, men 850 SoC var først og fremmest et chipsæt til smartphones og tablets, som også blev brugt til laptops. I 2019 annoncerede Qualcomm imidlertid Snapdragon 8cx, der bliver firmaets chip, som er udviklet specifikt til laptops og computere. Uden den begrænsning, der ligger i at være en smartphone-chip, som er ombygget til laptops, har 8cx potentiale til for alvor at gøre non-x86-laptops mainstream.

Qualcomm har også slået AMD og Intel i denne omgang, fordi 8cx indeholder den første 7 nm-processor til laptops og Windows-enheder: Kryo 495. Samtidig arbejder Intel stadig på sin 10 nm-arkitektur. Det er et ret hårdt pr-slag, Qualcomm her har tildelt sine konkurrenter. Ikke blot ser den mindre arkitektur god ud på papiret; den burde også medføre nogle virkelige ydelsesfordele.

Snapdragon-drevne laptops har simkort-skuffer med henblik på mobil forbindelse.

Den bygger på ARM’s big.LITTLE-system, der kombinerer langsommere processorkerner med hurtigere og mere strømslugende kerner. Systemet skifter mellem dem afhængigt af belastningen for at maksimere batteritiden uden at påvirke ydelsen, og det understøtter op til 16 GB ddr4-hukommelse, NVme-ssd’er og gen. 2 USB-C 3.1.

Hos ejere af Intel-drevne laptops kan sådan en funktionsliste måske blot udløse et skuldertræk – når det kommer til stykket, har x86-laptops haft disse funktioner i et stykke tid. Men det er endnu et skridt i retning af, at Snapdragon og andre ARM-drevne laptops udfordrer den Intel-baserede hardwares aktuelle dominans.

Intels reaktion

Fremkomsten af non-x86-laptops – navnlig dem, der er drevet af Qualcomm – har uundgåeligt ført til, at Intel opgiver sin selvtilfredshed og tager handsken op over for truslen fra denne nye hardware. Intel har ikke udtrykke-ligt indrømmet det, men firmaets Project Athena-initiativ er en reaktion på non-x86-hardwares opståen.

For en ordens skyld: Project Athena er et laptopdesign-initiativ, der vil placere Intel i et tæt samarbejde med en række laptopproducenter med det formål at forme fremtiden for laptos. Det skal ske med produkter, der er smartere, hurtigere (takket være 5G) og mere strøm-effektiv – batterilevetiden bliver derfor meget længere.

Hvis det lyder bekendt at have laptops, der altid er tændt og altid forbundet og med lang batterilevetid, er det, fordi det er netop det, som Qualcomms Snapdragon-platform tilbyder. Intels fokus på disse aspekter kan skyldes et tilfælde – eller det kan simpelthen være en reaktion på det, som kunderne i dag forventer af laptops – men vi kan ikke lade være med at tro, at det også er drevet af den trussel, der er mod Intels markedsandel fra denne nye type laptops.

Se også:  Farvel til Moore

Intel har udtalt, at de første Project Athena-laptops kunne blive lanceret allerede i slutningen af 2019. Hvis det holder stik, ser vi næppe nogen Project Athena-certificerede laptops før ved årets udgang.

Ifølge Intel vil “den næste bølge af Project Athena-enheder” komme fra “2020 og fremover”. Vi kan altså forvente at se Project Athena-laptops fra producenter som Asus og Acer til næste år. Om de vil kunne konkurrere med Windows på Snapdragon-laptops, har vi til gode at erfare. Men hvis Intel kan give os laptops, der rummer det bedste af det, som Snapdragon-laptops leverer, og uden kompromiserne – der skyldes, at de stadig kører på Intel-hardware – kan Intel måske score en triumf.

8cx’ Adreno 680-grafikkort leverer også et pænt spring i ydelse – herunder understøttelse af DirectX 12 support – og vi kommer måske til at se Snapdragon-laptops, der også kan klare noget lettere gaming. Det kan tilsyneladende også drive to tilsluttede 4K HDR-skærme.

Man kan imidlertid argumentere for, at Snapdragon 8cx’ vigtigste funktion er dens understøttelse af 5G mobilt internet. De hastigheder og den lave latens, som den gryende mobilteknologi medfører, kan få enorm indflydelse på den måde, vi bruger vores computere på.

For eksempel kan det måske betyde, at vi bliver i stand til at bruge vores 5G-laptops til at streame spil fra tjenester som Nvidia GeForce Now og Googles kommende Stadia-tjeneste – i så fald vil manglen på en kraftig cpu ikke være noget problem. Den tanke, at Snapdragon 8cx-drevne laptops kan blive letvægts-gamingmaskiner, som kan spille spil ved komplette grafikindstillinger – og samtidig have batterilevetider på over 20 timer – er utrolig spændende.’

Lenovo Yoga C630 er en af de bedste Snapdragon-drevne laptops på markedet.

Under Computex 2019 annoncerede Qualcomm og Lenovo, at firmaerne arbejder på “Project Limitless”, der bliver verdens første 5G-laptop – og den kommer til at køre på Snapdragon 8cx-platformen.

Johnson Jia er vicedirektør for Lenovos PC Business Group, og han udtalte, at
“Lenovo 5G-pc’er, der bygger på Snapdragon 8cx’ 5G-computerplatform, vil have ultralav latens, bemærkelsesværdig ydelse og batteritid og 5G-tilslutning, der kommer til at revolutionere den måde, vi arbejder og spiller på”.

Se også:  Processor-duel: Intel Core i9-10980XE vs. AMD Threadripper 3970X

Det er et stort løfte, og vi ved ikke meget mere om Lenovos Project Limitless, men forhåbentlig bliver vi klogere senere på året.

Intel Project Athena og dets egenskaber

Hvis producenterne vil lancere en laptop som del af Project Athena, skal de leve op til bestemte specifikationer, og dette er, hvad Intel forløbig har afsløret:

5G-forbindelse: En af Project Athenas vigtigste egenskaber bliver 5G-forbindelse. Det vil sige, at enhver Project Athena-laptop bliver i stand til at få forbindelse til 5G-netværk (via et simkort).

Længere batterilevetid: Forbedring af de bærbares batteritid har været en stadig kamp for propducenterne. Moderne laptops bliver stadig tyndere, og dermed er der mindre plads til batterier. Project Athena skal medføre en drastisk forbedring af batterilevetiden i laptops, og her taler vi om cirka ni timer, hvilket er langt mere end hos moderne Intel-baserede laptops.

Hos Snapdragon-baserede laptops har man imidlertid set tal for batteritid, som går over 24 timer.
Instant-on: Smartphones og tablets har forkælet os, når det gælder enheder, der starter næsten øjeblikkeligt, og Project Athena har til formål at overføre denne egenskab til Windows-baserede laptops og Chromebooks med Intel-hardware indeni.

Igen er det noget, som Windows på ARM-enheder allerede kan klare, og de forbliver også forbundne i slumretilstand, således at der for eksempel stadig kan blive downloadet e-mails. Det betyder, at når man åbner laptoppen, ligger ens e-mails der allerede. Vi håber – og forventer – at Project Athena vil omfatte den samme funktionalitet.

Intel-hardware: Vi forventer også, at Intel angiver minimumsspecifikationer for hardware såsom ssd-lager og understøttelse af Wi-Fi 6, der er den nyeste netværksteknologi.

Prismæssigt regner vi med, at Intel Project Athena-laptops bliver prissat i den højere ende af markedet – ligesom da Intel fandt på Ultrabook-laptops. Imidlertid har Intel talt om, hvordan Project Athena vil dække en række laptoptyper, og om at Athena-laptops skal køre Windows 10 og Chrome OS.

I kombination med det faktum, at Google er en af Project Athena-partnerne, ser det ud, som om vi får Project Athena-Chromebooks, og det kan betyde, at der er en god chance for, at vi også kommer til at se økonomisk overkommelige Athena-laptops.

TAGS
ARM
cpu
intel

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S