Home » Hardware » Qualcomm og non-x86 er på vej
Qualcomm og non-x86 er på vej

Qualcomm og non-x86 er på vej

Share

Hvad værre er, var disse laptops utrolig kostbare, når man tager den tilgængelige ydelse i betragtning. De burde være blevet prissat på niveau med en Chromebook i den billige ende, men de endte med at blive så dyre, at man lige så godt kunne købe en fremragende Intel-laptop, der ville slå benene væk under den Snapdragon-drevne enhed.

Alligevel repræsenterede de noget nyt, og de antydede muligheden af Windows-laptops, der var non-x86. Qualcomm fortsatte med at udvikle sin Snapdragon-platform til laptops og smartphones. Snapdragon 845 med otte kerner kom i december 2017, og den rummede forbedringer af både ydelse og batteri.

Snapdragon 8cx er Qualcomms nye platform, der er udviklet til laptops og pc’er.

I 2019 producerede Qualcomm sin bedste Snapdragon SoC i form af Snapdragon 850-platformen. Den medførte en stigning på 30 procent i ydelse i forhold til den forrige generation, og den leverede 25 timers batteritid. Den omfattede også et forbedret modem til hurtigere 4G LTE-hastigheder takket være Snapdragon X20 LTE-modemmet, der tilbyder download af 1,2 gigabits, og det fungerer også bedre i områder med et svagt signal.

Stigningen i ydelse betød også understøttelse af 10-bit HDR-videoindhold og surroundsound. Det er ting, vi efterhånden tager for givet i moderne laptops, men tidligere WoS-notebooks havde ikke kræfter nok til at levere en ordentlig oplevelse.

På trods af at tidlige Snapdragon-drevne laptops ikke kunne udfordre x86-hardwarens dominans, måtte de forbedringer, der kom med Snapdragon 850, give både Intel og AMD grund til bekymring.

Se også:  Verdens stærkeste supercomputere går løs på hinanden

Det, der ifølge vores erfaring er virkelig spændende, er, at Snapdragon 850 faktisk leverer disse forbedringer. Vi har leget med Lenovo Yoga C630, og dens forbedringer i sammenligning med HP Envy x2, der kører på Snapdragon 835, er meget imponerende. I Geekbench 4 scorede HP Envy x2 770 (enkeltkerne) og 3.116 (multikerne), mens Yoga C630 nemt overhaler den med en enkeltkerne-score på 2.291 og en multikerne-score på 7.101.

I vores daglige arbejde med begge laptops var vi meget skuffede over Envy x2, mens Yoga C630 leverede det, som det forrige Windows 10 på ARM-laptops ikke kunne klare, nemlig at kombinere smartphone-agtig forbindelse med en ydelse, der ikke ligger langt fra x86-laptops. Dette spring i ydelse for Snapdragon-platformen burde bekymre Intel. Men det, der kommer efter det, kan for alvor få chipgiganten til at svede.

Softwaresupport

Den største hindring for non-x86-laptops er måske softwaresupport, fordi langt hovedparten af pc-software er skrevet til 64-bit- og 32-bit-hardware fra Intel og AMD. Tidligere betød det, at laptops, der kørte på non-x86-hardware, har været begrænset af den form for hardware, de kan bruge. Men det er ved at ændre sig.

Microsoft har intensiveret udviklingen af Windows på Snapdragon og Windows på ARM development, der er versioner af operativsystemet Windows 10, som er udviklet til non-x86-hardware. De giver en Windows-desktop-oplevelse, som man ville forvente på en laptop – og der er et stigende antal af apps på Microsoft Store, der kan køre på disse enheder.

Se også:  ARM tager over

Der er stadig markante fravær, men Microsoft gør det nemmere for udviklere at rekompilere deres win32-apps eller Universal Windows Apps, således at de bliver ARM64-apps, der kan køre på
64-bit-ARM-hardware. Firmaet introducerer også emulation til win32-apps, så de kan køre på ARM-hardware – det vil øge udvalget af software til Windows på ARM-enheder uden at påvirke ydelsen.

Hvis Apple begynder at lave sin egen non-x86-hardware til MacBooks, vil vi se firmaet portere sine apps til den nye hardware (og opfordre andre til at gøre det samme). Vi ved, at Apple arbejder på Project Catalyst, der skal gøre det muligt for udviklere af iOS-apps til iPhone og iPads nemt at konvertere deres apps, således at de kan køre på macOS.

Hvis fremtidige Macs kører på en arkitektur, der svarer til Apples mobile enheder, vil Project Catalyst sikre, at der findes et bredt udvalg af software, som står til rådighed. Fremkomsten af web-apps, der kan køre via en webbrowser, betyder også, at mange traditionelle begrænsninger for non-x86-hardware ikke længere vil være gældende.

TAGS
ARM
cpu
intel

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S