Home » Hardware » Qualcomm og non-x86 er på vej
Qualcomm og non-x86 er på vej

Qualcomm og non-x86 er på vej

Share

Intel mærker ARM-rivalernes hede ånde i nakken

I måske for lang tid har Intel domineret cpu-markedet for Windows-laptops og pc’er. Når man skulle købe eller bygge en ny computer, ville man stort set altid sætte en Intel-chip på bundkortet. Men det er ikke godt, at ét firma har så stor en dominans. Det begrænser forbrugernes valgmuligheder, og en markedsleder kan forfalde til at hvile på laurbærrene.

Situationen er imidlertid ved at ændre sig. AMD er vågnet til live og bider Intel i haserne med sine Ryzen- og Threadripper-cpu’er, og vi ser også ARM-processorer, der ikke bygger på x86-platforme. ARM-processorer finder man normalt i mobile og indlejrede enheder, men nu ser man dem også i laptops, og Qualcomm fører an. Blandt andre Microsoft og Lenovo understøtter denne nye type laptop, og det ser ud til, at vores brug af disse enheder kan ændre sig for bestandig, og at Intel skal tilpasse sig – eller gå til grunde.

Qualcomm er et amerikansk firma, der tidligere var bedst kendt for at producere udstyr til telekommunikation. Dets Snapdragon System on Chip-platform (SoC) har drevet nogle af verdens mest populære smartphones.

Project Athena kan være Intels modsvar på fremkomsten af Qualcomm-drevne laptops.

En del af glæden ved Snapdragon-drevne smartphones var, at takket være Qualcomms hardware kunne disse enheder håndtere mange opgaver, som vi ellers har brugt computere til at klare. Pludselig gik vi og tjekkede e-mails, surfede på nettet og lagde kattefotos på sociale medier ved hjælp af vores smartphones. Laptops begyndte at gå af mode.

Se også:  Sådan bliver pc’en bedre i 2021

I de seneste 40 år har laptops mere eller mindre bevaret det samme format. Bevares, laptos med 360 grader-hængsler og aftagelige tastaturer (såsom Lenovos Yoga-serie og Microsofts Surface Laptop) har tilbudt en anelse alternative udgaver af det velprøvede laptopdesign, men i det store og hele har laptops ikke ændret sig meget.

Man fik en skærm og et tastatur, der hang sammen ved hjælp af et hængsel, og de blev som regel drevet af Intel-processorer med integreret grafik. De blev sikre og kedelige, navnlig i sammenligning med smartphones i den dyre ende, og laptopmarkedet svandt ind.

Under Computex 2017 anoncerede Qualcomm og Microsoft imidlertid en ny type laptop, der blev drevet af Snapdragon-platformen. I stedet for at smartphones overtog funktioner fra laptops, hentede laptops fra producenter som HP, Lenovo og Asus inspiration fra smartphones.

Denne første bølge af Windows på Snapdragon-enheder (WoS) byggede på den 8-kernede Snapdragon 835 SoC. Snapdragon 835 var oprindelig udviklet til flagskib-smartphones som Samsung Galaxy S8, og den var en 64 bit-ARM-processor, der brugte Qualcomms egne Kryo 280-kerner, og som var bygget op omkring Samsungs 10 nm FinFET-processor.

Se også:  Verdens stærkeste supercomputere går løs på hinanden

Disse ARM-baserede laptops rummede funktioner, som vi har vænnet os til at tage for givet på smartphones, såsom lynhurtige boottider, konstant datatilslutning og batterilevetider, der langt oversteg det, som en Intel-baseret x86-laptop var i stand til – med specificerede batteritider på over 20 timer.

Snapdragon 835 SoC kørte også langt køligere end x86-hardware, og det betød, at producenterne kunne undvære ventilatorer – hvilket førte til tyndere, lettere og mere tyste laptops. HP Envy x2 og Asus NovaGo var to af de første Snapdragon-drevne laptops, og de levede afgjort op til nogle af løfterne – batterierne holdt omkring 20 timer, og den konstante 4G-datatilslutning betød, at man øjeblikkelig kunne komme online næsten overalt uden at skulle finde Wi-Fi-netværk og logge på (godt for den sikerhedsbevidste, fordi man dermed kunne undgå potentielt inficerede Wi-Fi-hotspots).

Maskinerne var imidlertid langtfra perfekte. Når det gjaldt ydelsen, kunne disse non-x86-laptops ikke hamle op med maskiner, der blev drevet af Intel og AMD. Microsoft arbejdede hårdt for at lave en version af Windows 10, som fungerede på non-x86-udstyr, men den døjede med selv simple opgaver.

1 2 3 4Næste

TAGS
ARM
cpu
intel

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S