Pust nyt liv i en gammel maskine

Pust nyt liv i en gammel maskine

Share

Byg den selv: En opgradering kan give din aldrende pc fornyet ungdom, selv med gamle arkitekturer.

Missionen
Her på Alt om DATA bygger vi ofte nye maskiner fra grunden. Vi har mulighed for at bruge den allernyeste teknologi og de mest tillokkende dele. Vi kan også tage udgangspunkt i dele fra andre maskiner og realisere en ny ide. Under alle omstændigheder bruger vi som regel nyere enheder. Nye og skinnende.

AOD01_goedetselv01

Dette projekt hører ikke til i den kategori. Vi ved, at det ikke er alle, der kan eller ønsker at bygge en splinterny pc hver gang. Noget af det bedste ved at bygge en pc er faktisk, at man kan opgradere et system, når dets alder begynder at trykke. Vi har gravet rundt i vores dynge af enheder, og vi fandt en støvet perle: En billig maskine fra 2013 med en LGA1155-baseret Core i5.
Ja, den var i forvejen ikke synderlig attraktiv, og den er ikke blevet kønnere med tiden. Men med lidt kærlig omsorg er det lykkedes os at genoplive maskinen og sætte lidt mere liv i kludene.

Se også:  Guide: Alt du skal vide om overclocking

Beskedne priser
I den oprindelige udgave havde pc’en en quad core i5-3350P. Cpu’en fungerede udmærket for to år siden, og den kostede dengang knap 1400 kroner. Hvis man stadig kan finde den, står den nu i cirka 1100 kroner. Vi havde monteret cpu’en på et ECS H77H2-M3-bundkort. Det er et enkelt kort, der kan klare opgaverne. Kortet koster i dag cirka 3000 kroner, men det bliver ikke nemt at finde et.

Hvad angik hukommelse, satsede vi på et beskedent Kingston 4 GB-sæt med ddr3 på 1.333 MHz. Sættet kostede dengang cirka 260 kroner og står i dag i 200 kroner. Gigabyte GeForce GTX 660 OC-kortet blev erstattet med et mere moderne GTX 970 ved vores opgradering.

Vores valg af lager var også beskedent. Et A-Data 32 GB-ssd plus en WD Caviar Blue-harddisk på 500 GB og et Lite-On iHAS-dvd-drev gjorde ingen fortræd. Priserne var henholdsvis 300 kroner, 350 kroner og 150 kroner. Ssd’en koster stadig cirka 300 kroner, mens harddisken er lidt dyrere, ca 450 kroner.  
Rosewill-kabinettet er ikke længere i handelen. Da vi fik det, stod det i 400 kroner. Med en Win 8-installation kostede maskinen cirka 6000 kroner. Uden styresystem faldt prisen til cirka 4700 kroner. I dag ville pc’en uden styresystem koste 4600 kroner. Det svarer til et GTX 980. Ved opgraderingen gav vi maskinen nye vinger for 5899 kroner.

Se også:  Guide: Gendan slettede filer med Recuva

1 Ro på strømmen

Det GTX 970, som vi opgraderede til, var langt den største investering i opgraderingen. Denne gpu koster mere end et GTX 960 på næsten samme størrelse. Eftersom vi havde sat et 660 OC i den oprindelige maskine, ville vi have et kort, der gav en klar forbedring af ydelsen, men som ikke skulle holdes tilbage af den beskedne Core i5-chip. Selvom vi ofte bygger med GTX 980 og derover, er GTX 970 stadig et meget kapabelt grafikkort til 1080p-gaming.

Del denne