Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Projektorer: Hjemmebiografens giganter

Hvis du drømmer om en hjemmebiograf i stor skala, så skal du have fat i en af disse ekstreme tv-projektorer, som leverer kæmpe skærmoplevelser i 4K.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Intet giver en ægte hjemmebiografoplevelse bedre end en tv-projektor. Men efter at tv-markedet skiftede til 4K for ikke så længe siden, har producenter af hjemmeprojektorer haft noget at indhente. De første UHD-projektorer var ruinerende kostbare og kæmpe store. Men der er nyt håb for filmelskere, der drømmer om 4K. De første DLP-projektorer med den billedforbedrende HDR-teknlogi er langt om længe landet.

Rigtig billige er de dog slet ikke. Så hvis du er kompromisøs og bare må have det bedste og mest højopløste, så skal du læse denne test først. En projektor til 25.000 kroner skal bare være den rigtige.

Vi har valgt DLP-modeller med 4K fra Acer og Optoma og en HDR-opgradering af Epsons 4K LCD-flagskib. Storskærmsprojektion og 4K er et drømmepar. Det er svært at se forskel på en 1080p- og en 2160p-skærm på små tv'er, men når 4K-billedet projiceres op på en væg i størrelsen 100", er det en helt anden historie. Fine detaljer og tekstur, som er usynlige på en 43" UHD-skærm, bliver nu sprøde og dramatiske.

Men der er stor forskel på tv'er og projektorer, når vi taler HDR. Tv'er kan forstærke visse spektrale højdepunkter (solskin, lygter, Hollywood-tænder); det kan projektorlamper ikke. Det ville kræve enorm lysstyrke og generere en voldsom varmeafgivelse, og den slags lyskanoner dur ikke hjemme i stuen.

Design er ikke alt ...

Nu betyder design jo ikke alt. Slet ikke, når det handler om en projektor. Men alligevel ... Acer V7850 er stuevenlig. Det glinsende, hvide kabinet fremhæves af en kobberfarvet linsesamling, og byggekvaliteten er høj. Med en bredde på 40 cm kan projektoren sagtens indpasses i et stuemiljø.Den lækre, oplyste fjernbetjening understøttes af en menu-baseret navigation på chassiset. Praktisk hvis projektoren står på et bord og ikke hænger i loftet.

Der er to HDMI-indgange, men kun en er af typen .20 HDCP 2.2. Der er også VGA og minijack. Projektoren kan vise 3D, men der følger ikke briller med.

Med et industrielt design a la transportflyet Thunderbird 2 er Epson EH-LS10500 noget af en sværvægter. 18 kilo vejer den. Finishen er matsort, og linsen er beskyttet af en automatisk låge. Indgangene sidder bag et kosmetisk gitter. Her er der to HDMI-indgange (også her er der kun én til 4K-input), component- og composite videoporte plus VGA. Et særligt panel på projektoren giver mulighed for navigation med et joystick, kildevalg og linse-justering.

Der følger en stor, oplyst fjernbetjening med. Ikke en fjervægter, men den bliver ikke væk. Du får også to par, aktive 3D-briller.

Optoma UHD65 er en mørk ridder i sammenligning. Kabinettet er sor med en metallisk accent. Den er tiltænkt mørke biografrum, hvor den falder i et med den dunkle atmosfære. Seriøst!

Afkølingen ske gennem fronten, og alle porte er placeret bagpå. Her finder du to HDMI’er (og ja, den ene er med 4K HDCP 2.2) plus VGA og lydudgange. Fjernbetjeningen er klumpet, men giver hurtig adgang til alle kilder plus basale billed-justeringer. Projektoren kan vise 3D, men vi leder forgæves efter briller.

Og så i gang ...

Elkabler og signalkabler til og fra projektoren. Det er din største udfordring. At få billedet til at passe til lærredet eller væggen er en mindre udfordring.

Epson EH-LS10500 har motorstyret zoom og styring af skarpheden plus nemt linseskift og keystone-korrektion. Så får du let det helt rigtige billede at kigge på. For at nå op på 100”, skal du stille projektoren i en afstand af 2,83 til 6 meter.

Acer-testdeltageren kan også tilpasse sig. Men ikke specielt avanceret. Zoom og fokus kræver manuel justering, mens den lodrette linsejustering sker med en knap.

Optoma UHD65 har også manuel fokus- og skarphedsjustering. Den øverste del af projektoren åbner sig og afslører hjulet til linseudskiftning. Begge de to sidste DLP-projektorer skal bruge 3,5 meter for at vise et billede, der er større en 70”.

Epson anvender en blå laserlysmaskine med to lysspor. En blå laserdiode skaber blåt lys, som ledes gennem en optisk diffuser, mens de andre farver skabes af et fosforhjul (gul), som splitter farven op i rød og grøn via et spejl. Resultatet er en trefarvet lyskilde, som er kompatibel med Epsons 3LCD-panelteknologi.

I modsætning hertil benytter Optoma og Acer Texas Instruments’ 0,67” DMD-enhed XPR (eXpanded Pixel Resolution). Lynhurtige spejlskift skaber et 4K-billede (8 millioner pixel). Dette kombineres med et RGB-farvehjul.

DET MED billedkvaliteten ...

Uimodståelig 4K-projektion er som at åbne et kæmpe skærmvindue, og det mærker man straks med testdeltageren fra Acer. Billedet er usædvanlig klart med ultrafine detaljer uanset kilde.
Med sine 2100 lumen er V7850 pænt lysstærk, men den gør sig nu bedst i helt mørke rum. Farverne er luksuriøse.

Projektoren er HDR10-kompatibel, men giver ikke de lyse højdepunkter, som du får med en HDR-fladskærm. Alligevel: Billedet er både velafbalanceret og dynamisk.
Kun er vi kritiske over for projektorens visning af sort. Billedet bliver ikke helt sort, hvilket begrænser kontrasten. Man kan justere lidt på det, men så støjer projektoren mere.

Den noget større Epson-projektor ser umiddelbart ligeså skarp ud, men en mere detaljeret gennemkigning viser, at den ikke har helt samme kliniske detaljering i 4K (ses tydeligt på hudtoner). Men sort vises markant mere sort her end hos Acer. Billedet er virkelig dynamisk med dyb sort gengivelse og graduerede skyggedetaljer.

Epsons HDR-implementering er kun moderat vellykket. Med Blu-ray som 4K/HDR-kilde er billedet ikke så tilfredsstillende, som man kunne ønske sig. Lyset rammer muren ved 1500 lumen, hvilket oversat betyder et mørkt HDR-billede. Projektoren gør det helt sikkert bedre med opskalerede Blu-ray-skiver.

Som Acer er Optoma-projektoren i stand til at vise flotte biografdetaljer (slå Ultra Detail fra for at få det bedst mulige resultat) og levende farver, men igen: Denne singelchip-DLP kan ikke nå Epson, når det handler om sorte områder i billedet. Den generelle HDR-ydelse er dog fremragende. Det skyldes en lysstyrke på hele 2200 lumen, hvilket giver masser af intensitet til dramatiske filmbilleder.

Alt i alt – her er tale om tre virkelig gode projektorer – er det dog ikke projektorspecialisten Optoma eller de dygtige folk fra Epson, der vinder denne gang. Samlet set leveres den bedste ydelse af Acer V7850.

Epson EH-LS10500

Epson-projektoren er stor. Men den elegante grill foran og det bølgede design gør den ganske attraktiv.

Pris: 49.995 kr.

Teknologi: 3LCD med laserlys

HDR: HDR10

3D: Ja, aktiv lukker

Lysstyrke: 1500 ANSI-lumen

Størrelse: 550 x 553 x 225 mm

Vægt: 18 kg

Kvalitetsindtryk: 5/5

Brugervenlighed: 4/5

Funktioner: 5/5

Ydelse: 4/5

Pris: 2/5

Samlet vurdering: 4/5

Optoma UHD65

Epson-projektoren er stor. Men den elegante grill foran og det bølgede design gør den ganske attraktiv.

Pris: 24.000 kr.

Teknologi: Singel-chip, UHD, DLP

HDR: HDR10 3D: Ja, aktiv lukker

Lysstyrke: 2200 ANSI-lumen

Størrelse: 498 x 331 x 141 mm

Vægt: 7,8 kg.

Kvalitetsindtryk: 4/5

Brugervenlighed: 4/5

Funktioner: 4.5/5

Ydelse: 4/5

Pris: 2.5/5

Samlet vurdering: 4/5

Acer V7850

Acer leverer testens mest kompakte projektor, og den er særdeles tilpasningsvenlig.

Pris: 24.000 kr.

Teknologi: Singel-chip, UHD, DLP

HDR: HDR10 3D: Ja, aktiv lukker

Lysstyrke: 2100 ANSI-lumen

Størrelse: 398 x 297 x 120 mm

Vægt: 5,3 kg.

Kvalitetsindtryk: 4.5/5

Brugervenlighed: 4.5/5

Funktioner: 4/5

Ydelse: 4.5/5

Pris: 3/5

Samlet vurdering: 4.5/5