Projektoren – bag om teknikken

Projektoren – bag om teknikken

Share

Vi fortæller hvad du kan forvente af en moderne projektor og giver gode råd til dig, der skal til at investere i en ny fremviser …

Pc-skærmene er faldet kraftigt, men ligeså snart vi passerer de 27” skal du af med en masse penge. Så hvis du ønsker at anvende din computer som mediacenter og få en biograflignende oplevelse derhjemme, er en projektor et godt alternativ.

Der er en række gode grunde til at overveje en projektor. Modsat tv- og pc-skærme er du ikke begrænset til én skærmstørrelse – projektorer kan justeres til nærmest enhver praktisk størrelse.

Hvis du ellers har plads til det, kan nogle projektorer levere billeder på 100 tommer eller mere. De fleste nye projektorer kan levere billeder i 720p eller 1080p HD-opløsning, hvilket er perfekt, hvis du ser HD-film eller spiller.
Hvis du erstatter et tv med en projektor, sparer du tilmed en masse plads.

Se også:  Få stadion hjem i stuen med denne prisvenlige 4K-projektor

Mange prislag

Projektorer fås til mange forskellige priser.
Prisforskellen afspejles generelt i den generelle billedkvalitet, kontrasten, evnen til at fungere i lyse omgivelser samt ventilatorens støjniveau.

 

 

1 Støjniveau

Luften i projektoren holdes kølig med en indbygget ventilator. Den kan støje generende, når du ser film, så bed om en demonstration eller tjek specifikationerne grundigt før køb.

2 Lampens levetid

Ligesom lyspærer har projektorens lampe begrænset levetid. En ny pære er ret dyr – op imod 2.000 kroner – så tjek specifikationerne. 2.000 timer er gennemsnittet for en pære.

3 Tilslutninger

Hvis du vil have projektoren som centrum i din hjemmebiograf, skal den have bestemte tilslutninger. Der skal være en HDMI-indgang. Nogle modeller har en netværksport, ikke et must, men godt at have.

Se også:  Nye high-end tv med 4K fra Sony

 

4 Lærred

Projektoren kan vise billeder på en flad og jævn væg, men resultatet bliver bedst med et lærred, og her er der mange størrelser at vælge imellem. Lærredernes materiale reflekterer billedet på den optimale måde.

5 Teknologi

DLP-projektorer giver det mest kontrastrige billede med flotte farver, men der kan være en kedelig regnbueeffekt. LCD-projektorer har ikke dette fænomen.

Klik på billedet for at forstørre.

Blu-ray

En medietype med langt højere datakapacitet end dvd. Kan lagre HD-film og lossless audio (tung lydfil).

DLP

Står for digital lys-processering. En teknologi, hvor en optisk chip skaber billedet. Lyset projiceres gennem et farvefilter.

LCD

I LCD-projektorer (Liquid Crystal Display) passerer lyset gennem tre glaspaneler, som blander farverne.

Del denne