Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Projektorer: Giv dine tv-oplevelser større format

Selvom tv-skærmene vokser i størrelse, så er en projektor stadig den mest økonomiske løsning, hvis du vil skrue op for biografstemningen derhjemme og have skærmformater på 100” eller mere, viser denne test.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis du drømmer om at skabe ægte biografstemning derhjemme, handler det ikke kun om popcorn og bløde biografsæder med krusholder. Så skal du også overveje at droppe tv-apparatet og investere i en tv-projektor.

På den måde kan du nemlig give dine film- og tv-oplevelser et helt nyt og større format. Med en projektor får du nemt et ”lærred” på 100” eller mere. Tilmed koster en projektor i fornuftig kvalitet en tredjedel af det, som du må give for et godt fladskærms-tv. Det viser denne test af tre aktuelle, spændende projektormodeller.

Ud over en projektor skal du selvfølgelig bruge et hvidt lærred (eller en hvid væg), have mulighed for delvis mørklægning af rummet og være i besiddelse af et lydanlæg. Men så har du også fået rykket biografen helt hjem i stuen!

Ikke kun plusser ved at bruge en projektor

For ikke blot er formatet stort, men stemningen ryger yderligere i vejret, når lyset fra en projektor bliver reflekteret fra lærredet præcis som i biografen. Med et tv dannes lyset bag skærmen, og det er altså ikke helt det samme.

Hvorfor vælger vi så ikke alle sammen en projektor og dropper tv’et? Fordi projektoren også har nogle ulemper. Det er noget mere bøvlet at sætte gang i en projektor end bare at tænde for et tv.

Projektoren fylder godt op på et bord, som på billedet foroven, eller skal monteres i loftet, og der skal trækkes kabler til strøm og lydanlæg. Vil du se tv, skal du enten streame fra for eksempel din pc eller skaffe en settop-boks fra din tv-udbyder og tilslutte denne til projektoren. Projektoren har nemlig ikke nogen indbygget tv-tuner.

Mange tv-projektorer bruges derfor som supplement til et tv-apparat, måske placeret i et separat rum – en hjemmebiograf, hvor man ser film, sport og måske gaming.

Vi tester her tre modeller

De lægger inde for hvidt forskellige priser – fra knap 5000 til knap 10.000 kroner. Så kan du selv vurdere, om de fordele, som dobbelt pris giver, er noget, du vil betale for. Du vil blive overrasket over, hvor høj kvalitet du får i den lave ende af prisskalaen.

De testede projektorer er ret kompakte. De kan monteres permanent, men er ikke tungere, end at de også kan tages med ud til venner eller til familiens sommerhus. De har små højttalere indbygget, som kan bruges i en håndevending, hvis du ikke har adgang til et ordentligt lydanlæg. 

Det praktiske når man køber en projektor

Hvis du dedikerer en stue eller et værelse til hjemmebiograf, bør du montere projektoren i loftet og gerne et lærred på væggen. Der medfølger som regel et beslag til projektoren, som giver justeringsmuligheder.

Kablingen kan reduceres til et enkelt HDMI-kabel og en strømledning. Vil du gøre det rigtig nydeligt, kan du få særlige sendere, der overfører billedet trådløst til projektoren. Disse enheder fungerer faktisk godt og koster fra omkring 1500 kroner i god kvalitet.

Tilslut god lyd

Vil du fremme biografstemningen, kan du tilslutte et komplet surroundanlæg, men vores oplevelse er, at en god lydbar gør det ret godt. De fleste lydbarer har HDMI-indgange, så du kan slutte tv-boks, Blu-ray-afspiller og andre enheder til.

På den måde fungerer lydbaren som samlingspunkt for dine enheder (Blu-ray, settop-boks, spillekonsol osv.). Herfra skal du blot trække et HDMI-kabel til projektoren eller til en trådløs sender.

Siddeafstand 

Du bør sidde i en afstand til lærredet svarende til 1,5-2 gange billedets bredde. Det betyder i praksis, at ved et 100”-billede skal kiggeafstanden være 3-4 meter afhængigt af billedkvalitet. Så har du en tommelfinger-regel for, hvor stort et lærred du kan købe.
En god lydbar fås fra omkring 3000 kroner, og et lærred koster fra 1000 kroner. Det betyder, at du med den billigste projektor fra testen har en velfungerende hjemmebio for 10.000 kroner – med god lyd!

 

Denne BenQ-projektor kan som andre projektorer benytte en hvid væg til at vise billedet. Men du kan også vælge at montere et lærred.