Test: Projektion for alle pengene

Test: Projektion for alle pengene

Share

Epson flytter grænserne for, hvor meget billede og hvor mange features du kan få til en imponerende budgetvenlig pris

Hvad er den nye Epson EB-U04 – en videoprojektor, der også egner sig til business, eller en businessprojektor, som også kan give store filmoplevelser i en hjemmebiograf? Ja og ja!
Denne projektor er overdådigt udstyret til brug i små og mellemstore virksomheders audiovisuelle kommunikation, og samtidig kan den gengive film i både full HD-opløsning og med en billedkvalitet, der er et særsyn i en prisklasse langt under 10.000 kroner.

Spar – de rigtige steder
Denne ordre må have været essensen i marketingfolkenes briefing af kitlerne i Epsons udviklingsafdeling. Og den har de i den grad forstået.

Med en vægt på blot 2,6 kg er der ikke meget gods i den lille EB-U04, og den oser ikke ligefrem af byggekvalitet. På fjernbetjeningen er der ikke blevet råd til belysning af tasterne. Objektivet har trapez- eller keystone-korrektion, men mekanisk forskydning kræver flytning af projektoren.

Se også:  Vind en blækbesparende printer

Til gengæld er der ikke sparet på hjertet i det optiske system, som er baseret på tre LCD-paneler og en 200 W-lampe. Lysstyrken opgives til 3000 lumen med både hvidt og farvet lys, hvad der er rigeligt til præsentationer i almindeligt oplyste rum og super til film i et mørklagt rum. I det kompakte kabinet er der ikke blevet plads til alverden støjdæmpning. Med fuldt blus på lampen er støjniveauet på 37 dB absolut hørbart, men et skift til ECO sænker støjen til diskrete 28 dB og dæmper lyset til stadig acceptable 2100 lumen – dobbelt så meget som en typisk DLP-projektor med ét panel.

Den nye projektor er ydermere nærmest vedligeholdelsesfri. Luftfilteret skal kunne holde til 10.000 timers drift – en film om dagen i 15 år, og det samme gælder for lampen i strømspare-tilstand. Fabriksgarantien på lampen er noget kortere – 12 måneder eller 1000 timer. Hvis lampen stiger af på et senere tidspunkt, kan det som altid anbefales at overveje en skrotning til fordel for en nyere model. Jeg har fundet lampepriser op til næsten 3000 kroner eller mere end halvdelen af hele projektorens pris.

Se også:  Vivitek H1186-WT [TEST]: Som at få Imperial hjem i stuen!

Godkendt til film
Til film bliver EB-U04 aldrig mit første eller andet valg, men til en drengerøvsaften med dåsebajere og action eller fodbold, er projektoren nu slet ikke så ringe endda.

I ”Cinema”-indstilling på et standard 90” lærred er der rigeligt med blus på lampen, til at man i et mørklagt rum kan kende forskel på en Tuborg og en Faxe Kondi. EB-U04 kommer dog til kort, når det gælder kontrastomfang, og billedets dybde reduceres i mørke scener med skygger. Dette kan også ses, når en film vises med vandrette bjælker øverst og nederst på lærredet. Disse striber er ikke kulsorte, men dybt koksgrå. Heldigvis er skarpheden rigtigt god, og bevægelser gengives uden generende efterslæb.

Del denne