Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Professionelle gamere køber “digital doping” af hackere

E-sport er blevet big business for hackere, der systematisk udvikler og sælger “digital doping” i form af game cheats og hacks til skruppelløse prof gamere.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

E-sport med konkurrencer i spil som Counter-Strike, Dota 2 og Fortnite er blevet en milliardindustri. Alene i 2018 blev der globalt spillet om mere end 1 mia. kr. i præmiepenge i e-sportsturneringer.

De store beløb har gjort e-sport til en lukrativ forretning ikke bare for professionelle gamere, men også for cyberkriminelle. Via undergrundsfora på nettet sælger cyberforbryderne nemlig systematisk cheat og hacks til skruppelløse gamere, som bruger softwaren til at snyde sig til fordele i e-sportsturneringer. Det afslører cybersikkerhedsselskabet Trend Micro i en ny rapport.

Game cheats fra 30-10.000 kr.

Mange undergrundsfora har allerede faste sektioner, som er rettet imod gaming og e-sport. Her udbyder cyberkriminelle hundredvis af forskellige cheats og hacks til de mest populære spil.

De billigste cheats koster omkring 30 kr., mens de mere avancerede koster langt mere, fordi de er designet, så de ikke bliver afsløret i professionelle turneringer.

Man kan eksempelvis købe wallhacks, som gør det muligt at ændre væggene i et spil, så de bliver enten gennemsigtige eller gennemtrængelige. Wallhacks gør det på den måde langt nemmere for gameren at finde og angribe fjender i spillet.

I den mere avancerede ende udbyder hackerne såkaldte aimbots, som i variende grad gør det muligt at sigte automatisk i first-person shooter-spil. De dyreste aimbots koster op imod 10.000 kr.

Nogle hackere sælger endda cheats på abonnementsbasis, hvor man for 750 kr. om måneden får adgang til en løbende strøm af nye hacks og cheats.

“Der er mange penge at vinde i professionelle turneringer, og det er ulovligt at snyde. Derfor ser vi, at nogle gamere gerne vil betale gode penge for cheats, som er så godt programmeret, at de ikke bliver afsløret af spilproducenternes antisvindelsoftware,” forklarer Jesper Mikkelsen, cyber defense specialist hos Trend Micro i Danmark.

For få dage siden fik den kendte 17-årige gamer FaZe Jarvis, der har tjent mere end 17 mio. kr. på gaming, karantæne på livstid fra Fortnite, fordi han blev afsløret i at bruge en aimbot. Se hans undskyldning her: https://www.youtube.com/watch?v=iN3ttHug-BU

I 2018 fik en spiller ved navn “Forsaken” karantæne i fem år, efter at han i turneringen eXTREMESLAND ZOWIE blev afsløret i at snyde vha. en aimbot i spillet Counter-Strike: Global Offensive. Det var muligt, fordi spillerne gerne måtte bruge deres eget computerudstyr i turneringen.

Køb en hacket spillekonto for 6 kr.

Er en gamer blevet udelukket fx pga. brug af cheats, har hackerne også en løsning på det. De udbyder nemlig også stjålne og hackede spillekonti, som gør det muligt at spille vha. en anden spillers konto og identitet.

De kriminelle undergrundsfora flyder over af stjålne spillekonti til Counter-Strike og Fortnite, og priserne starter ved kun 6 kr.

Vil man til gengæld have en Counter-Strike: Global Offensive-konto med Global Elite-rang, skal man af med næsten 700 kr. Global Elite er den højeste rang i spillet. Mindre en 1 pct. af alle spillerne opnår den rang.

Få andre til at spille for dig

Ud over cheats og hacks er såkaldt “boosting” også populært i den kriminelle e-sportsundergrund.

Boosting betyder, at man betaler en anden person for at logge ind på ens spillekonto for at spille og på den måde øge eksempelvis ens rang eller status i spillet. I februar fik 12 kinesiske Overwatch-spillere karantæne pga. boosting. Sydkorea indførte i 2018 en lov, som gør boosting ulovlig.

Stigning i e-sportkriminalitet frem mod 2021

Trend Micro forudser, at det her kun er begyndelsen på cyberkriminalitet i e-sport, og at aktiviteten vil stige støt over de næste tre år.

“Vi vil bl.a. også se angreb, hvor hackere forsøger at få spilserverne til at gå ned midt i en turnering og kræve løsepenge for at starte dem op igen,” slutter Jesper Mikkelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere