Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Professionel DSLR til ”lavpris”

At kalde 18.000 kroner med objektiv for lavpris er nok at stramme den for de fleste. Men efter en grundig test af Canon Eos 7D står det tydeligt, hvorfor prisen er i de højere luftlag!.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Kigger du på markedet for digitale spejlreflekskameraer, er det svært at gennemskue, hvilket du skal vælge. De har meget ens features, som opløsning, ISO og programmuligheder.

Kigger du på nogle af de store producenter, som Nikon eller Canon, kan det endda være svært at se forskel inden for samme mærke! Men tro os – der er store spring, og en grund til at dette Eos 7D koster 18.000 kroner med en 18-135 mm objektiv. For 5.000-6.000 kroner kan du jo få et Canon med lignende features.

Forskellen ligger i de kvaliteter, du ikke kan se. Og du behøver faktisk ikke være en garvet anmelder eller fotofreak for at mærke og se forskel på et billigt og et dyrt kamera, når de står lige ved siden af hinanden.

Canon Eos 7D er et fantastisk lækkert kamera, som du bare har lyst til at eje, før du har tændt for det. Ganske enkelt! Det ligger godt i hånden, føles som høj kvalitet, i det hele taget bare gedigent.

Og det er det helt bogstaveligt, for 7D er en hård ”hund”. Kamerahuset har en magnesiumlegering, som betyder, at det både er stærkt og rimeligt let. Det er dertil vejrbestandigt – der er altså forseglinger omkring knapper, så det kan tåle vand og støv. LCD-skærmen kan ikke hives ud eller drejes.

Til gengæld får du en søgerdækning på 100 %, så du har det hele med. Det er fantastisk lækkert i praksis.

Kameraet har hele 18 megapixel opløsning og kan tage op til 8 billeder i sekundet – i billedserier op til 126 JPG filer! ISO-standarden går op til 6400, men kan udvides til 12800, når der er helt svagt lys, og du ikke vil bruge den indbyggede flash.

Huset kan købes separat for omkring 12.000 kroner, men du får altid mest for pengene i en kit-version, og her er den nye 18-135 mm oplagt. Den fylder lidt, men til gengæld har du et meget stort område dækket ind i ét objektiv.

Lever op til forventningerne

I teorien er 7D altså en sværvægter, og i praksis lever det op til forventningerne. Menuerne og betjeningen af dem kræver, at du lige bruger lidt tid, men så kan du også betjene det lynhurtigt.

Der er masser af programmuligheder, og de fungerer godt. Men det gør det også på billigere kameraer. Det er, når du presser kameraet i ISO og vil arbejde kreativt, at du ser, hvorfor prislappen er 2-3 gange højere.

Billedkvaliteten er tårnhøj og med masser af detaljer og energi i farverne. Desværre kan du ikke presse ISO-værdien så højt, før det bliver lidt for støjfyldt.

Det er overraskende, da andre pristilsvarende kameraer fra Canon normalt er meget stærke på dette punkt.
Bortset fra denne lille skuffelse kunne vi skrive spalter med roser om 7D og alle dets funktioner.

Men konklusionen er, at er du på markedet efter et high-end kamera, der også kan tåle at blive brugt i marken, er de små 18.000 kroner, du skal slippe med en 18-135 mm faktisk meget rimelig!