Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Processorer [STORTEST]: Kraftværket i din næste gaming-computer

En ny bølge af cpu’er gør igen livet spændende for inkarnerede gamere og alle andre, der drømmer om en heftig maskine til tunge opgaver. Brug testen til at finde din næste processor.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der er i virkeligheden kun én ting, der rigtig tæller, når man skal i gang med at bygge den optimale pc til gaming, grafik og andre tunge opgaver: processoren.

Cpu’ens kræfter har en mærkbar, allestedsnærværende virkning på de øvrige komponenters ydelse. Du kan hælde tonsvis af penge i dit grafikkort, men uden en tilsvarende muskuløs processor til at presse den til grænsen opnår du blot at se en flaskehals i pc’ens ydelse. En cpu er ikke den mest sexede komponent, du kan vælge til din højtydende gaming-pc, men uden den rigtige chip bliver din maskine aldrig hurtig nok.

Du er nødt til at undersøge dit bundkorts kompatibilitet, før du springer ud i det, og du må heller ikke glemme kølingen. Men ellers er det bare med at bruge denne test til at finde den optimale cpu til dit næste gaming-monster.

Sådan har vi testet

AMD har halet ind på Intel, siden Ryzen kom frem i 2017, og i dag kan man sagtens retfærdiggøre købet af cpu’er fra begge firmaer. Hvis du bruger en Intel-cpu af 4. generation (Haswell) eller tidligere, eller du har en AMD FX-serie-cpu eller tidligere, er tiden inde til at begynde at tænke på opgradering.

Til vores test bruger vi Nvidias hurtigste GeForce RTX 2080 Ti-grafikkort. Det er overkill, men ved 1080p viser det den største forskel i gaming-ydelse, som man kan forvente at se. Husk blot, at næste års RTX 3070 eller det følgende RTX 4070 kan ende med at slå det aktuelle 2080 Ti til en relativ rimelig pris.

Opgradering af grafikkortet er en smal sag i sammenligning med udskiftning af cpu og eventuelt bundkort eller ram. Vi har også brugt en fremragende hukommelse i form af G.Skill Trident Z og Flare X ddr4-3200 CL14 på alle moderne platforme i enten 2 x 8 GB- eller 4 x 8 GB-konfigurationer.

Formålet er igen at eliminere eventuelle flaskehalse, og give cpu’erne mulighed for at nå op på deres maksimale ydelse. Vi brugte væskekøling på alle cpu’er, men ved standardydelse så vi ingen forskel på den og de medfølgende kølere på de dele, der omfattede køling.

De bundkort, vi brugte under testen, var MSI MEG Z390 Godlike til Intels chips, der alle bruger LGA1151-soklen, samt MSI MEG X570 Godlike til tredjegenerations-Ryzen-enheder.

AMD Ryzen 5 3600 [TEST]: Fornuftig og driftsikker

Ikke en topgamer – men kan sagtens bruges

Ryzen 5 3600 halter lidt bagefter 3900X, når det gælder gaming og andre opgaver, men forskellen er typisk på fem procent eller mindre.
Det er en mellemklasse-cpu, og vi tvivler derfor stærkt på, at nogen vil drømme om at parre den med et RTX 2080 Ti. Et bedre valg ville være en gpu som RX 5700 eller endda den forrige generations RX 590.

Men man får stadig en processor med seks kerner og 12 threads, og bortset fra til spil er en 3600 omkring 40 procent hurtigere end Intels 9400F. Den koster også mere. 3600 har de samme fordele, som man finder i AMD’s Zen 2-arkitektur såsom PCIe Gen4, og AMD’s cpu’er har også langt færre problemer med side channel-angreb som Meltdown, og det giver sjælefred.

Der findes også en 3600X, der er et lille trin op i ydelsen. Den koster cirka 150 kroner mere, men den økonomiske 3600 kan overclocke lidt bedre. Hurtig hukommelse med stramme timingværdier hjælper på ydelsen.

Intel Core i5-9400F [TEST]: Lav pris – godkendt ydelse

En udmærket løsning til små penge

Dette er en interessant mulighed. Den er en anelse hurtigere end den forrige generation af Core i5-8400, men den dropper helt den integrerede grafik.

Det er ikke noget problem for spil, for man vil utvivlsomt ønske at bruge en diskret gpu.Processoren er alt i alt et godt, økonomisk valg, der ikke koster meget mere end en Core i3-enhed.

Der er andre kompromiser såsom den låste multiplikator – ingen overclocking her. Men man kan spare penge og købe et billigere H370-bundkort. Og man får en køler med i købet.

De fleste kort vil ubesværet køre et 9400KF ved 3,9 GHz, og man behøver derfor ikke bekymre sig over den lave basis-clock. En i5-9400F er måske ikke så hurtig som andre cpu’er i vores multithreadede test, men i vores gamingsuite kører den stort set parløb med AMD’s 3900X.

Fremtidige spil kan måske udfordre dens sekskerne-kapacitet, men formentlig ikke før du alligevel er klar til en opgradering. Lige nu er i5-9400F hurtig og ekstremt overkommelig i pris.

MD Ryzen 7 3700X [TEST]: Valuta for alle pengene

Et fremragende valg i mellemklassen til gaming

Ryzen 7 3700X er næsten lige så hurtig i spil som 3900X, og den har alle de andre fordele ved AMD’s Zen 2-arkitektur. Det inkluderer PCIe Gen4-support, der strengt taget ikke er nødvendigt i dag, men det kan blive nyttigt i løbet af de kommende år.

Den er det fornuftige AMD-valg, og man får stadig en cpu med otte kerner og 16 threads og med en Wraith Prism-køler. Sammenlignet med Intels i7-9700K er den omkring 9 procent langsommere i gaming-ydelse – igen ved 1080p med et RTX 2080 Ti.

Hvis du køber en fornuftig gpu som AMD’s RX 5700 XT, vil en eventuel forskel i gaming-ydelse være stort set uden betydning. I multithreadede applikationer er den omkring 18 procent hurtigere, og generelt vinder den på både ydelse og pris.

Som ren gaming-cpu er 3700X god, og den er et af de bedste køb lige nu. Ligesom med 3900X er overclocking-hastighederne relativt begrænsede, og PBO er en bedre løsning, men hukommelses-tuning kan potentielt gøre en større forskel.

AMD Ryzen 9 3900X [TEST]: Det stærkeste alternativ

AMD’s bedste cpu til gaming og andet tungt

AMD’s Ryzen 9 3900X koster stort set det samme som Intels Core i9-9900K, men den omfatter en god Wraith Prism-køler og rummer 50 procent flere kerner og threads.

Det indebærer 8 procent langsommere gaming-ydelse, men 25 procent til gengæld hurtigere ydelse i multithreadede belastninger såsom videoredigering og 3D-rendering.

Hvis du er bekymret over gaming, skal du huske, at de 8 procent kun for alvor er synlige ved lavere kvalitetsindstillinger og opløsninger med den hurtigste tilgængelige gpu (RTX 2080 Ti).

Det kan have en betydning, hvis man er professionel gamer, der sigter på 240 fps ved minimal kvalitet, men alle andre ville være ekstatiske over den ydelse, som 3900X leverer.

Overclocking er muligt, men AMD låser brugeren fast på en enkelt clockhastighed, og det betyder som regel lavere hastigheder ved lettere belastninger.

Precision Boost Overdrive (PBO) kan give op til 200 MHz højere ydelse, også ved turboindstillinger, og det er bestemt den bedste løsning.

 

Intel Core i7-9700K [TEST]: Høj ydelse til færre penge

Fremragende gaming-ydelse til en fornuftig pris

Et interessant skridt ned fra i9-9900K. Den har det samme antal cpu-kerner og har tilsvarende clockhastigheder, men for første gang har Intel leveret en Core i7 uden Hyper-Threading (evnen til at køre to threads på hver kerne).

I spil kører den parløb med (ja, er faktisk en lille smule foran) den dyrere Core i9, men den koster op til 1000 kroner mindre. Det er selvfølgelig en balanceakt mellem pris, ydelse og funktioner. Men Core i7-9700K er også hurtigere end den udgåede Core i7-8700K takket være de ekstra kerner og clockhastigheder, også selv om den har færre threads.

Fraværet af Hyper-Threading betyder desuden, at i7-9700K ikke bliver så varm som Core i9, og man kan derfor klare sig med en god luftkøler. Hvis du livestreamer (med cpu-kodning), praktiserer video-redigering eller laver andet seriøst indhold, giver det mening at gå op til 9900K.

Men hvis du primært er optaget af gaming, er en Intel-cpu med otte kerner, der clocker tæt på 5 GHz, det bedste, du kan få fat på.

Intel Core i9-9900K [TEST]: Den er nærmest overkill

Core i9-9900K er Intels hurtigste mainstream-cpu.

Den hurtigste Intel-processor til spil og alt andet

Til ren gaming er Intel Core i9-9900K overkill, medmindre man har planer om et ekstremt byggeprojekt med et grafikkort i topklassen. Men til dem, der laver andet end blot at spille spil, er Core i9-9900K Intels hurtigste mainstream-cpu. Og dermed basta.

Det er nominelt en 95 W-enhed, men det overskrider den ofte under belastning. Det er fint, for man skal selv levere køling – vi anbefaler en stærk væskekøling-løsning – men sådan er Intels tilgang til alle sine K- og X-serieprocessorer.

Der findes også en 9900KS, der teknisk set er en anelse hurtigere end 9900K, idet den kan nå op på 5,0 GHz på alle sine kerner uden justeringer. I øjeblikket koster den omkring 500 kroner mere end en 9900K, til dels fordi den er ny og efterspurgt, og det fører til prisstigninger.

Hvis du kan finde en 9900KS til omkring 4300 kroner, er sagen en anden, men den er under alle omstændigheder en “limited edition”-enhed. De fleste 9900K-chips kan også overclocke til 5,0 GHz på alle kerner med en god køler.