Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Processor-duel: Intel Core i9-10980XE vs. AMD Threadripper 3970X

<b>To flagskibe tørner sammen:</b> Intel og AMD kan begge tilbyde absurd kostbare desktop-cpu’er, men hvilken er den bedste? I det blå hjørne har vi Core i9-10980XE, et kreativt kraftværk, der er bygget på Intels 14 nm-arkitektur. I det røde hjørne finder vi Threadripper 3970X, et monster med 32 kerner og AMD’s 7 nm FinFET-proces. Zen 2-mikroarkitektur gør AMD-chippen mere avanceret, men Intels chip har også sine fordele.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1. omgang: Valuta for pengene
Ved første øjekast dominerer Threadripper her. En i9-10980XE står i øjeblikket i over 8000 kroner. Prisen falder uden tvivl på et tidspunkt, men i skrivende stund kan man få en 3970X til cirka 15.000 kroner. Dermed overhaler den langt 10980XE, når det gælder pris pr. kerne. Threadripper har også højere grundhukommelse-support og mere cachehukommelse til trods for den lavere pris.

Man kan forestille sig, at de høje priser, vi ser nu, hænger sammen med covid-relaterede produktionsforhold eller generelle leveringsvanskeligheder.

Se dagsprisen på 10980XE hos Pricerunner.
Hvis man tager den prissætning i betragtning, virker 10980XE langt mere fornuftig. På den anden side er 3970X en nyere chip, der sandsynligvis ikke kommer ud for markante prisfald i den nærmeste fremtid. Den virker nærmest billig i sammenligning med den komisk kostbare 3990X, som i øjeblikket koster cirka 25.000 kroner, men 15.000 kroner er stadig et vanvittigt beløb at give for en processor. Ingen af disse cpu’er giver nok for pengene, men intet på markedet for højtydende computere giver mening i øjeblikket.

Det er svært, men hvis man kan finde en 10980XE til under 8000 kroner, og det kan ikke udelukkes, så vinder Intel.

Vinder: Core i9-10980XE

2. omgang: Ydelse

Vi deler denne kategori op i professionel belastning og gamingbelastning. Begge chips brillerer på begge områder, men når man betaler så meget, er det også forventeligt. Threadripper fører klart i produktivitetsopgaver og slår konkurrenten fra Intel på stort set alle felter. 3D-rendering, videokodning, filkompression og så videre: 3970X er et monster med sine 64 threads. 10980XE yder måske bedre i specifikke benchmarks, men i det store og hele er Threadripper simpelthen stærkere.

Gaming er en anden historie. 3970X er godt nok stadig bedst, men med en langt mindre føring. Intel viser faktisk en bedre ydelse i nogle spil med den samme gpu, og AMD-processoren leverer generelt ikke mere end nogle få fps ekstra i de fleste tilfælde.

Naturligvis er ingen af disse cpu’er et oplagt køb udelukkende til gaming – her er det bedre at bruge pengene på en stærk gpu – men masser af pc’er tjener flere formål. Men hvis man for eksempel er videograf, er der ingen grund til at have to stærke pc’er stående til arbejde og gaming, når én kan klare det hele. Og i sådan en maskine vinder Threadripper over Intels “Extreme Edition”-chip. Anden omgang går til AMD, selvom det står ret lige.

Vinder: Threadripper 3970X

3. omgang: Funktioner

Begge disse processorer har meget at tilbyde. De leverer quad-kanal-hukommelse på op til 256 GB, og de bruger begge proprietær teknologi til at doble op på threads (det vil sige simultan multi-threading for AMD og Hyper-Threading for Intel). I modsætning til XE har Threadripper EEC-hukommelsessupport, men det er en nichefordel; EEC-hukommelse er ofte langsommere end konventionel DDR4, og den er ikke bredt tilgængelig for individuelle forbrugere.

3970X er på ét punkt foran 10980XE, og det gælder PCIe 4.0-support. Det betyder, at den kan arbejde sammen med ultrahurtige M.2-ssd’er af fjerde generation, og 3970X kan også klare flere aktive PCIe-lanes: 64 i forhold til 48 på Intel-chippen. 10980XE har overlegent overclocking-potentiale, men begge disse cpu’er er beregnet til arbejdsstationer på professionelt niveau, og andet end auto-overclocking er risikabelt. Intel Turbo Boost og Deep Learning Boost er velkomne tilføjelser, men ligesom EEC-ram-support på 3970X er sidstnævnte en nichefordel. 

Hvis du mener, at Intel-chippen passer til dine behov, vil den klare sig glimrende, men Threadripper har omfattende fordele. 3970X’ anselige mængde onboard-hukommelse (144 MB cache) gør den også imponerende ved multitasking.

Vinder: Threadripper 3970X

4. omgang: Energieffektivitet

AMD taber denne omgang. Beklager, AMD, men Threadripper 3970X har en TDP på 280 W i forhold til i9-10980XEs relativt beskedne 165 W. Ja, det er stadig meget, men 3970X bruger så meget strøm, at den ikke har nogen chance for at vinde denne omgang. Denne processor kræver en særdeles kraftig psu, der er dyr i både anskaffelse og brug. 10980XE kan også finde ud af at bruge strøm (bemærk, at når det gælder energiforbrug, er TDP og strømforbrug kun indirekte forbundne), men en strømforsyning på 600 W burde være tilstrækkelig.

Det er ikke kun et spørgsmål om strøm. Threadripper genererer langt mere varme under stor belastning end 10980XE, og man er derfor tvunget til at vælge væskekøling uanset, om det er en alt i en-løsning i den dyre ende eller en skræddersyet løkke. Monteringsbøjlen til kølere er ikke ændret siden TR4 og bliver brugt af første og anden generation af Threadripper-cpu’er, men mange kølere har ikke en sTRX4-kompatibel bøjle eller kræver, at man køber en separat. Den lavere varmeproduktion hos 10980XE og dens LGA 2066-sokkel giver mulighed for et større udvalg af kølere og viser bedre strøm- og varmeeffektivitet ved blandede arbejdsopgaver. Det er en mindre chip med færre kerner, og det kan derfor ikke overraske.

Vinder: Core i9-10980XE

5. omgang: Professionel support

Denne kategori er vigtig, når vi taler om highend-udstyr. Disse chips bliver primært brugt af entusiaster og professionelle folk, og derfor er producentsupport afgørende. Begge processorer tilbyder tre års garanti, men hvad med forbrugerservice?

Vi har opsøgt forbrugerfeedback-sites for at vurdere det generelle indtryk, eftersom vi som regel kommunikerer med teknologifirmaer via deres pr-afdelinger. Både AMD og Intel tilbyder teoretisk set pengene igen eller udskiftning af defekte dele, men enhver, der har modtaget en død komponent, ved, at det kan være svært at trænge igennem hos leverandøren. På baggrund af forbrugeranmeldelser ser det ud til, at reaktionerne er meget blandede hos begge producenter. Et website anfører samlede forbrugerscorer for Intel og AMD på henholdsvis 3.0 og 3.1. Hvis man imidlertid læser anmeldelserne under Intel, fremgår det, at mange mennesker er mere vrede over processorydelsen end over forbrugerservicen, mens vi fandt en endeløs række af mugne AMD-kunder, der døjede med at returnere fejlbehæftede dele. 

Det er næsten dødt løb, men vi må give sejren til Intel. Her har man flere penge at lege med og større erfaring, når det gælder forbruger-cpu’er.

Vinder: Core i9-10980XE

Og vinderen på point er ...

Intel Core i9-10980XE vinder denne gang, men kun med et mulehår. Der hænger dog et ret stort forbehold over denne sejr: Hvis man ikke kan finde en 10980XE til mindre end 8000 kroner, er Threadripper 3970X det bedste valg.

Begge chips har deres fordele. Det enorme generationsprægede prisfald på 10980XE, vi har set tidligere, er forduftet under coronaen, og prisen er igen oppe over 8000 kroner.

Ingen af processorerne tilbyder en køleløsning, men det er ikke overraskende, eftersom der her ubetinget er brug for stærkere køling.

De kan begge dominere konkurrenterne ved multikerne- og enkeltkerne-belastninger, men Intel er lidt foran ved enkeltkerne-belastning, mens AMD fører stort ved multikerneopgaver.

Det kan 32 kerner godt klare; det er ikke en svaghed hos AMD. Threadripper befinder sig blot på et højere niveau, når det gælder fysisk design.

Den er langt større end Intel-cpu’en, og den kræver et dyrt nyt TRX40-bundkort for at levere fuld arbejdskapacitet. Intel vinder i dag, men hånden på hjertet: Det kunne også ende uafgjort.