Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Prisvenlige smartphones: Mere for pengene i mellemklassen

Er man ikke villig til at smide en halv månedsløn på en topmobil, så byder de store producenter heldigvis på billigere alternativer. Vi tester mellemklassemobiler fra Samsung, Sony og Huawei.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De nyeste topmbiler ligger fra 6000-7000 kroner og opefter i pris. Selvom de godt kan være pengene værd, er det ikke sikkert, at det er det, man helst vil bruge sine optjente skejser på.

Heldigvis er mobilteknologien ved at være nået et niveau, hvor ikke kun det bedste af det bedste kan gå an, men oplevelsen også kan være ganske glimrende, hvis du tager et skridt ned. Alle de store producenter byder således på billigere alternativer til deres toptunede flagskibs-mobiler.

Ligner de dyrere modeller

De tre testdeltagere koster alle 2999 kroner. Det er under halv pris af de respektive producenters dyreste modeller. Alligevel er det ikke fordi, man føler en enorm kvalitetsforringelse, når man tager dem i hænderne. P30 Lite og Xperia 10 læner sig op ad designet fra deres dyerere slægtsfæller. Xperia 10 har det aflange 21:9-format som også topmodellen Xperia 1, mens P30 Lite har samme lille notch i toppen som P30 og P30 Pro.

Sony har dog sparet lidt på materialerne. Der er brugt en form for hård plast på bagsiden. Her virker P30 Lite mere eksklusiv med glas på bagsiden. Det får man også på Galaxy A50, som har et tidstypisk design, meget lig Huawei-mobilens.

Udvalget af knapper og porte er nogenlunde identisk hos de tre, og der skal lyde en stor ros for, at de har analog indgang til hovedtelefoner. En feature, der mere eller mindre er forsvundet fra de dyrere smartphones. Placering af fingeraftrykslæser er dog forskellig.

Hos Huawei sidder den bagpå, hos Sony på siden og hos Samsung foran, indbygget i skærmen. Selvom sidstnævnte løsning teknologisk set er mere blæret, kan vi faktisk bedst lide Sonys, da den sidder dejlig bekvemt lige der, hvor man alligevel har tommelfingeren. Ansigtsgenkendelse er også en mulighed hos Samsung og Huawei, men ikke hos Sony.

Store skærme

Store skærme er ikke kun for de dyre mobiler. Vi er oppe på 6 tommer eller mere på de tre deltagere. Det er ikke helt samme kvalitet, som de fine skærme, der sidder på topmobilerne, men det er ikke desto mindre glimrede skærme.
Sonys er en smule mat i det. Den mangler lidt glød og gennemslagskraft sammenlignet med de andre. Samsungs har et rigtig behageligt billede med flot kontrast og farvegengivelse, i hvert fald når du vælger "naturlig" tilstand (hold dig generelt fra "livlig).

Den vinder med et mulehår over Huawei, der imidlertid tager prisen, når det gælder lyden fra de indbyggede højttalere. Den er imponerende fyldig og velbalanceret. Video- og spillyd får den pondus, der skal til, for at man i en snæver vending kan leve uden en ekstern højttaler. Lyden i Sony-mobilen er også ganske homogen, omend mere indelukket. Galaxy A50 er en smule skinger i det.

Avancerede multikameraer

Kameraerne er der, hvor konkurrencen for alvor skærpes, også når det gælder mellemklassemobiler. Der er mere eller mindre sat alle sejl til, i hvert fald hos Samsung og Huawei, som med tre objektiver hver leverer noget, der kan minde om kamera-setuppet i topmobilerne. Sony holder lidt igen med "kun" to kameraer på bagsiden.

Hvilke kameraer der er, og hvordan de bruges er dog ret forskelligt. Huawei får stort udbytte af sine tre objektiver. Foruden standard-tilstand giver de tilsammen mulighed for 2 x zoom, vidvinkel og bokeh. Zoom-objektivet udnyttes både til zoom og bokeh. Hos Samsung får du standard, vidvinkel og bokeh, mens Sony byder på standard og bokeh.
At teknikken minder om den, du får i de dyreste smartphones, betyder dog ikke, at billedkvaliteten nødvendigvis matcher. Det er til at få øje på, at finesser som optisk billedstabilisering, store blændeåbninger og avanceret autofokus er udeladt.

Samsung får dog ikke desto mindre nogle rigtig flotte og lysstærke billeder i kassen, selv ved ringe belysning. I dunkelt lys kan Huawei dog også være med. P30 Lite arver Super Night Mode fra de dyrere modeller. Ved hjælp af digitalt trylleri kan kameraet give dig brugbare billeder i nærmest buldermørke. Favegengivelsen er dog ikke altid helt i skabet.
Sony-mobilen leverer glimrende billeder i dagslys, men døjer lidt med støj, så snart lyset svinder ind. Den har ganske udmærket bokeh-effekt. Bedre end Samsungs, men ikke helt på højde med Huaweis.

Selfie-kanonerne på fronten er også af rimelig kaliber. Huawei skyder skarpest, efterfulgt af Sony, der er lidt mere bleg i gengivelsen. Samsungs frontkameraer er heller ikke ringe. Farver gengives med flot glød, men der er dårligere skarphed.

Moderat ydelse

Man skal ikke forvente rekord-ydelse, når man befinder sig i mellemklassen. Ofte er det her, der er sparet. Og det er heldigvis, fordi det er her, der kan spares, uden at det nødvendigvis mærkes så meget.

De tre mobiler har de kræfter, der skal til, for at du uden problemer kan gøre de ting, langt de fleste af os gør med vores smartphones: Gå på nettet, tjekke Facebook, se lidt video og spille engang imellem. Er det dit behov, så er der ikke noget at bekymre sig om. Vil du redigere 4K-video eller spille de allermest krævende spil, vil du imidlertid ramme loftet relativ hurtigt.

Især hos Sony, der leverer i overkanten af, hvad vi forventer af en mobil i denne klasse. De to andre rammer et bedre niveau. De er stort set jævnbyrdige på ydelse. Også på lagerplads leverer de det samme: 128 GB, mens Sony kun har det halve.

På batterilevetid snupper Samsung en sikker sejr med sit store 4000 mAh-batteri. Det kan presses til halvanden eller endda to dage, mens de to andre mobiler typisk vil klare en enkelt dag, før de skal i opladeren. Til gengæld lader de en smule hurtigere end Samsungs, der er cirka to timer om en fuld opladning.

Det er Android-mobiler alle tre, alligevel er der forskel. Vi er mest til Samsungs nye interface, One UI, som simplificerer tingene på en måde, der virkelig gør noget godt for brugeroplevelsen. Det er derfor, og så ikke mindst på grund af det lille ekstra nøk Galaxy A50 leverer på skærmkvalitet, foto og batteri, at den ender som testvinder.

Men det er marginaler over for Huawei, der til gengæld har lidt flere kamerafeatures og bedre lyd. De to mobiler ligner faktisk ret meget hinanden, og man vil ikke gå galt i byen med nogen af dem. Xperia 10 er bestemt ikke en dårlig mobil, men den falder lidt igennem i dette selskab. Ud over de helt åbenlyse svagheder som lagerplads og batteri er den heller ikke helt med på kamera og ydelse.

Her er distancen op til den rigtig glimrende topmobil, Xperia 1, måske lige en tand for stor. Den føles i hvert fald større end hos de to andre, der på fin vis formår at levere meget af det, man forventer af en førsteklasses smartphone i en billigere pakke.

Galaxy A50 har en fingeraftrykslæser indbygget i skærmen. Galaxy A50 har en fingeraftrykslæser indbygget i skærmen.

[wp-review id="3122915"]

Stort set hele fronten på P30 Lite er dækket af skærm, og kun brudt af et lille sort indhak i toppen.

[wp-review id="3122903"]

Xperia 10 har en aflang skærm i 21:9-format, som passer perfekt til film.

[wp-review id="3122910"]