Prisvenlig ultrabook med mange facetter

Prisvenlig ultrabook med mange facetter

Share

MEDION AKOYA S4216 MD99080 er en 14″ ultrabook med Windows 8. Den kan fås til fornuftige penge og byder på mange muligheder

Ultrabooks er heldigvis ved at komme ned i en prisklasse, hvor selv de af os, der ikke har valgt at få udbetalt vores efterløn, kan være med.

MEDION AKOYA S4216 MD99080 er en 14″ Windows 8-ultrabook, der vil kunne købes i Aldi-butikkerne fra 14. november til 4.999 kroner. Det er billigt for en ultrabook. Den ser yderligere ganske nydelig ud, specielt i lukket tilstand.

Men ikke nok med det, der er kæmpe lagringskapacitet, en hel del features og godt med medfølgende software.

Ud over dette kan det indbyggede dvd-drev udskiftes med et ekstra MEDION-batteri, der passer i slottet, det optiske drev er monteret i. Hvis du kan undvære det optiske drev, kan du således forlænge batterilevetiden en del. MEDION siger, MD99080 så holder op til 9 timer.

Vi havde desværre ikke chancen for at afprøve det, men det er en mulighed. Batteriet er set til 399 kroner på MEDIONS webside, selvom nærmere detaljer nok først dukker op den 14. november ved lanceringen af MD99080.

Ultrabook med aluminium

Da der er tale om en 14″ ultrabook, er kravene til tykkelsen ikke så stramme. Den er derfor 21 mm tyk, det højeste den må være, og vægten er cirka 1,9 kg.

Det lægger sig ganske udmærket op ad tilsvarende ultrabooks fra andre producenter. Materialemæssigt er der også sket noget med MD99080. Normalt indgår aluminium ikke i materialevalget på en MEDION-bærbar, men her indgår det.

I lukket tilstand ser MD99080 meget harmonisk og stilren ud med aluminium, som dækker næsten hele toppen. Indeni er håndledsstøtten ligeledes i aluminium.

Resten af MD99080 er holdt i mat mørkt plast, der dog ikke ser billigt ud på nogen måde.

Features er styrken

MEDION MD99080 har ganske udmærkede egenskaber på flere områder, men der er ingen tvivl om, at dens største fordel er prisen kombineret med de mange features og muligheder, som den tilbyder.

Som det er ved flere 14″ ultrabooks, har den et optisk dvd-drev. Her kan den erstattes med et ekstra batteri. Som tidligere nævnt er det en af MD99080’s helt store fordele, i hvert fald åbner det op for ændrede brugsscenarier.

Alt ved MD99080 er ikke udelukkende godt, men der er dog flere gode egenskaber, som skal nævnes. For det første er skærmen ganske god.

Den har en opløsning på 1.366×768 pixels. Det er meget normalt for skærmstørrelsen. Sammenlignet med 15,6″-modellerne med samme skærmopløsning er det ikke underligt, at skærmbilledet virker lidt mere stramt og skarpt. Skærmen er yderligere lysstærk med fine farver og den umiskendelige fordel, at den ikke er refleksiv, hvorfor sollys og andre lysindfald ikke generer.

Der er ikke tale om en touchskærm, men betjeningen på traditionel vis med touchpad virker også fint.

Ud over dette har MD99080 pænt med features, der øger brugbarheden. Der er indbygget WiDi, så du kan streame film trådløst fra den bærbare over på tv’et derhjemme, så længe du har investeret i en WiDi-boks, der er tilsluttet tv’et forstås.

Netværk findes i 1Gbit/s-ethernet, 802.11n WiFi samt i form af bluetooth 4.0. Mere kan man snart ikke ønske sig.

Foruden dette er der 1 usb 3.0-port, 2 usb 2.0-porte, hdmi, vga, multikortlæser, integreret hd-webcam og mikrofon. Så der er nok med tilslutningsmuligheder – sammenlignet med de små ultrabooks er det endog ret flot.

Ydelse til formålet

Processoren er en Intel Core i3-3217U, det er en dual core-processor på 1,7 GHz, der har Hyper-Threading med, som ikke understøtter Turbo Boost i modsætning til de større Core i5- og Core i7-versioner af processorer anvendt i ultrabooks.

Dette deler den med alle Core i3-bestykkede ultrabooks. Til den noget lavere pris, man kan få disse ultrabooks til, må man undvære den ekstra ydelse, som Turbo Boost 2.0 kan bidrage med, når der kræves ekstra ressourcer.

Det medvirker til, at MD99080 undertiden virker knap så responsiv og frisk, når computeren betjenes som de kraftigere bestykkede ultrabooks. Dette kan dog også skyldes drevet. I MD99080 sidder der en traditionel harddisk.

Grafikken klares af Intel HD Graphics 4000, hvilket er ensbetydende med god grafisk ydelse til almindelig brug og lettere til middel gaming.

Her skal dog påpeges, at processoren heller ikke ligefrem er prædestineret til det vilde, så man skal nok ikke regne med alt for tunge spiltitler.
Ydelsen blev selvfølgelig vurderet ved almindelig brug, hvor der blev surfet, anvendt almindelige hverdagsprogrammer til kontorbrug, afspillet musik og set film. Alt dette klarer MD99080 ganske udmærket.

Som sagt er det en ultrabook og ikke en bærbar med en voldsom mobilprocessor. Det gør, at man undertiden må vente lidt på visse handlinger, specielt fordi der er tale om en Core i3-processor. Men overordnet set fungerer det uden problemer, de 4GB ddr3-ram er også tilstrækkeligt til Windows 8 64bit.

Ydelsen blev også målt via PCMark 7, hvor den samlede score endte på 3.259 PCMark. Det ser ud til at være i det leje, hvor det skal være. Vi målte også ydelsen med HD Tune Pro 5.00, hvor den i øvrigt ypperlige harddisk på hele 1TB udviste en gennemsnitlig overførselshastighed ved læseoperationer på 83,2MB/s. Det er rimeligt, det er ikke langsomt, men heller ikke hurtigt, måske især i forbindelse med en ultrabook, hvor drevet kunne ønskes lidt kvikkere.

Hastigheden blev også målt i filtesten i samme program. Her lød resultatet for sekventiel læsehastighed på 104MB/s, men sekventiel skrivehastighed blev målt til 82MB/s. Ganske udmærket, men ikke voldsomt imponerende, når man tænker på, dette sker ved understøttelse af 32GB m-sata-ssd, der øger harddiskens hastighed.

Der er altså ikke tale om en super hurtig computer, men den klarer opgaven, den er skabt til. Til dens forsvar skal det siges, at man måske skal vente lidt, første gang man vælger en tung app i Windows 8-brugergrænseflade, men næste gang i samme session (så længe computeren stadig ikke har været slukket) går det meget hurtigere.

Vi målte også batterilevetiden, men indtil vi finder en permanent løsning på batteritestprogrammets manglende evne til at fungere under Windows 8, har vi været nødsaget til at fortage en almindelig vurdering ud fra blandet brug.

Her fik vi batterilevetiden op på 5 timer og 30 minutter. Det er ganske fornuftigt men ikke vildt imponerende, fordi man venter sig meget af netop ultrabooks på netop dette punkt. Her kan muligheden for det ekstra batteri med et gøre den meget skarpere på det punkt.

Det håndfaste indtryk

MEDION MD99080 er ganske solidt bygget, den er dog ikke fuldstændig vridningsfri. Men den generelle bygningskvalitet er god. Tastaturet er overordnet set god med dejligt store og regulære taster.

Når man skriver, lægger man mærke til den korte vandring. Tasterne er ikke så faste i det, når de aktiveres, men heller ikke slørede eller upræcise. Tasterne giver ikke så kontant feedback, som visse taster gør det, men de føles ret bekvemme at bruge.

Derfor er det lidt ærgerligt, at tastaturbagpladen har en kraftig tendens til gynge med, når der tastes.

Den indbyggede touchpad eller clickpad, om man vil, føltes indledningsvis endog meget stram og utilbøjelig til at reagere på input. Der skulle trykkes til, når man skulle klikke.

Nogle touchpads med klikfunktion kan være en hel del løse i det. Her var det over i den anden grøft. Heldigvis havde vi MD99080 i nogle dage, hvor det oplevedes, at stramheden fortog sig lidt. Der skulle stadig klikkes til, men nu med en mere moderat modstand.

Efter dette var touchpad’en udmærket at bruge, om end stadig lidt fast i betrækket.

En sidste ting går på lydstyrken. I langt de fleste tilfælde siger MD99080 ikke noget videre. Men når blæseren går i gang, efter man har belastet computeren meget en stund, kan en uimiskendelig blæserlyd registreres.

AKOYA S4216 MD99080

Alt om DATA siger

Ultrabook for brugeren, som søger mange features til fornuftige penge.

4
Brugerbedømmelse 0 (0 stemmer)
Sender
Del denne