Test: Prisvenlig NAS til den moderate hjemmebruger

Test: Prisvenlig NAS til den moderate hjemmebruger

Share

Det behøves ikke altid koste en formue, når man skal investere i en NAS. DS216se er fin, hvis man vil have en enhed, der klarer hverdagens praktiske behov uden behov for tophastigheder

Synology DiskStation DS216se er en 2-bay NAS. Som normalt for Synologys se-serier er der tale om en prisvenlig NAS til hjemmebrug. Her kan man grundlæggende få adgang til samme funktionalitet, og tilsvarende muligheder, som de andre modeller fra Synology tilbyder.

DS216se har samme udseende som virksomhedens NAS til hjemmebrug har haft i lang tid. Det er den benyttede hardware og antallet af tilslutninger, der især adskiller denne NAS fra Synologys dyrere modeller.

Den benyttede Armada processor er ARMv7-baseret og har en arbejdsfrekvens på 800 MHz, og der er blot 256 MB ddr3- hukommelse. Selv om det jo selvklart betyder, at denne NAS mangler overskud i forhold til de stærkere modeller, så kan man godt opnå fornuftige hastigheder, især når det kommer til læsehastigheden, hvilket vi vil se lidt senere.

Det grundlæggende
NAS’ens drev-interface lader brugeren installere to SATA 6.0 Gb/s harddiske i formaterne 2,5″ eller 3,5″. Hvor nogle af Synologys NAS’er er kendetegnet ved værktøjsfri montering, er dette ikke tilfældet ved DS216. Her skal drevene skrues fast, det betyder i dette tilfælde også, at man skal anskaffe en adapter for at installere 2,5″-drev.

Se også:  Find den rette NAS

Med de nuværende drevkapaciteter, kan man selv med denne lille NAS få adgang til op til 16 TB lagringskapacitet, eller cirka 8 TB, hvis man benytter sig af Synologys eget hybrid raid-opsætning.
Tilslutningsmulighederne er som sagt lidt basale. Udover LAN-porten er der to USB-porte, dog ikke den hurtige USB 3.0-version. Det er derfor ikke en NAS, man sandsynligvis vil vælge, hvis man ved, at man vil tilslutte et USB-drev til NAS’en fra starten.

DS216se er til gengæld ikke særlig forslugen med et effektforbrug på cirka 13 watt i brug og ned til lidt under 5 watt, når drevene er i dvaletilstand. Til gengæld er den ret stille i drift, det sørger en 92 mm blæser for.

Cloud og filserver
Hjertet i Synologys DS216se er DSM 5.2 operativsystemet, der udgør en overskuelig og brugervenlig platform for brugerens aktiviteter på NAS’en.
Det er således forholdsvis let at oprette en cloudløsning, der giver adgang til synkronisering mellem din NAS og dine computere. Man kan også opnå adgang til NAS’en fra internettet, hvis dette sættes op.

Se også:  Test: Professionel opbygning

DS216se vil være glimrende som filserver, hvor man for fornuftige penge kan få adgang til alle ens vigtige filer uanset, hvor man er.   
DSM danner baggrund for opsætning, vedligeholdelse og administration af diverse tjenester, som brugeren har adgang til. Ønsker man ekstra funktionalitet, er det muligt at downloade ekstra ‘pakker’.

Del denne