Home » Andet » Præsentationer der fænger
Præsentationer der fænger

Præsentationer der fænger

Share

Du har knoklet løs med biologiopgaven eller finpudset foredraget om valg i samfundsfag. Nu skal resultatet fremlægges, men hvordan gør du? Her får du en række gode tips og praktiske tricks, som vil præsentere dit arbejde bedst muligt

Elektronikken er en helt uvurderlig støtte, når vi i dag fremlægger opgaver, holder foredrag eller præsenterer projekter om alt fra løvfrøens vandring til bølgeenergier. Står du eller din gruppe foran en fremlæggelse på studiet, kan du med fordel – ud over indholdet selvfølgelig – også tænke nærmere over, hvordan du præsenterer dine iagttagelser eller opdagelser.

Gode præsentationer virker overbevisende. De giver et langt mere interesseret publikum, og i nogle tilfælde kan de måske ligefrem medvirke til, at du scorer en god karakter.

[pt id=’2036043′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Præsentationer er nemme at lave i PowerPoint. Kunsten er at gøre det enkelt og samtidig spændende for publikum.”‘]

Præsentationer er nemme at lave i PowerPoint. Kunsten er at gøre det enkelt og samtidig spændende for publikum.

Der findes utrolig mange programmer, som er designet til præsentationer. De fleste af os bruger enten Windows Office-programmer som Word og PowerPoint eller Apples tilsvarende Pages og Keynote. Men vi glemmer ofte, hvor meget programmerne egentlig kan. I Word findes der masser af skabeloner designet til foredrag, og i PowerPoint pepper du nemt tekst og grafer op for at vise noget på en langt mere illustrativ måde.

Der findes for eksempel en hel undermenu kaldet Animationer, hvor du kan udtone en tekst eller lade en graf svæve ind fra højre. Man skal ikke overdrive den slags effekter, men doseret med omhu kan de give liv til selv den mest tørre fremlæggelse.

Tilføj levende billeder

Tekst og grafer er gode til at illustrere en pointe og servere nogle facts på meget lidt plads. Det skærer dit foredrag ind til benet, men for publikum kan det i længden blive dødkedeligt at se på. Hvor mange af os har ikke været til foredrag med den klassiske ”bullet”-liste, hvor teksten dukker op i bidder og præsenteres punkt for punkt ud for en lille sort kugle. Ideen er overskuelig, men for tilskuerne bliver din præsentation forudsigelig, og mange mister interessen.

Overvej derfor at supplere med video og fotos lavet med et kamera eller en smartphone. Det kan for eksempel være optagelser ude fra løvfrøens yngleområde, et (kort) interview med en ekspert i folketingsvalg eller en lille, illustrativ video, som viser, hvordan maskiner i praksis udvinder bølgeenergi.

Du skal naturligvis redigere i filmen og bearbejde dine fotos inden præsentationen, og til den opgave findes der en masse programmer fra Photoshop til Windows Movie Maker. Sidstnævnte er gratis og findes til Windows 7 og nyere udgaver af Windows. Har du ikke programmet installeret, kan du hente det på microsoft.com/da-dk/windows.

Overførsel på flere måder

Under selve præsentationen kan indholdet fremvises på flere måder. Den klassiske facon består i at koble en bærbar computer via et HDMI-kabel til en projektor. Har din bærebare eller projektoren ikke en HDMI-port, kan en konverter løse opgaven. Ellers må du tage den ældre DVI-port i brug.

Visuelt og lydmæssigt har det nok ikke den store betydning, om du bruger HDMI eller ej, for du serverer næppe en præsentation i lækker surround sound eller i de højt opløste billedformater full HD og 4K. Omvendt bliver det hele meget nemmere, når enhederne, der skal kobles sammen, bruger samme standard.

Se også:  Nyt gratis Microsoft-program redder dig, når det ser sortest ud

Du kan også bruge nogle af de efterhånden mange pdf- og video-apps til smartphones og tablets, og sende (”caste”) via en Chromecast til en tv-skærm.

Chromecast ligner mest af alt en USB-nøgle, bare med HDMI-stik i stedet, og den skal sættes i siden på tv’et. Med Chromecast kan du også spejle indhold på din enhed op på skærmen og bruge din tablet eller smartphone som en slags fjernbetjening til hele præsentationen.

Vil du være helt fri af forskellige apps, som måske ikke arbejder sammen, og vil du udnytte muligheden for at skrive direkte i PowerPoint, så har Microsoft lavet en lille HDMI-enhed kaldet Wireless Display Adapter. Lige som Chromecast skal den blot sættes ind i siden på et tv eller en projektor for at modtage input fra enhver Microsoft-enhed – fra hybrid-pc’er til smartphones.

Tal til dit publikum

Ud over det rent tekniske handler præsentationer også om psykologi. Dit publikum falder hurtigt fra, hvis du kun bruger (meget) tekst eller laver for mange slides. I virkeligheden er dine dias eller slides blot en slags digitale noter. Resten skal komme fra dig.

Lav derfor et minimum af slides uden for meget tekst, prop ikke for mange billeder ind og hold dig til det væsentligste. Vil du understrege noget, så brug et program du kan skrive i under præsentationen – for eksempel PowerPoint.

Humor og hovedpointer skal altid komme mundtlig fra dig, medmindre en tegning eller et lagkage-diagram kan illustrere eller opsummere det bedre. Forskere har undersøgt den måde vores hjerne arbejder på, og konklusionen er klar: Forsøger en foredragsholder at banke en pointe ind ved både at fremføre den mundtligt og skriftligt, så taber begge dele. Så derfor: Sig det eller vis det.

Fra tid til anden kan du også sætte din præsentation på pause. Det rusker op i publikum og giver et afbræk og eventuelt plads til debat eller spørgsmål. Lad ikke foredraget eller præsentationen vare mere end 20 minutter, eller hold en pause. Efter 20 minutter er alles koncentration på et lavpunkt, fordi hjernen er fyldt op med informationer.

1 Gør det personligt

Vil du understrege en pointe eller fortælle en vittighed, så gør det mundtligt. Undgå at vende ryggen mod publikum, og gentag aldrig præcis, hvad der allerede står på dit præsentationsprograms dias.

2 Dias er ikke et manuskript

Dine slides eller dias er ikke et manuskript, men blot et par støttende noter. Resten skal komme fra dig. Lav derfor så få slides som muligt med lidt tekst, forsøg ikke at mase så mange billeder ind som muligt.

3 Bland bolsjerne

Lav ikke en præsentation alene ud fra slides på lærredet eller på skærmen. Du bør krydre din præsentation med fotos, video og evt. svævende grafer, så dit budskab og dine pointer står klarere og huskes bedre.

Ingen opgave er noget værd, hvis ikke den er gemt eller gjort klar til præsentationen. Vil du være sikker på, at alt dit møjsommelige arbejde og din finpudsede præsentation ikke bare forsvinder ved et uheld, så tag backup.

Se også:  Apple iPad 7. generation [TEST]: iPad overtager arbejdet

Alle kan få og bruge det virtuelle lager Dropbox, mens Mac-brugere med fordel kan bruge iCloud. Skytjenesten synkroniserer på tværs af Apple-enheder, så du altid har den seneste version klar. Microsofts næsten tilsvarende tjeneste hedder OneDrive.

Er I flere om en opgave, bør I udnævne en bestyrer af projektet, så ikke alle piller i filerne. I kan også sætte bestemte ord eller forkortelser ind i filernes navne, som angiver, hvem der arbejder på den enkelte fil. Eller I kan aftale, hvem der må lægge filer fra for eksempel en mappe med udkast til en mappe med endelige versioner.

Computer på tv’et

Sæt Microsofts lille adapter i et HD-tv, en projektor eller i en skærm i mødelokalet, og del trådløst indhold fra tablets, bærbare computer eller en smartphone. Det kan være film, billeder og præsentationer. Adapteren gør det endda muligt at tegne direkte i PowerPoint, så præsentationen bliver mere levende. Den bruger den åbne Miracast-teknologi, så du er ikke begrænset til bestemt indhold eller apps. Adapteren understøtter WiDi (Wireless Display), så du kan spejle og overføre indhold i højeste opløsning.

[pt id=’2036045′ size=’large’ link=’file’]

 

FAKTA
Produkttype: Av-adapter
Trådløs: Ja
Strømkabel: Ja, via USB
Interface: HDMI
Styresystem: Android 4.2.1 (Jelly Bean), Windows 8.1

Let og lækker

Apples bærbare bliver mere og mere populære, og det er der flere grunde til. De er lette, stærke og vil gerne arbejde sammen med andre filformater fra eksempelvis Windows. Serien af Macbook Pro-bærbare kan fås med enten 13” eller 15”, med den knivskarpe Retina-skærm og forskellige processorer. Uanset, hvilken model, du vælger, leveres den med ultrahurtigt lager, grafiske muskler og en lang batteritid. Der er FaceTime HD-kamera, den stærke Thunderbolt overførselsteknologi, USB 3.0 og trådløst netkort.

[pt id=’2036046′ size=’large’ link=’file’]

 

FAKTA
Produkttype: Bærbar computer
Processor: Intel Core i5, Intel Core i7
Grafikkort: AMD Radeon R9 M370x, Intel Iris Graphics 6100,
Intel Iris Pro Graphics
Skærm: 13,3”-15”
Ram/harddisk: 4 GB DDR3/8 GB DDR3L, 256 GB flash/512 GB
flash/500 GB
SATA Styresystem: Mac OS X Yosemite/ Mac OS X Lion

Lille og stærkt

Canons kompaktkamera er spækket med kræfter og funktioner. Ideelt til optagelser i marken. Du får 20 megapixel, en lynhurtig billedprocessor og intelligent IS-billedstabilisering. SX412 har en særlig høj 40x optisk zoom, der lader dig komme helt tæt på optagelserne, og du kan filme i HD. For ekstra raffinement kan du vælge mellem forskellige scener og motivtyper til dine fotos og filmoptagelser – eller lade kameraet vælge for dig. Du kan gøre dine fotos og film endnu mere spændende med en lang række kreative filtre.

[pt id=’2036047′ size=’large’ link=’file’]

 

FAKTA
Produkttype: Kompakt digitalkamera
Opløsning: 20 megapixel
Video: Ja, 720p

Professionel kvalitet

Skal du lave mere krævende optagelser og i høj kvalitet, så er et actionkamera fra GoPro måske løsningen. Kameraet er bygget til et aktivt liv med støjreduktion og mulighed for at blive monteret på for eksempel et cykelstyr eller en hjelm. Det har indbygget touchskærm, som gør det nemt bare at trykke og komme i gang. Du kan optage i 1080p og 720p og lave billeder i 12 MP med helt op til 30 frames per sekund.

[pt id=’2036048′ size=’large’ link=’file’]

 

FAKTA
Produkttype: Action videokamera
Videooptagelser: 1080p60 og 720P120


TAGS
Apple
Canon
GoPro
Microsoft
Præsentation

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S