Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Powerbanks: Løb aldrig tør for strøm

Hvis du har så meget gang i dit udstyr, at det ikke holder til en dag på jobbet eller studiet, kan du gå ned i aktivitets-niveau eller vælge en powerbank. Find den bedste i denne test.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis du er meget på farten og frygter pludselig at stå uden strøm til din smartphone eller tablet, er der kun én vej frem: Få dig en powerbank. Hvilken skal det være? Det hjælper vi dig med at finde i denne kæmpetest.

I princippet er en powerbank hverken mere eller mindre, end det vores forfædre kaldte en akkumulator, og som vi kalder et genopladeligt batteri. Ligesom man kan sætte penge ind i en moneybank, kan man tanke en powerbank op med strøm, og når man får brug for det, kan man hæve sit indskud: Overføre sin strøm til en trængende modtager, der typisk er en smartphone.

Sådan fungerer den

Enhver powerbank består af et antal genopladelige batterier, der typisk bygger på litium-ion-teknologi, som aktuelt giver den højeste energitæthed – største kapacitet i forhold til vægt og volumen.

Desuden er der elektroniske kredsløb, som regulerer strømtilførslen under opladning og stabiliserer udgangsspændingen under afladning.

Powerbanks’ kapacitet opgives i mAh (milli-amperetimer) eller blot Ah (amperetimer), og denne specifikation baseres på de anvendte battericellers nominelle kapacitet, så den tager ikke højde for udvikling af spildvarme og tab ved spændingsstabilisering. Derfor kan man aldrig regne med at få den fulde kapacitet ud af en powerbank.

Powerbanks leveres normalt uden oplader, men sådan én har man jo i forvejen til sin smartphone eller tablet, og det er vigtigt, at den er så kraftig som muligt. Hvis man skal tanke en afladet powerbank på 10 Ah helt op, tager det mindst 10 timer med en lysnetadapter på 5 V/1 A, men ladetiden halveres, hvis adapteren kan yde 2 A eller mere.

Quick Charge er en forholdsvis ny feature, som gør det muligt at sætte turbo på opladningen, hvis begge enheder er kompatible. Nogle gange skal man holde sig til smart-phonens originale strømkabel, men ellers kan lysnetadaptere, powerbanks og gadgets kombineres frit, så længe stikkene passer i bøsningerne. Elektroniske kredsløb sørger for, at der ikke leveres mere strøm, end modtagerne kan kapere.

Overkørt! Scosches ultrarobuste GObat-powerbank kan tåle et tryk på over 500 kilo under et forhjul på en mellemstor SUV, og selv efter denne uvenlige behandling er den stadig vandtæt.

Opdeling af testdeltagerne

For at lette overblikket har vi opdelt de 15 powerbanks i denne test i to kategorier – normale powerbanks og premium powerbanks. I normal-klassen har vi forholdsvis enkle modeller, hvor det er kapaciteten og prisen pr. amperetime, der tæller.

Ligesom flyselskaber giver deres fuldt betalende passagerer noget ekstra, har de powerbanks, vi placerer i premium-klassen, noget særligt, der – måske – kan være en højere pris værd. Det kan være design, udstyr eller specielle egenskaber som robusthed til udendørs brug.

Hvad har du brug for?

Powerbanks kan fås i fysiske størrelser fra en læbestift og op, op, op. Der findes modeller, som kan jumpstarte en bil med op til 600 A eller forsyne en campingfamilie i villatelt. Hvilken powerbank du bør vælge, afhænger af dit behov. Taler vi om en smartphone, en tablet, begge dele eller ...?

Smartphones har typisk batterier med kapaciteter fra under 2 Ah (mange iPhones) til op mod 4 Ah (Samsung, Sony, Nokia, m.fl.). Hvis et fladt batteri i dette interval skal lades helt op, koster det fra omkring 3 Ah til godt 5 Ah af powerbankens nominelle kapacitet. Tilsvarende kan en iPad med et batteri på næsten 9 Ah totalt dræne en powerbank på 10 Ah.

Tjek den totale batterikapacitet i de gadgets, du ikke kan undvære, og anslå, hvor længe du ikke er i nærheden af en stikkontakt. Så har du et godt udgangspunkt for at vurdere, hvornår en powerbank er stor nok til dit behov.

Det kan være fristende at falde for et godt tilbud på en powerbank i 20 Ah-klassen, men tænk også på, at sådan et monster vejer omkring et halvt kilo, fylder godt i håndbagagen og tager mindst en nat at lade helt op.

Et godt kompromis er efter vores erfaring 10 Ah, der kan koges ned til at være på størrelse med en smartphone og veje omkring 200 gram.

Sådan er en powerbank skruet sammen. Den er ganske enkelt opbygget med et antal genopladelige batterier plus et printkort med tilslutninger og elektronik til at styre op- og afladningsprocessen.

Testen er en simulering

På basis af erfaringerne fra tidligere powerbank- og batteritest har vi udviklet en belastning, som simulerer en powerbanks situation, når den skal aflevere energi til en anden enheds genopladelige batteri.

Denne simulering består af to sæt præci-sionsmodstande, som dræner en powerbank med en nominel spænding på 5,0 V for henholdsvis 1 A eller 2 A strøm. 4,70 ohm er den nærmeste standardværdi til 1 A, og to af disse i parallel giver 2,35 ohm til afladning ved 2 A – perfekt til formålet.

Alle disse modstande er monteret på en køleprofil fra en forstærker og forsynet med ca. 15 cm lange, hjemmeloddede USB-kabler med et meget større tværsnit end de sytrådstynde tråde i standardkabler.

Efter at have ladet samtlige powerbanks op natten over har vi sluttet dem to ad gangen til de nævnte belastninger og registreret, hvornår de lukker ned. Denne registrering er foretaget med to smarte små digitale dataloggere, der måler spænding og strøm. De tæller timer og minutter, samtidig med, at den totale kapacitet udregnes og vises i mAh.

Ifølge specifikationerne måler vores loggere med en præcision på 1 procent, og det overholder de godt og vel – vi har tjekket.

Sådan læser du skemaerne

Vi har udarbejdet to skemaer – et for normale og et for premium-powerbanks, hvor fabriksdata og måleresultater for samtlige 15 powerbanks er listet. Se her, hvordan du forstår skemaet:.

Pris: Leverandørernes såkaldte vejledende priser er normalt de højeste, man kan se produkter udbudt til. Det kan derfor ofte betale sig at starte PriceRunner, men vær opmærksom på fragtomkostninger og eventuelle gebyrer, som kan gøre et godt tilbud mindre interessant.

Kapacitet (nominel): Producentens lovede strømkapacitet, som normalt opgives på basis af den totale nominelle kapacitet i de anvendte battericeller.

Kapacitet (målt): Den mængde strøm, som powerbanken faktisk har afgivet til belastningen i vores testopstilling. Denne værdi vil altid være meget lavere end den nominelle kapacitet. Dette skyldes, at optankning af en smartphone eller tablet ikke kan sammenlignes at hælde væske fra én flaske til en anden. Når et batteri aflades, udvikles der varme, og det betyder spildt energi. Endvidere indeholder en powerbank elektronik, som stabiliserer udgangsspændingen og holder den så tæt på de nominelle 5 V så længe som muligt, hvorefter der lukkes brat ned, når strømmen slipper op. Disse processer koster også energi.

Den målte kapacitet gør det muligt at beregne, hvor mange gange en powerbank kan oplade en smartphone eller tablet. Batteriet i en avanceret smartphone har typisk en kapacitet fra 3 Ah og opefter, og trenden er stigende. Det vil sige, at en powerbank i den store mellemklasse omkring 10 Ah nominelt vil kunne levere to fulde opladninger til en Samsung Galaxy S9+ med et batteri på 3,5 Ah.

Effektivitet: Betyder i denne sammenhæng, hvor stor en del af den nominelle kapacitet en powerbank faktisk kan afgive. I denne test har vi registreret værdier fra 80 % og ned til 55 %. Den gennemsnitlige powerbank har en effektivitet omkring 70 %.

Pris/Ah: Hvis man er benhårdt fokuseret på økonomi, er prisen for en amperetime det altafgørende testresultat, og der kan være forbløffende store variationer. Prisen spænder fra 13,75 kr. til 135,25 kr. eller næsten faktor 10.

USB-udgang(e): Især på de store powerbanks kan det være rart med flere USB-udgange, som man kan bruge til samtidig optankning af flere gadgets eller til at hjælpe venner i strømnød.

Quick Charge Teknologi: Kan gøre det muligt at oplade og/eller aflade en powerbank hurtigere end normalt. Kræver kompatible produkter. Hvis der står på en oplader eller lysnetadapter, at den kan levere mere strøm end 2 A, f.eks. ”4 A for Flash Charge”, eller kan gå op i spænding til 9 V eller 12 V, kan det være en indikation af Quick Charge-kompatibilitet. Stadig flere luksus-smartphones har mulighed for lynopladning, og enkelte powerbanks understøtter også teknologien.

Opladningstid (nominel): I specifikationerne for ganske mange powerbanks står der, hvor længe det tager at lade dem helt op. Typisk tager det omkring en time pr. Ah med en 1 A-oplader, så et fladt kraftværk på 20 Ah behøver det meste af et døgn til at komme op på dupperne igen – eller omkring den halve tid med en 2 A-oplader.