Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Powerbanks [STORTEST]: 12 powerbanks i kæmpetest

Når du arbejder, streamer, surfer, filmer og taler i stor stil på din smartphone eller laptop, kan du forbløffende hurtigt løbe tør for strøm. Så er det rart med en powerbank til strøm-backup. Find den rigtige for dig i denne test.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Powerbank, strømbank, power pack og portable backup battery er blot nogle af navnene på det bærbare kraftværk, som stadig flere af os har med i bagagen, når vores smartphones og andre gadgets skal holde os konstant opkoblede.

I princippet er en powerbank hverken mere eller mindre end det, vores forfædre kaldte en akkumulator, og vi kalder et genopladeligt batteri. Ligesom man kan sætte penge ind i en moneybank, kan man tanke en powerbank op med strøm, og når man får brug for det, kan man hæve sit indskud – overføre sin strøm til en trængende modtager, der typisk er en smartphone.

Sådan fungerer den

Enhver powerbank består af et antal genopladelige batterier, der typisk bygger på litium-ion-teknologi, som aktuelt giver den højeste energitæthed – største kapacitet i forhold til vægt og volumen. Desuden er der elektroniske kredsløb, som regulerer strømtilførslen under opladning og stabiliserer udgangsspændingen under afladning.

Se friske priser på powerbanks her.

Powerbanks’ kapacitet opgives i mAh (milli-amperetimer) eller blot Ah (amperetimer), og denne specifikation baseres på de anvendte battericellers nominelle kapacitet. Den tager ikke højde for udvikling af spildvarme og tab ved spændingsstabilisering, og derfor kan man aldrig regne med at få den fulde kapacitet ud af en powerbank.

Powerbanks kommer normalt uden oplader, men sådan én har man jo i forvejen til sin smartphone eller tablet, og det er vigtigt, at den er så kraftig som muligt. Hvis man skal tanke en afladet powerbank på 10 Ah helt op, tager det mindst 10 timer med en lysnetadapter på 5 V/1 A, men ladetiden halveres, hvis adapteren kan yde 2 A eller mere.

Sådan er en powerbank skruet sammen med et antal genopladelige batterier plus et lille printkort med tilslutninger og elektronik til at styre op- og afladningsprocessen.

Men så er der mulighed for Quick Charge, som er en ret ny feature, der kan sætte turbo på opladningen, hvis begge enheder er kompatible. Man kan kende Quick Charge-opladere og -powerbanks på, at der opgives flere spændinger og strømstyrker for udgangene. Eksempelvis kan der for en USB-A-udgang stå ”3,5-6 V/3 A, 6-9 V/2 A, 9-12 V/1,5 A, 18 W max”. Med sådan en oplader vælger en mobil eller powerbank selv den optimale spænding.

Nogle gange bør man holde sig til smartphonens originale strømkabel og oplader, men ellers kan lysnetadaptere, powerbanks og gadgets kombineres frit, så længe stikkene passer i bøsningerne. Elektroniske kredsløb sørger – i princippet – for, at der ikke leveres mere strøm, end modtagerne kan kapere.

Bemærk venligst vores lille forbehold. Små tolerancer kan gøre det svært at sætte nogle stik i visse porte af samme type. Så lyder rådet: Lad være med at bruge vold – find et andet kabel i bunken. Og selv om både opladere og powerbanks skal være beskyttet mod alle tænkelige situationer, så brug næsen og se at få slukket i en fart, hvis noget lugter – for ikke at tale om ryger. Blot nogle dyrekøbte erfaringer kogt ned til få linjer tekst.

Mere power med USB-C

Den forholdsvis nye USB-C-stiktype har omsider gjort den gamle Universal Serial Bus til det, den altid burde have været – universel. Med USB-C kan vi smide USB-A, USB-B, Micro-USB, Mini-USB og flere andre varianter ned til videokassetterne, disketterne og alle de andre fortidslevn på Teknologikirkegården.

Fem af de 12 powerbanks i denne test er udstyret med USB-C-porte til både ladning og opladning – foruden almindelige USB-A-porte til ladning af eksterne enheder. Dette indebærer flere fordele.

Rent teknisk kan USB-C-stik overføre større strømme end alle de tidligere versioner. Som minimum skal USB-C-kabler kunne overføre strømme på op til 3 A, og 5 A er ikke ualmindeligt. Da USB-C ikke kun arbejder ved en spænding på 5 V, men også ved helt op til 20 V, bliver det muligt at have 60 W, henholdsvis 100 W, til rådighed. Det vil sige, at man kan strømforsyne en mindre computer og/eller en skæm via USB-C, og samtidig kan en USB-C-forbindelse overføre data ved hastigheder op til 10 eller 20 Gbps.

To af de testede powerbanks – Belkin Charge USB-C og Sandberg Survivor 30000 – kan oplade kompatible laptops, som typisk behøver en spændingsforsyning på 19 V. De kan altså føde en hel mobil maskinpark, så længe man sørger for, at de er tanket op med strøm. Heller ikke sådan en fødekæde er stærkere end sit svageste led.

Trådløs opladning

Adskillige smartphones kan oplades trådløst. Dette foregår ved hjælp af induktion. To spoler – én i opladeren og en anden i smartphonen – fungerer som henholdsvis primær- og sekundærspole i en transformator, så strøm kan overføres uden et kabel. Teknikken kendes også fra induktionskogeplader og nogle elektriske tandbørster.

Qi (udtales tsjii med langt i) er den dominerende standard for trådløs opladning og gør det muligt at overføre op til 15 W på denne måde. I 2019 var mere end 160 smartphones udstyret med Qi-teknologi.

Fem af de testede powerbanks tilbyder trådløs smartphone-opladning. En enkelt af disse modeller – Sandberg Solar 4-panel – kan oven i købet oplades uden strømtilførsel, fordi den er udstyret med et foldbart solcellepanel med fire sektioner.

Denne løsning ser ikke specielt sexet ud, men den virker og behøver ikke mere lys, end den kan få på skrivebordet i vores kontor. Powerbanks kan fås i fysiske størrelser fra en læbestift og op, op, op. Der findes modeller, som også kan jumpstarte en bil med op til 600 A eller forsyne en campingfamilie i villatelt.
Hvilken powerbank du bør vælge, afhænger af dit behov. Taler vi om en smartphone, en tablet, begge dele eller ...?

Smartphones har typisk batterier med kapaciteter fra under 2 Ah (ældre iPhones) til op mod 5 Ah. Hvis et fladt batteri i dette interval skal lades helt op, koster det fra omkring 3 Ah til godt 6 Ah af powerbankens nominelle kapacitet. Tilsvarende kan en iPad med et batteri på næsten 9 Ah totalt dræne en powerbank på 10 Ah.

Tjek den totale batterikapacitet i de gadgets, du ikke kan undvære, og anslå, hvor længe du ikke er i nærheden af en stikkontakt. Så har du et godt udgangspunkt for at vurdere, hvornår en powerbank er stor nok til dit behov.

Det kan være fristende at falde for et godt tilbud på en powerbank i 20 Ah-klassen, men tænk også på, at sådan et monster vejer omkring et halvt kilo, fylder godt i håndbagagen og kan tage en nat at lade helt op. Et godt kompromis er efter vores erfaring en kapacitet omkring 10 Ah, der kan koges ned til at være på størrelse med en smartphone og veje omkring 200 gram.

Powerbanks i luften

På flyrejser vil det ofte være oplagt med ekstra strøm – især på længere ture. Mange nye fly har strømstik ved hvert sæde, men ellers kan det være godt at medbringe sin egen powerbank. Hvad siger myndighederne til det?

Litium står på listen over farlige stoffer, men ifølge de seneste regler for lufttransport af farlige stoffer fra ICAO (International Civil Aviation Organization) og IATA (International Air Transport Association) må powerbanks med en kapacitet under 100 Wh eller 27.000 mAh medbringes i håndbagagen. Ingen powerbanks må være i den indtjekkede bagage i et flys lastrum.

Til opladning af alle de testede powerbanks har vi især brugt dette USB-C-AC119-kraftværk fra Deltaco. Denne konkurrencedygtige oplader kan levere op til 65 W gennem de fire USB-udgange.

Bedst i test

I en stortest skal der være en vinder, og efter mange overvejelser har vi besluttet, at Sandberg Survivor 30000 er den powerbank, vi helst vil have med til festival. Ikke alene topper den i kapacitet. Den er også bygget til at klare, hvad som helst vejrguderne måtte smide efter den, og det store udvalg af udgange gør det nemt at strømforsyne en hel maskinpark.

Testens bedste køb er Trust Primo Wireless, som har den laveste pris og alligevel kan tilbyde høj kapacitet plus tidssvarende tilslutninger og trådløs opladning af kompatible smartphones.

Tre powerbanks har fået vores anbefaling. Det er Belkin Charge Lightning til iPhone/iPad, Sandberg Solar 4-Panel med solcellepanel og den smarte, lille TP-Link TL-PB10400.

Sådan bruger vi powerbanks

Hvorfor køber vi egentlig powerbanks – og hvad bruger vi dem til? Her er svarene fra en række medarbejdere på Audio Media, som udgiver AOD

Mette: Jeg bruger en powerbank 6-8 gange om året i forbindelse med messer samt på ferier, bilture eller udenlandsrejser. På messer i udlandet oplever jeg tit, at min mobil hurtigt bliver drænet, da jeg bruger den meget til GPS, surf – og hvis den tit bruger kræfter på at skifte netværk.

Klaus: Bruger en powerbank, når vi er på ferie eller festival. Ellers forlænger jeg levetiden ved at sætte lysstyrken ned på min smartphone. Powerbanken sikrer, at man ikke løber tør for strøm, nu hvor man er blevet endnu mere afhængig af telefonen i forhold til de mange betalingsmuligheder og nu også digitalt NemID.

Aksel: Det er især på ferier og forretningsmæssige rejser, jeg har glæde af en powerbank. Den er altid med i min taske, også ved stranden, og den har reddet min forbindelse til omverdenen i mindst tre tilfælde. Den eneste udfordring med sådan én er at huske, at den også skal oplades en gang imellem.

Rasmus: Jeg bruger powerbank, hvis jeg er på messe, festival eller lignende. Jeg har en lille kompakt klump på10.000 mAh. På festivaler skal den holde mobilen kørende i 2-4 dage, hvor jeg ikke er i nærheden af en stikkontakt.

Det betyder betegnelserne i powerbank-skemaet

Pris:

Leverandørernes såkaldte vejledende priser er normalt de højeste, man kan se produkter udbudt til i handlen. Disse powerbanks kan meget vel findes billigere på markedet.

Det kan derfor ofte betale sig at starte pristjenesten PriceRunner, men vær opmærksom på fragtomkostninger og eventuelle gebyrer, som kan gøre et godt tilbud mindre interessant. De to Deltaco-powerbanks var endnu ikke i handelen ved redaktionens slutning, og firmaet havde ikke fastsat en pris.

Kapacitet (nominel): P

roducentens lovede strømkapacitet, som normalt opgives på basis af den totale nominelle kapacitet i de anvendte battericeller.

Kapacitet (målt):

Den mængde strøm, som powerbanken faktisk har afgivet til belastningen i vores testopstilling. Denne værdi vil altid være meget lavere end den nominelle kapacitet. Dette skyldes, at optankning af en smartphone eller tablet ikke kan sammenlignes at hælde væske fra én flaske til en anden.

Når et batteri aflades, udvikles der varme, og det betyder spildt energi. Endvidere indeholder en powerbank elektronik, som stabiliserer udgangsspændingen og holder den så tæt på de nominelle 5 V så længe som muligt, hvorefter der lukkes brat ned, når strømmen slipper op. Disse processer koster også energi.

Den målte kapacitet gør det muligt at beregne, hvor mange gange en powerbank kan oplade en smartphone eller tablet. Batteriet i en avanceret smartphone har typisk en kapacitet fra 3 Ah og opefter, og trenden er stigende. Det vil sige, at en powerbank i den store mellemklasse omkring 10 Ah nominelt vil kunne levere to fulde opladninger til en smartphone med et batteri på 3,5 Ah.

Effektivitet:

Betyder i denne sammenhæng, hvor stor en del af den nominelle kapacitet en powerbank faktisk kan afgive. I denne test har vi kunnet registrere værdier fra 84 % og ned til 66 %. Den gennemsnitlige powerbank har en effektivitet på godt 70 %.

Pris/Ah:

Hvis man er benhårdt fokuseret på økonomi, er prisen for en amperetime det altafgørende testresultat, og der kan være forbløffende store variationer. Prisen spænder fra 13,75 kr. til 100,25 kr. – eller mere end faktor 7.

USB-udgang(e):

Især på de store powerbanks kan det være rart med flere USB-udgange, som man kan bruge til samtidig optankning af flere gadgets eller til at hjælpe venner i strømnød.

Quick Charge:

Teknologi, som kan gøre det muligt at oplade og/eller aflade en powerbank hurtigere end normalt. Kræver kompatible produkter. Hvis der står på en oplader eller lysnetadapter, at den kan levere mere strøm end 2 A, f.eks. ”4 A for Flash Charge”, eller kan gå op i spænding til 12 V eller mere, kan det være en indikation af Quick Charge-kompatibilitet. Flere luksus-smartphones har mulighed for lynopladning, og adskillige powerbanks understøtter også teknologien.

Sådan tester vi

Til testen har vi udviklet en belastning, som simulerer en powerbanks situation, når den skal aflevere energi til en anden enheds genopladelige batteri. Denne simulering består af et par præcisionsmodstande på 4,7 ohm, som dræner en powerbank med en nominel spænding på 5,0 V for lige under 1 A strøm.

Disse modstande er monteret på en køleprofil og forsynet med 15 cm lange, hjemmeloddede USB-kabler med et meget større tværsnit end de sytrådstynde tråde i standardkabler.

Efter at have opladet samtlige powerbanks natten over, har vi sluttet dem to ad gangen til de nævnte belastninger og registreret, hvornår de lukker ned.Denne

registrering er foretaget med to præcise, digitale dataloggere, der måler spænding og strøm, samtidig med at de tæller timer og minutter, alt imens den totale kapacitet udregnes og vises i mAh.

Klik på billederne herunder for at se testresultaterne: