Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Podcast - en overset guldgrube

Podcast er aldrig blevet den store succes, men udgivelsesmetoden er værd at give en chance, hvis man er interesseret i fordybelse om alt fra rumfart over viden om Guldhornene til udsendelser om skibskatastrofer.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hver tiende dansker over 16 år har fået øjne og ører op for podcast. Interessen for nettets enorme lager af gratis udsendelser er fordoblet siden 2008, men siden er kurven fladet ud. Podcast kræver tid og ro til at fordybe sig, og det er for mange medieforbrugere måske lidt af en opgave at finde ”hullet” i hverdagen. For andre virker podcast som en sløv fætter til streaming, fordi du først skal finde noget interessant, tilmelde dig og vente på, at indholdet er tilgængeligt.

Men podcast er reelt en meget enkel måde at blive klogere eller underholdt på. Ordet er en sammentrækning af iPod og broadcasting – altså Apples lille afspiller plus det engelske ord for programudsendelse. I dag er podcasts ikke synonymt med en bestemt enhed, men kan hentes og bruges overalt. Du kan abonnere på en programrække eller en kanal og få et praj, når nyt indhold er klar. Du henter, når det passer dig, og kan tilsvarende lytte eller se podcasts, når du har en ledig stund. På nettet findes podcasts om Guldhornene, astrofysik, samtaler om science fiction til dokumentarudsendelser om branden på Scandinavian Star. Og det er gratis.

Du skal abonnere gratis
Du skal først finde et program, en klient, som håndterer dine abonnementer. Selv om vi bruger ordet ”abonnent”, skal du ikke lægge penge, men blot tilknytte podcasten til dit program. Vil du bruge en smartphone eller en tablet til podcasts, skal du bruge en app. På iPhones og iPad er det Apples egen ved navn Podcasts. Er den ikke på din enhed, så søg og hent den i App Store.

Smartphones med Windows 10 har en app med samme navn, men den understøtter endnu ikke mange danske podcasts. Til Android-enheder henter du en app i Google Play ved at søge på ”podcast”. Google har ikke længere sin egen, men appen Pocket Casts er et godt bud – den koster dog 20 kroner.
Uanset app, er fremgangsmåden den samme: Du åbner appen og søger på podcasts, du vil abonnere på (ofte efter emne) og tilføjer den til dit app-bibliotek. Det kan for eksempel være Mads og Monopolet, Troldspejlet eller Ted Talks; eller filmede foredrag om blandt andet klimaforandringer og it-industrien.

Du kan også finde podcasts ved at søge på nettet. Skriv ”podcast” plus dit emne. På den måde fandt vi Scifi Snak, en podcast om science fiction-bøger, som vi efterfølgende kunne søge på i vores iPhone-app og med et klik på knappen ”Abonner” tilføje vores lille samling.

itunes er nemmest
Vil du se og høre podcast på en stationær eller bærbar computer, er det nemmest at bruge iTunes, da programmet er det mest udbredte og dermed mest understøttede. I iTunes kan du søge på alt mellem himmel og jord. Tilføj punktet Podcast i venstre sidemenu ved at klikke på firkanten allerøverst til venstre i vinduet.

Har du en Apple TV-enhed, synkroniseres dine abonnementer. Næste gang du tænder for tv’et, åbner du blot appen Podcast og vælger præcis den tv- eller dokumentarudsendelse, som du abonnerer på.

Er du ikke vild med iTunes, så brug en klient som Miro eller VLC. Programmerne er gratis og lige til at hente på nettet.
I stedet for iTunes-linket, skal du enten indtaste URL’en til den podcast, du vil tilføje eller højreklikke på XML-linket. Linket finder du på hjemmesiden (DR) for den podcast, du vil abonnere på.

Fra DR’s arkiv til dit tv
Du kan finde mange podcasts på www.dr.dk/podcast. Det drejer sig både om radio, tv og dokumentarer, som i form og indhold er skabt til at blive podcastet. Klik for eksempel på linket ”Itunes”, og podcasten kan hentes ind i en liste i iTunes, hvis du har tjenesten installeret.

Her har vi tilføjet et par abonnementer i iTunes på en tablet. Henter du filerne ned til senere offline-brug, bør du jævnligt slette og rydde op i brugte podcast-filer, så de ikke ligger og hober sig op. Her har vi tilføjet et par abonnementer i iTunes på en tablet. Henter du filerne ned til senere offline-brug, bør du jævnligt slette og rydde op i brugte podcast-filer, så de ikke ligger og hober sig op.