Podcast – en overset guldgrube

Podcast – en overset guldgrube

Share

Podcast er aldrig blevet den store succes, men udgivelsesmetoden er værd at give en chance, hvis man er interesseret i fordybelse om alt fra rumfart over viden om Guldhornene til udsendelser om skibskatastrofer

Hver tiende dansker over 16 år har fået øjne og ører op for podcast. Interessen for nettets enorme lager af gratis udsendelser er fordoblet siden 2008, men siden er kurven fladet ud. Podcast kræver tid og ro til at fordybe sig, og det er for mange medieforbrugere måske lidt af en opgave at finde ”hullet” i hverdagen. For andre virker podcast som en sløv fætter til streaming, fordi du først skal finde noget interessant, tilmelde dig og vente på, at indholdet er tilgængeligt.

Men podcast er reelt en meget enkel måde at blive klogere eller underholdt på. Ordet er en sammentrækning af iPod og broadcasting – altså Apples lille afspiller plus det engelske ord for programudsendelse. I dag er podcasts ikke synonymt med en bestemt enhed, men kan hentes og bruges overalt. Du kan abonnere på en programrække eller en kanal og få et praj, når nyt indhold er klar. Du henter, når det passer dig, og kan tilsvarende lytte eller se podcasts, når du har en ledig stund. På nettet findes podcasts om Guldhornene, astrofysik, samtaler om science fiction til dokumentarudsendelser om branden på Scandinavian Star. Og det er gratis.

Du skal abonnere gratis
Du skal først finde et program, en klient, som håndterer dine abonnementer. Selv om vi bruger ordet ”abonnent”, skal du ikke lægge penge, men blot tilknytte podcasten til dit program. Vil du bruge en smartphone eller en tablet til podcasts, skal du bruge en app. På iPhones og iPad er det Apples egen ved navn Podcasts. Er den ikke på din enhed, så søg og hent den i App Store.

Se også:  Hør radio fra hele verden

Smartphones med Windows 10 har en app med samme navn, men den understøtter endnu ikke mange danske podcasts. Til Android-enheder henter du en app i Google Play ved at søge på ”podcast”. Google har ikke længere sin egen, men appen Pocket Casts er et godt bud – den koster dog 20 kroner.
Uanset app, er fremgangsmåden den samme: Du åbner appen og søger på podcasts, du vil abonnere på (ofte efter emne) og tilføjer den til dit app-bibliotek. Det kan for eksempel være Mads og Monopolet, Troldspejlet eller Ted Talks; eller filmede foredrag om blandt andet klimaforandringer og it-industrien.

Del denne