Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

PlayStation 4 – en opgradering på godt og ondt

Sonys nye spillekonsol leverer et grafisk overskud og en lynhurtig reaktionstid, men kræver solid netadgang og ekstra betalinger, og der er funktioner, som ikke er færdigudviklede.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Da Sonys PlayStation 4 blev lanceret i Danmark 29. november, nåede kun ganske få maskiner at stå mere end et døgn på butikshylderne. Samtidig var antallet af forudbestillinger med til at støvsuge den danske lagerbeholdning, som løb tør efter få dage.

De, som ikke havde forudbestilt og var villige til at betale 5000-6000 kroner i stedet for den officielle pris på cirka 3400 kroner, måtte i stedet ty til Den Blå Avis for at sikre sig den attraktive jule-gave.

Spørgsmålet er, om denne såkaldte ”next-gen”-konsol er den massive interesse værd. Negativt set har maskinen en række begrænsninger, som du nemt kan løse, men som i bund og grund stadig virker begrænsende.

Første generation af PlayStation 4, forkortet PS4, rummer en harddisk på 500 GB, effektivt 400 GB for brugeren. 80 GB af harddisken på Datatid TechLifes maskine var brugt efter tre mindre spiltests. Løsningen er at slette eller udskifte harddisken, som vi beskrev i forrige nummer (nr.12, 2013).

PS4 accepterer ikke cd’er, og du kan ikke bruge frontens to USB-porte til andet end en PlayStation-controller eller en USB-nøgle med systemopdateringer, og vil du åbne for afspilning af dvd- og Blu-ray, kræver det netadgang.

Ny brugerflade

PS4 introducerer en række forandringer i brugergrænsefladen. Menuerne ligger ikke længere i den såkaldte XMB (XrossMediaBar), men i lag. Skiftet mellem den overliggende og underliggende menu er nemt, men hvad der ligger hvor, er ikke specielt logisk, og ikonernes placering kan virke rodet.

Butikken PlayStation Store har fast plads i den øverste systemmenu, mens aktivering af spil sker i menuen nedenunder. Det er også her, de sidst brugte spil vises, og rækken vokser støt, medmindre du sletter emner med controller-knappen ”Options”.

Ligesom med Live Gold på Xbox 360 skal vi på PS4 vænne os til en betalingsmur i form af onlineservicen PlayStation Plus. Servicen er ikke ny, og den er heller ikke et krav, men den bliver på PS4 umulig at undvære, hvis du vil spille multiplayer.

Medlemskabet koster 375 kroner årligt, men giver omvendt en række fordele i form af gratis spil og rabatter. Modsat Live Gold kan du bruge tjenester som Netflix uden et PlayStation Plus-medlemskab.

Men Sonys nye konsol rummer også meget godt. Den er nem og lettilgængelig for det publikum, som den – ud over spilfolket – også bejler til. PS4 er uhyre let at sætte op. Den finder selv trådløse netværk og indlæser relevante informationer.

Selv i et sommerhus med en i perioder ustabil trådløs router var PS4 med på legen. Har du ikke, eller vil du ikke bruge et trådløst netværk, er der mulighed for en kablet forbindelse via ethernet-porten. Væk er tidligere konsolgenerationers besværligheder: AV er endelig blevet erstattet af HDMI (kabel medfølger), og en klumpet strømforsyning er fortid.

PS4 imponerer grafisk, hvilket er forventeligt, når der er gået syv år siden sidste generation, og lækkert ser det ud, når lanceringstitler som Killzone: Shadow Fall og Call of Duty: Ghosts glider over skærmen. Ud over de 10 gange så stærke grafik-muskler, som også ses i de knivskarpe menuer, er opstarten lynhurtig, og spil indlæses og afvikles uden ”hakker”.

En otte-kernet AMD cpu og et grafikkort med 8 GB ddr5-ram, hvis gpu-kraft kan tælles i tera-flops, kommer her til deres fulde, visuelle ret.

Bedste controller til dato

Systemets controller er et kapitel for sig. Bortset fra et par detaljer er den stor set fejlfri. Stor risiko er der dog for at trykke på eller berøre den store touch-pad, når du vil aktivere ”Options”-knappen, og vil du skifte fra høretelefoner til almindelig lyd eller vice versa, skal høretelefonerne sidde i controlleren, før det kan lade sig gøre.

Men i sig selv er controlleren et lille mesterværk. Fingrene smutter ikke af bagsidens knapper, og controlleren ligger fremragende i hånden med en velafstemt balance. Den indbyggede højttaler er med til at ”hive” spilleren ind i det, som foregår på skærmen.

Højttaleren har en funktion i spillene, men bruges også i stemmestyringen af kommandoer såsom ”Start”.

Som med tidligere konsolsystemer kan du lade controlleren op ved at indsætte det medfølgende kabel i controllerens ”ryg” og den anden ende i en af konsollens to USB-porte.

PS4 er en bomstærk spillekonsol og et alsidigt multimediecenter.
Flere funktioner virker dog stadig som en slap gimmick. Konsollens kamera, som købes særskilt for cirka 600 kroner, bruges i skrivende stund mest til det lille program PlayRoom, hvor du leger med små robotter. En feature, som viser det højtopløste kameras muligheder, men du kan indtil videre godt undvære det.

Desuden er der langt fra nok interessante titler på markedet. Mens en stortitel som GTA V imponerede på PlayStation 3, knager harddisken i PS4 under pladskravene fra den nye generation af spil. Nye, større harddisk-versioner af PS4 siges at være på vej.

Samlet set er Sonys anstrengelser måske ikke så ringe endda. Men måske skal du vente til foråret, hvor du kan købe en større og mere velunderbygget spille- og multimediekonsol.

Da PlayStation 4 modsat sin forgænger er baseret på en pc-hardware-platform, kan den ikke afvikle PlayStation 3 spil. Du kan købe bestemte PlayStation 3 titler og ved hjælp af en medfølgende værdikuponkode aktivere en opgradering til 75 kroner.

En opgradering til denne reducerede pris skal ske inden følgende datoer: 31. januar 2014 for Assassin›s Creed IV Black Flag, 28. marts 2014 for Battlefield 4 og 31. marts 2014 for Injustice: Gods Among Us Ultimate Edition, NBA 2K14 og Call of Duty: Ghosts. Læs mere på http://dk.playstation.com

PlayStation 4 skal ikke hvile på laurbærrene, for Microsofts Xbox One står klar i kulissen. Vi har i skrivende stund ikke en lanceringsdato for Danmark, men introduktionen er formentlig tæt på.

Forskellen på de to konsoller er ofte blevet opgjort rent teknisk, altså hvem som er stærkest. En svær skelnen, da de to maskiner på flere punkter grundlæggende er ens. For eksempel kører de begge med en otte-kernet processor bygget af AMD. For forbrugerne er det mindst ligeså interessant, hvad maskinen kan, hvilke apps den får, og hvilke eksklusiv-titler den har.

Mens PlayStation 4 har eneret på Drive Club og Kill-zone Shadowfall, kan du på Xbox One spille Forza 5 og Halo.


[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

”PS4 er uhyre let at sætte op. Den finder selv det trådløse netværk og indlæser relevante informationer.”

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]