Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

PLASK! – er den mon vandtæt?

Flere og flere af vores elektroniske enheder bryster sig af at være vandtætte. Men er de virkelig det, eller er det salgsgas? Det sætter vi os her for at finde ud af. Tag med på en våd oplevelse!.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Tidligere var det en katastrofe, hvis man mistede sin mobiltelefon ned i toilettet eller i håndvasken. Det var et ræs mod tiden at redde den med, hvad man nu kunne finde af papir eller klude.

Heldigvis har alt dette ændret sig, efter at mange af de elektroniske dimser, man kan købe i dag, er blevet mere eller mindre vandtætte. Eller i hvert fald bryster sig af at være det. For spørgsmålet er jo, hvor vandtætte de er, når det kommer til stykket.

Kan man virkelig i ro og mag ligge i badekarret og bladre i sin e-bog med våde fingre eller skrive ”fugtige” sms’er – uden at ødelægge sin e-bogslæser, sin tablet eller mobiltelefon?

Det har vi sat os for at finde ud af i en praktisk test af fem forskellige stykker hardware: en mobiltelefon, en højttaler, en e-bogslæser, en computer og et smart-ur.

Men hvordan ved man, om noget er vandtæt? Det kan du finde ud af ved at kigge på IP-angivelsen (sådan en skal der i bekræftende fald være). Den afslører, hvor lang ned i vandet du kan dyppe din enhed. I den praktiske test vil vi smide et udvalg af moderne elektronik – med IP-angivelse – ned i et akvarium for at se, om det virkelig er vandtæt.

Mobil i vandet

En af de mest almindelige ”ulykker” er, at man taber sin mobiltelefon ned i toilettet. Det vil vi også prøve her. Vi benytter dog ikke et toilet, men et akvarium.

Den praktiske udførelse har vi gjort sammen med vores engelske søsterblad, og vi har fået fat i en Google Pixel 3 XL-mobiltelefon til formålet. Den er udstyret med en 6,3 tommer stor QHD+ OLED-skærm og har et robust Corning Gorilla Glass til at beskytte skærminformationerne. Det er en ret stor mobiltelefon. Og dyr. Så den har man ikke lyst til at miste. Denne telefon har et IP68-mærke, så den skulle kunne tåle at blive sænket ned på 1,5 meters vand i op til 30 minutter Lad os se, om den overlever i vores akvarium.

Vi tester telefonen kortvarigt forinden, og den fungerer perfekt. Men vil det også være tilfældet efter en halv time i vandet? Så glider telefonen ned i det våde element, og vi starter stopuret.

Efter 30 minutter lyder alarmen, og vi henter mobiltelefonen op af det iskolde vand, vi tidligere fyldte i akvariet. Heldigvis er der ikke brug for nogen mund til mund-metode for at redde vores mobile ven. Efter at vi har tørret dråberne af overfladen, åbner telefonen øjeblikkeligt ved hjælp af den indbyggede ansigtsgenkendelse, og vi kan straks gå i gang med at bruge den. Ganske imponerende!

Hjertesensor i vand

Den næste ”dykker” er det berømmede smart-ur Apple Watch 4. Det er pakket med avanceret elektronik på næsten ingen plads – herunder en ny elektrisk, hjertesensor samt en faldsensor. Denne seneste udgave af uret er vandtæt ned til 50 meter, kan vi læse os til, så du skulle sagtens kunne bruge det i havet eller i en svømmepøl i haven (for sådan en har du jo).

En kold oplevelse for vores tester. Men det kolde vand er ikke nogen udfordring for Apple Watch 4.

Efter flere gange at have dyppet uret ned i det kolde vand, mens det sidder på et gåsehudsramt håndled, kom det med på en svømmetur i den pøl, vi naturligvis havde adgang til. Det var hård kost. Kunne det virkelig overleve den omgang? Ganske kort: Ja! Oven på de våde udfordringer fungerede uret perfekt – præcis som mobiltelefonen i den foregående test.

Nu er vi blevet dristige. Vi finder en nyere højttaler frem fra testrummets gemmer. Det er en UE Megablast. Netop Ultima Ears positionerer sig som førende inden for vandtætte højttalere, og ydermere er Ultimate Ears den oplagte partyhøjttaler til en sommerfest ude i haven. Den pumper op til 93 dB bastung lyd ud i sine omgivelser – og kan for øvrigt styres ved hjælp af Amazon Alexa.

Kan en højttaler overleve en tur i baljen? Denne UE Megablast klarer udfordringen uden problemer.

Med en IP67-rating mod støv og vand kan Megablast overleve 30 minutter på 1 meter vand. Vi sætter gang i et cool mix og sænker højttaleren ned i akvariet lige i det øjeblik, hvor korindslaget i Young Blood af Naked & Famous Kids sætter ind.

Alexa kan ikke høre vores glammende kommandoer dernede fra bunden af akvariet, men det havde vi nu heller ikke forventet. Efter 3 minutter hiver vi højttaleren op igen. Og til vores forbavselse strømmer tonerne af Rupert Homes’ Escape (Pina Colada-sangen) ud af kabinettet. Sådan!

Stemplet som godkendt

Nej, det skal du ikke udsætte Lenovo-computeren for. Men du kan roligt hælde en cola ud over dens tastatur.

Hvis du har købt en mobiltelefon for nylig eller en e-bogslæser, har du måske bemærket en IP-angivelse. IP står for “Ingress Protection”, dvs. beskyttelse mod indtrængen. Jo højere nummeret er efter bogstaverne, des bedre er produktet beskyttet mod elementerne. IP følges normalt af to tal.

Det første refererer til beskyttelsesniveauet for faste ting som støv og skidt. Det andet refererer til vandtætheden. De fleste moderne enheder har tallet 6 for beskyttelse mod støv, hvilket betyder, at de er helt støvtætte. En vandtæthedsrating på 7 svarer til, at de kan overleve på 2 meter vand i 30 minutter, mens en enhed med tallet 8 kan håndtere 1,5 meter i 30 minutter, men det er altid en god ide at tjekke producentens beskrivelse, før man udsætter sin enhed for vand eller andre strabadser.

Fugtsikker bog

Det var musikken. Men kan vi også nyde litte-raturen ved siden af poolen? Rigtige bøger er naturligvis ikke begejstrede for vand, så vi har fået fingrene i en e-bogslæser, en Kindle Paperwhite.

Ikke blot kan denne læser rumme op til 32 GB e-bøger. Den har også en IPX8-rating, hvilket betyder, at den kan sænkes ned i ferskvand på to meters dybde i 60 minutter. Det overlever ingen papirbog.

En time går, og så hiver vi den våde enhed op igen. Forbavsende nok fungerer også denne e-bogslæser perfekt efter sine prøvelser. Vi havde slået op på en spændende krimi. Den stod stadig læsevenligt på skærmen bag dråberne.

5 produkter i stresstest

Her er de 5 produkter, som vi har forsøgt at ødelægge ved at dyppe dem ned i vand og udsætte dem for andre strabadser. Der er en enhed til musik, en enhed til litteratur, et smart-ur, en avanceret mobiltelefon og en bærbar pc, der kan tåle lidt mere end det almindelige – kunne vi i hvert fald forvente. Billige produkter, nej.

Produkter af denne type koster naturligvis mere end andre, men der er også mindre risiko for, at du uventet må sige farvel til dem – blot fordi du er uopmærksom et øjeblik.

Amazon Kindle

Paperwhite-versionen er virkelig vandtæt. 32 GB lager. Pris: 1700 kr.

Google Pixel 3 XL

Storskærmsmobilen kan tåle toilettet. Her i en 64 GB-udgave. Pris: 6300 kr.

Lenovo Thinkpad T480

Tag det roligt, selvom du vælter kaffekoppen. Pris: 10.000 kr.

UE Megablast

En bærbar, trådløs højttaler, der er vandtæt og støvtæt. Pris: 1300 kr.

Apple Watch 4

Det ikoniske smart-ur angives at være helt vandtæt. Pris: 3500 kr.

Pc med drænhuller

Hvis du er fuldstændig afhængig af at have en bærbar pc som dit arbejdsredskab, er en af de største ulykker, du kan komme til at tænke på nok, at du kommer til at hælde kaffe eller cola ud over den. Det vil være afslutningen på næsten enhver pc’s karriere som din tjener og arbejdsmand.

Men for at undgå et kortsluttet bundkort har vi indkaldt en Lenovo ThinkPad T480-computer med 14”-skærm. Her skulle tastaturet være vandtæt. Men mon dog … det må komme an på en prøve.

Har du prøvet at tabe en mobil-telefon i toilettet? Denne Google-mobil ville fungere efter sådan et uheld.

Vi starter med et frisk sprøjt af vand hen over tasterne. Det får imidlertid ikke computeren til at opgive ævred. Vandet løber simpelthen væk gennem de indbyggede drænhuller. Du skal ikke tage denne computer med ud at bade naturligvis, men testen viser, at den nok skal fortsætte med at fungere, selvom du vælter din caffe latte ud over den.

I vores kontrollerede testmiljø fungerede disse vandtætte enheder altså som lovet. Men der er større trusler derude i verden, og dybere vand. Saltvand for eksempel. Det er meget mere aggressivt end ferskvand. Så hold din mobiltelefon væk fra havets aggressive angreb.
Men hvem ved? Vandtæthed er en feature i fremdrift. Flere og flere produkter er H2O-resistente. Om 10 år modtager vi måske et opkald fra havets bund.